MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025 στον Ούγγρο συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Ακαδημία τίμησε τον Λάσλο Κρασναχορκάι για το «συναρπαστικό έργο» του που επιβεβαιώνει τη δύναμη της τέχνης.

Monopoli Team

Το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για το 2025 απονεμήθηκε στον Ούγγρο συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Η ακαδημία αναφέρθηκε στο «συναρπαστικό και οραματιστικό έργο» του 71χρονου συγγραφέα, το οποίο «εν μέσω αποκαλυπτικής τρομοκρατίας, επιβεβαιώνει τη δύναμη της τέχνης».

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι είναι γνωστός για τα δυστοπικά, μελαγχολικά μυθιστορήματά του, τα οποία έχουν κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου 2019 για μεταφρασμένη λογοτεχνία και το Διεθνές Βραβείο Booker 2015. Αρκετά από τα έργα του, συμπεριλαμβανομένων των μυθιστορημάτων Satantango και The Melancholy of Resistance, έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 cozy καφέ για να χαθείς στις σελίδες του βιβλίου σου12.09.2018

«Είμαι βαθιά ευτυχής που έλαβα το βραβείο Νόμπελ – κυρίως επειδή αυτό το βραβείο αποδεικνύει ότι η λογοτεχνία υπάρχει από μόνη της, πέρα από διάφορες μη λογοτεχνικές προσδοκίες, και ότι εξακολουθεί να διαβάζεται», δήλωσε ο Λάσλο Κρασναχορκάι. «Και σε όσους τη διαβάζουν, προσφέρει μια ορισμένη ελπίδα ότι η ομορφιά, η ευγένεια και το υπερφυσικό εξακολουθούν να υπάρχουν για χάρη τους. Μπορεί να προσφέρει ελπίδα ακόμη και σε εκείνους στους οποίους η ίδια η ζωή μόλις που τρεμοσβήνει».

Γεννημένος στη Γκιούλα της Ουγγαρίας το 1954, ο Κρασναχόρκαι έκανε το ντεμπούτο του το 1985 με το μυθιστόρημα Satantango, μια μαγευτική απεικόνιση μιας αγροτικής κοινότητας που καταρρέει. Το μυθιστόρημα κέρδισε το βραβείο Man Booker International στην αγγλική γλώσσα τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2015. Επίσης, έγινε γνωστό για την προσαρμογή του σε μια επτάωρη ταινία από τον σκηνοθέτη Béla Tarr, με τον οποίο ο Κρασναχορκάι έχει μια μακρά δημιουργική συνεργασία.

Έχει συχνά χαρακτηριστεί μεταμοντέρνος, αφού είναι γνωστός για τις μακροσκελείς, περίπλοκες προτάσεις του (τα 12 κεφάλαια του Satantango αποτελούνται το καθένα από μία μόνο παράγραφο) και για την αμείωτη ένταση που έχει οδηγήσει τους κριτικούς να τον συγκρίνουν με τους Gogol, Melville και Kafka.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Τα βιβλιοπωλεία είναι παράπλευρα θύματα του αποκαλούμενου “τουριστικού θαύματος”»12.09.2018

Το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί 117 φορές από το 1901. Μεταξύ των πρόσφατων βραβευθέντων συγκαταλέγονται οι Annie Ernaux, Bob Dylan, Abdulrazak Gurnah, Louise Glück, Peter Handke και Olga Tokarczuk. Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε στη Han Kang.

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι θα παραλάβει επίσημα το μετάλλιο σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τα highlights του φετινού προγράμματος
Art & Culture
Η Miranda July «ζει και πεθαίνει μέσα στις λέξεις»
Βιβλία
Κατάθλιψη. Βήματα ελπίδας από μια θεραπεύτρια: Ένα βιβλίο – οδηγός από τη Monika Kuros
Βιβλία
Δήμος Αθηναίων: Δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Βιβλία
Δήμος Αθηναίων: Η ποίηση συναντά τις άλλες τέχνες σε έναν νέο κύκλο ανοιχτών συζητήσεων
Βιβλία
Η Rene Karabash υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Booker 2026 – Τον Μάιο κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο
Αφιέρωμα
Τα βιβλία που μάς μεγάλωσαν
TOP 10
10 αγαπημένα παιδικά βιβλία που παραμένουν διαχρονικά
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Απρίλιος με δωρεάν δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Βιβλία
ΕΒΕ: Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων επιστρέφει τον Απρίλιο με την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον
Βιβλία
Ηλέκτρα: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη
Βιβλία
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας: Τα highlights του προγράμματος