MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έργα της συλλογής Κωστάκη στην Ισπανία

Σ’ ένα ταξίδι στο… διάστημα συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς 58 έργα της Συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ ταξίδεψαν στην Ισπανία για την έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900 – 1930».   Η έκθεση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μποτίν (Fundacion Marcelino Botin) στην πόλη Σανταντέρ, της βόρειας Ισπανίας και θα διαρκέσει ως τις 19 Σεπτεμβρίου.   Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα καλλιτεχνών της Συλλογής Κωστάκη, όπως των Ιβάν Κλιουν, Ιβάν Κουντριασόφ, Βλαντιμίρ Τάτλιν, Μιχαήλ Ματιούσιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Μαρία Εντερ και Σολομόν Νικρίτιν, τα οποία αποτελούν πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των έργων της έκθεσης. Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμα με έργα τους μεγάλα μουσεία από όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Πομπιντού, το Κρατικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, η Πινακοθήκη Λορεντσέλι του Μιλάνου και άλλα.

Monopoli Team

Τα έργα που παρουσιάζονται διερευνούν την σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη στη Ρωσία πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην περίοδο που οι Σοβιετικοί επιστήμονες δημιούργησαν και εκτόξευαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, το «Σπούτνικ 1». Εκτός από τα αριστουργήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται και σπάνιες παλιές φωτογραφίες και αφίσες, αλλά και μοντέλα τεχνητών δορυφόρων και διαστημοπλοίων.

 

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Ισπανού αστροναύτη Πέδρο Ντούκε, κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Κόσμος: Τα σύνορα του ρωσικού κινηματογράφου» αλλά και προβολή ταινιών Ρώσων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων και «Η βασίλισσα του πλανήτη Άρη» του Γιάκοβ Προταζάνοφ (1924) και «Το κοσμικό ταξίδι» του Βασίλι Ζουράβλεφ (1936).

 

Με την έκθεση αυτή συνεχίζονται οι συνεργασίες και οι συμπαραγωγές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης στη βάση της συλλογής Κωστάκη, η οποία ως το 2013 θα ταξιδέψει στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b