MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2011: Τι θα δούμε φέτος

Μικρότερο σε διάρκεια, με ψαλιδισμένο budget, οικονομικότερες παραγωγές αλλά και ανοιχτό σε νέους δημιουργούς θα είναι το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ωστόσο, από το “σφιχτό” πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα 14 Απριλίου από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Γιώργο Λούκο, δεν λείπουν τα μεγάλα ονόματα (βλ. Κέβιν Σπέισι, Σαμ Μέντες, Σιλβί Γκιλλέμ κ.ά.), οι λαμπερές ξένες παραγωγές αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις από νέες ομάδες.Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, ο Γιώργος Λούκος ανέφερε ότι παρά την κρίση, το ταμείο του φεστιβάλ έκοψε 170.000 εισιτήρια, αποπλήρωσε τα χρέη του, και για πρώτη χρονιά από το 2006, κατάφερε να έχει κέρδος 411.000 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι μεν μειωμένος (3,2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 4 πέρυσι και 5 εκατομμύρια ευρώ πρόπερσι) χωρίς όμως αυτό να λειτουργήσει εις βάρος της ποιότητας.

Μια ματιά στο πρόγραμμα αποδεικνύει ότι φέτος υπερισχύουν οι οικονομικότερες παραγωγές με ολιγοπρόσωπες παραστάσεις (μετρήσαμε 7 μονολόγους) και καλλιτεχνικά σχήματα που μας πρωτοσυστήνονται, ενώ οι πολυέξοδες παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου είναι φέτος μόνο έξι.

ΤΑ HIGHLIGHTS TΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 

Ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο (29-30 Ιουλίου): Ο διάσημος ηθοποιός ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση  Ριχάρδος ο 3ος του Σαίξπηρ, σκηνοθετημένος από τον Σαμ Μέντες. Αυτή η συνεργασία επανενώνει τους δύο άντρες για πρώτη φορά μετά το American Beauty, για το οποίο κέρδισαν και οι δύο τα βραβεία BAFTA και Όσκαρ.

Η Σιλβί Γκιλλέμ στο Ηρώδειο (19-20 Ιουλίου): Η σούπερ σταρ του σύγχρονου χορού συναντά τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους και μας παρουσιάζει τρία καινούργια έργα που δημιούργησαν αποκλειστικά γι’ αυτήν ο Ματς Εκ, ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ και ο Γίρζι Κίλλιαν.

The Forsythe Company στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (3-5 Ιουλίου): Η ομάδα του μεγάλου αμερικανού χορογράφου William Forsythe, παρουσιάζει τη χορογραφία “Yes we can’t”, εμπνευσμένη από τη λιτή και ελλειπτική γλώσσα του Μπέκετ.

Berliner Ensemble – Robert Wilson: Lulu (ο χώρος δεν έχει ανακοινωθεί): O«μάγος της εικόνας» Μπομπ Ουίλσον επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

για να γοητεύσει το ελληνικό κοινό με την πιο πρόσφατη παράστασή του. Η Λούλου του Φρανκ Βέντεκιντ, θεωρείται ένα αριστούργημα του εξπρεσιονισμού και προκάλεσε από την πρώτη παράστασή της, το 1913, σκάνδαλο. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λου Ρηντ.

 

Ariane Mnouckhine – Theatre du Soleil (ο χώρος δεν έχει ανακοινωθεί, 10-12 & 15-19 Ιουνίου): Μια ακόμα δημιουργία της Αριάν Μνουσκίν που έχει τίτλο «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» και θα μας φέρει και πάλι τις μαγικές εικόνες που χαρακτηρίζουν τις πολυπρόσωπες και πλούσιες παραγωγές της.

Kolyada Theatre – Άμλετ  στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (7-9 Ιουλίου): O Νικολάι Κολυάντα, πολύπλευρος δημιουργός που θεωρείται από τους διαμορφωτές της σύγχρονης ρωσικής θεατρικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα σκηνοθετώντας, ερμηνεύοντας και αποδομώντας τον σαιξπηρικό Άμλετ. Μία παράσταση που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα προκλητική, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συγκεντρώσει τον θαυμασμό των κριτικών και του κοινού.

Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι- Ευγένιος Ονιέγκιν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (12 & 14 Ιουλίου): Η Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον Ευγένιο Ονιέγκιν του Τσαϊκόφσκι σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ντμίτρι Τσερνιάκοφ και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλι Σινάισκι.

Οι Σκηνοβάτες – Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο (15-16 Ιουλίου): Ο Σταμάτης Φασουλής συνθέτει και σκηνοθετεί ένα έργο βασισμένο σε κείμενα που καλύπτουν την περίοδο από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές, στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας, συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ.

Μήδεια του Ευριπίδη από το Απλό Θέατρο στην Επίδαυρο (22-23 Ιουλίου): Ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Ευριπίδη σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Με την Αμαλία Μουτούση και τον Χρήστο Λούλη στους κεντρικούς ρόλους.



Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2011

 

 

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b