MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αμερικανικό ουίσκι!

Καταρχάς να ξεκαθαρίζουμε κάτι: το αμερικανικό whiskey δεν είναι αποκλειστικά bourbon. Το bourbon είναι κατηγορία του American whisky αλλά υπάρχει και το Tennessee, το corn και άλλες κατηγορίες, όπως το  Rye και το Corn Whiskey. Η αμερικανική ποικιλία ξεχωρίζει από την ευρωπαϊκή για τρεις κυρίως λόγους: είναι πιο γλυκιά, όχι τόσο καπνιστή και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και πιο φτηνή.  

Monopoli Team

Σε γενικές γραμμές, το American whiskey περιέχει ένα μείγμα από καλαμπόκι, σίκαλη, σιτάρι και κριθάρι και ωριμάζει σε απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια. Βεβαίως, κάθε κατηγορία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά:


Bourbon

Ό,τι είναι το scotch για τη Σκωτία, είναι το bourbon για την U.S.A. Παράγεται κυρίως στο Kentucky αλλά και μπορεί να παραχθεί και άλλες πολιτεία φτάνει να πληροί τις προϋποθέσεις: να περιέχει το λιγότερο 51% καλαμπόκι και να ωριμάζει σε καινούρια βαρέλια. Η παραδοσιακή συνταγή αποτελείται από περίπου 75% καλαμπόκι, 15% σίκαλη, και 10% κριθάρι. Σε wheated bourbons (όπως το Maker’s Mark) η σίκαλη αντικαθίσταται με σιτάρι για να μαλακώσει τη γεύση.

 

Tennessee Whiskey

Πρόκειται ουσιαστικά για bourbon με ένα επιπλέον βήμα για την παρασκευή του: Μετά την απόσταξη, φιλτράρεται πολύ αργά μέσα από δέκα πόδια ζάχαρης-σφενδάμου κάρβουνου (γνωστή ως Lincoln County διαδικασία). Η γεύση του μαλακώνει με ένα γλυκό τελείωμα κι αυτό είναι που κάνει το Tennessee Whiskey να πίνεται ευκολότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Jack Daniels είναι το καλύτερο σε πωλήσεις ουίσκι στον κόσμο.


Rye

Το rye whiskey έχει πικρή και πικάντικη γεύση. Η σίκαλη (rye) δίνει ιδιαίτερη γεύση στο ουίσκι αυτό . Οι ευρωπαίοι μετανάστες που ήρθαν στην Αμερική διαπίστωσαν ότι είναι πιο εύκολο να καλλιεργήσουν σίκαλη παρά κριθάρι (το οποίο χρησιμοποιείται για το σκοτσέζικο ουίσκι) στην αμερικανική γη. Γι’ αυτό και τη συμπεριέλαβαν ως κύριο συστατικό του ουίσκι τους. Το rye whiskey απαγορεύτηκε με νομοθεσία το 1920 στην Αμερική γι’ αυτό δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και γι’ αυτό το bourbon είναι πιο διαδεδομένο από το rye. Σήμερα, το rye whiskey έχει κάνει δυναμικό comeback, για όσους γνωρίζουν από ουίσκι.


Corn whiskey

Περιέχει τουλάχιστον 80% καλαμπόκι και τουλάχιστον 40% αλκοόλ. Δεν είναι απαραίτητο να ωριμάσει (από τα λίγα ουίσκι που δε χρειάζονται ωρίμανση) αλλά αν το κάνει γίνεται σε παλιά ή καινούρια απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια. Η ωρίμανση του είναι σύντομη-6 μήνες ή λιγότερο- και κατ’ αυτήν τη διαδικασία το ουίσκι παίρνει χρώμα και γεύση από το βαρέλι.

 

Έλενα Τσαφταρίδη

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b