Το ξεχασμένο superfood που τρώνε σήμερα της Αγίας Βαρβάρας
Σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και του Σώματος του Πυροβολικού. Το έθιμο «προστάζει» για το παραδοσιακό γλυκό Βαρβάρα.
Η Αγία Βαρβάρα που γιορτάζει σήμερα είναι η προστάτιδα των παιδιών από ευλογιά και η προστάτιδα του Πυροβολικού σώματος. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας υπήρχε το έθιμο να λένε τα παιδιά τα κάλαντα της Αγίας Βαρβάρας και οι νοικοκυρές να τους προσφέρουν το γλυκό της ημέρας, ομώνυμο με την Αγία.
Σήμερα βέβαια θα λέγαμε ότι το γλυκό αυτό ανήκει στα superfoods, καθώς τα συστατικά του είναι φουλ σε θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες που θωρακίζουν την υγεία και τον οργανισμό μας. Το σιτάρι που είναι η βάση του γλυκού προσφέρει φυτικές ίνες που στηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στη σταθερή ενέργεια μέσα στη μέρα. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα δίνουν πολύτιμα ωμέγα 3 και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν την καρδιά. Το σουσάμι και οι σταφίδες ανεβάζουν την αξία του πιάτου χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα φυσικά σάκχαρα που βοηθούν στη σωστή μυϊκή λειτουργία και προσφέρουν ήπια, σταδιακή τόνωση. Συνδυαστικά, όλα αυτά κάνουν τη Βαρβάρα ένα ένα σούπερ γλυκό όχι μόνο για σήμερα που είναι γιορτή αλλά για κάθε μέρα.
Γλυκό ΒαρβάραΥλικά
Μισό κιλό σιτάρι
2,5 λίτρα ζεστό νερό
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο ή νισεστέ
200 γρ σταφίδες ξανθές
300 γρ σουσάμι
300 γρ καρύδια
300 γρ αμύγδαλα λευκά
Εκτέλεση
Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε ζεστό νερό για να φουσκώσει. Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει το ζουμί. Το στραγγίζουμε και μετράμε τον χυλό. Πρέπει να είναι 7 κούπες.
Προσθέτουμ στον χυλό 1 κούπα βρασμένο σιτάρι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Καβουρντίζουμε το αλεύρι στο τηγάνι και αφού κρυώσει το διαλύουμε σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στον χυλό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, σπάμε στο γουδί το σουσάμι, χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στον χυλό και ανακατεύουμε να πάρουν μια βράση.
Ο χυλός πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, καρύδια και κανέλα.