MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
04
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το ξεχασμένο superfood που τρώνε σήμερα της Αγίας Βαρβάρας

Σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και του Σώματος του Πυροβολικού. Το έθιμο «προστάζει» για το παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η Αγία Βαρβάρα που γιορτάζει σήμερα είναι η προστάτιδα των παιδιών από ευλογιά και η προστάτιδα του Πυροβολικού σώματος. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας υπήρχε το έθιμο να λένε τα παιδιά τα κάλαντα της Αγίας Βαρβάρας και οι νοικοκυρές να τους προσφέρουν το γλυκό της ημέρας, ομώνυμο με την Αγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡόδι, παντζάρι, γλυκοπατάτα, ξηροί καρποί: Ποια είναι τα φθινοπωρινά superfoods12.09.2018

Σήμερα βέβαια θα λέγαμε ότι το γλυκό αυτό ανήκει στα superfoods, καθώς τα συστατικά του είναι φουλ σε θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες που θωρακίζουν την υγεία και τον οργανισμό μας. Το σιτάρι που είναι η βάση του γλυκού προσφέρει φυτικές ίνες που στηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στη σταθερή ενέργεια μέσα στη μέρα. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα δίνουν πολύτιμα ωμέγα 3 και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν την καρδιά. Το σουσάμι και οι σταφίδες ανεβάζουν την αξία του πιάτου χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα φυσικά σάκχαρα που βοηθούν στη σωστή μυϊκή λειτουργία και προσφέρουν ήπια, σταδιακή τόνωση. Συνδυαστικά, όλα αυτά κάνουν τη Βαρβάρα ένα ένα σούπερ γλυκό όχι μόνο για σήμερα που είναι γιορτή αλλά για κάθε μέρα.

Γλυκό Βαρβάρα

Υλικά 

Μισό κιλό σιτάρι

2,5 λίτρα ζεστό νερό

1 κούπα ζάχαρη

4 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο ή νισεστέ

200 γρ σταφίδες ξανθές

300 γρ σουσάμι

300 γρ καρύδια

300 γρ αμύγδαλα λευκά

Εκτέλεση

Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε ζεστό νερό για να φουσκώσει. Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει το ζουμί. Το στραγγίζουμε και μετράμε τον χυλό. Πρέπει να είναι 7 κούπες.

Προσθέτουμ στον χυλό 1 κούπα βρασμένο σιτάρι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Καβουρντίζουμε το αλεύρι στο τηγάνι και αφού κρυώσει το διαλύουμε σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στον χυλό.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, σπάμε στο γουδί το σουσάμι, χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στον χυλό και ανακατεύουμε να πάρουν μια βράση.

Ο χυλός πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.

Σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, καρύδια και κανέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίναι τα φασόλια το νέο superfood;12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση: Η νέα εποχή στην επικοινωνία γιατρού και ασθενούς
Υγεία - Ομορφιά
Έλαιο καρύδας: Γιατί είναι τόσο ευεργετικό για τα μαλλιά;
The Art of Life
AIDS: 4 δεκαετίες για να περάσουμε από την άγνοια και τον φόβο στη θεραπεία και την ελπίδα
The Art of Life
Καρκίνος του προστάτη: Το ταξίδι από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
The Art of Life
Τα 9 συμπτώματα του προδιαβήτη που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
The Art of Life
Ο ξηρός καρπός που μας κάνει καλό στο σώμα και τη διάθεση – Εσείς τον τρώτε;
The Art of Life
Κονδυλώματα και HPV: Ερωτήσεις και απαντήσεις
The Art of Life
Η θεραπεία που αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο των πνευμόνων και του μαστού
The Art of Life
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Νέα δεδομένα, πρόληψη και αντιμετώπιση
The Art of Life
Είναι ο καλός ύπνος το restart του εγκεφάλου; Νέα έρευνα απαντά!
The Art of Life
Σακχαρώδης διαβήτης: Ανάγκη για πρόληψη και διαχείριση των σοβαρών επιπλοκών
Υγεία - Ομορφιά
Το πιο έξυπνο trick για να ξυπνάτε φρέσκιοι κάθε πρωί