MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
01
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μουσικοθεατρική performance

Ξημερώνει χωρίς…, της Χριστίνας Μούζη στο Θέατρο της Ημέρας

Το «Ξημερώνει χωρίς..» είναι μια μουσικοθεατρική performance τεσσάρων ερμηνευτών που εξερευνά πώς η πατριαρχία κατοικεί μέσα στα σώματα και διαμορφώνει σχέσεις και ταυτότητες.

Φωτογραφία: Αριστέα Ανύση
Φωτογραφία: Αριστέα Ανύση
Monopoli Team

Ψυχές, Ιστορίες, Θραύσματα Εμπειριών, Διαφορετικές Χρονικότητες, Κοινός Τόπος, Ένα Τέλος

Λίγα λόγια για το έργο

Τρεις γυναίκες και ένα αγόρι συναντώνται σε ένα σκηνικό, όπου ο ρεαλισμός θρυμματίζεται, ενώ οι φωνές, τα σώματα και η μουσική δημιουργούν ένα κοινό ψυχικό τοπίο. Το έργο δεν αφηγείται γεγονότα ούτε καταγγέλλει, αλλά φωτίζει την αθόρυβη εδραίωση ενός συστήματος, αφήνοντας τον θεατή να νιώσει την ένταση και την αμφισημία της μνήμης, της τρυφερότητας και της εξουσίας. Το «ξημέρωμα» που ακολουθεί δεν υπόσχεται λύτρωση, αλλά είναι η στιγμή όπου η φωνή που καθόριζε την ύπαρξη σιγεί — και ανοίγεται χώρος για μια νέα, ελεύθερη παρουσία.

Φωτογραφία: Αριστέα Ανύση

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η σκηνή συγκροτείται ως τοπίο ψυχικού και πολιτικού ξεγυμνώματος. Οι τέσσερις ερμηνευτές δεν αναπαριστούν, αλλά ενσαρκώνουν το αποτύπωμα ενός συλλογικού τραύματος: την πατριαρχική βία ως σύστημα εσωτερικευμένο, διαγενεακό και άφωνο. Ο ρεαλισμός θρυμματίζεται. Οι χρόνοι διαλύονται. Οι φωνές, τα σώματα και η μουσική γίνονται ο κοινός τόπος.

Το έργο ξεκινά με ένα ηχητικό που ρωτά το κοινό. Δεν τοποθετείται πάνω από αυτό — το εμπλέκει. Οι τρεις γυναικείες μορφές εμφανίζονται διαδοχικά, εκπροσωπώντας διαφορετικές χρονικότητες ή πιθανές πραγματικότητες. Οι μονόλογοί τους είναι ακραία βιωματικοί, αλλά ειπωμένοι με ψυχρή ευγένεια, σαν να πρόκειται για καθημερινό λόγο. Αυτή η αισθητική απόσταση φέρει όλη τη βαρύτητα του μαγικού ρεαλισμού.

Φωτογραφία: Αριστέα Ανύση

Η μουσική λειτουργεί εσωτερικά: όχι ως σχόλιο, αλλά ως πνοή που διαστέλλει τη σιωπή. Η κίνηση δεν εικονογραφεί· αποτυπώνει ενεργειακά το πέρασμα κάθε αφήγησης στο σώμα.

Το αγόρι δεν εμφανίζεται ως θύτης ή σωτήρας. Είναι μια μορφή που διασχίζει τον χώρο σαν σκιά του τραύματος: μια μνήμη που έγινε σύστημα, ένα βλέμμα που κληροδοτήθηκε. Το σώμα του κουβαλά τον καταναγκασμό του να γίνει αυτό που του υπαγορεύτηκε. Η τελική πτώση δεν είναι θάνατος· είναι αποκοπή. Ένα ξύπνημα.

Γεώργιος Πανόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΉμερη – Η ανατομία μιας πτώσης, του Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Θησείον12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χριστίνα Μούζη
Σκηνοθεσία: Γεώργιος Πανόπουλος

Σκηνικά: Γεώργιος Πανόπουλος
Κοστούμια: Γεώργιος Πανόπουλος
Μουσική: Αριστέα Ανύση
Φωτισμοί: Γεώργιος Πανόπουλος
Χορογραφία: Γεώργιος Πανόπουλος

Παίζουν: Αριστέα Ανύση, Νάσια Γαβριήλ, Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, Ιωάννα Σίμου, Βασίλης Τσιάκας

Διάρκεια: 60΄
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Μειωμένο: 12€ (για ανέργους, ΑμεΑ, φοιτητές & ομαδικό άνω των 5 ατόμων)
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων στο more.com
Παραστάσεις: 06/12, 13/12 & 20/12, ώρα: 20:30
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/ksimeronei-xoris/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο της Ημέρας, Νικ. Γεννηματά 20, Αθήνα 115 24 & Τηλ: 21 0692 9090
Φωτογραφίες: Αριστέα Ανύση
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Teen Talk About Bullying, από τον Μικρό Βορρά στο Θέατρο Nous
ΘΕΑΤΡΟ
IN-Visible: Μια ψηφιακή συμμετοχική performance για την ενδοσυντροφική κακοποίηση
ΘΕΑΤΡΟ
Τέλος το θέατρο, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες
ΘΕΑΤΡΟ
Όμορφες Σκέψεις: Η παράσταση της Ήρας Κατσούδα comedy συνεχίζεται στο θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Γιου γιαϊ γιάκο, της Μαρίσσας Φαρμάκη στο Rabbithole
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων: Η νέα παράσταση χορού του Σπύρου Κουβαρά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Νεκροταφείο Αυτοκινήτων, του Φερνάντο Αρραμπάλ στο Φρένο
ΘΕΑΤΡΟ
Ήλιος με ξιφολόγχες στο ΚΘΒΕ
Θεατρικά Νέα
Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ: Η μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη στην Εθνική Γλυπτοθήκη
ΘΕΑΤΡΟ
Η Πολιορκία του Λένινγκραντ, του Χ.Σ. Σινιστέρα στο Bios
ΘΕΑΤΡΟ
Αγαμέμνων – Ο κύκλος του αίματος: Η παράσταση της Ραφίκας Σαουίς από το La MaMa στο Θέατρο Μαβίλη
ΘΕΑΤΡΟ
Επικίνδυνος οίκτος, του Stefan Zweig στο Θέατρο Χώρος