
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα τίμησε τον Βέρνερ Χέρτζογκ στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την Τετάρτη το βράδυ, αποκαλώντας τον σκηνοθέτη «απεριόριστο φαινόμενο που δραστηριοποιείται σε κάθε γωνιά του κινηματογράφου», ενώ του απένειμε τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο του έργου του. Η εκδήλωση σηματοδότησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κόπολα μετά την καρδιοχειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στη Ρώμη.
«Ήρθα εδώ για να επαινέσω τον Βέρνερ Χέρτζογκ, αλλά δεν αρκεί να επαινέσω τον Βέρνερ Χέρτζογκ», ξεκίνησε ο Κόπολα. «Πρέπει να γιορτάσουμε το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος σαν αυτόν». Αναφερόμενος σε ταινίες του πρωτοπόρου του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, όπως «Aguirre, the Wrath of God» και «Fitzcarraldo», ο Κόπολα χαρακτήρισε τα έργα του Χέρτζογκ «όλα μοναδικά, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και υπέροχα».
«Δεν μπορεί μόνο να γεμίσει τις σελίδες μιας εγκυκλοπαίδειας, ο Βέρνερ είναι μια εγκυκλοπαίδεια», συνέχισε. «Αν ο Βέρνερ έχει όρια, δεν ξέρω ποια είναι».
Ο Κόπολα έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας ότι «η ζωή του Βέρνερ και η ίδια η ύπαρξή του αποτελεί πρόκληση για όλους: Ξεπεράστε με αν μπορείτε. Και όλοι μας αναρωτιόμαστε πραγματικά αν θα το καταφέρει ποτέ κανείς».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Biennale di Venezia (@labiennale)
Κατά την αποδοχή του βραβείου, για το οποίο έλαβε όρθιο χειροκρότημα, ο Χέρτζογκ χαρακτήρισε την εισαγωγή του Κόπολα «πολύ, πολύ ευγενική» και θυμήθηκε πώς ο σκηνοθέτης του «Νονού» τον υποστήριξε στην αρχή της καριέρας του.
Ο Βέρνερ Χέρτζογκ, παραλαμβάνοντας το βραβείο, δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη τιμή που μου απονέμεται το Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου μου από τη Μπιενάλε της Βενετίας. Πάντα προσπαθούσα να είμαι ένας καλός στρατιώτης του κινηματογράφου και αυτό το βραβείο είναι σαν μετάλλιο για το έργο μου. Σας ευχαριστώ. Ωστόσο, δεν έχω αποσυρθεί. Δουλεύω όπως πάντα. Πριν από λίγες εβδομάδες, μόλις τελείωσα ένα ντοκιμαντέρ στην Αφρική, το Ghost Elephants, και αυτή τη στιγμή γυρίζω την επόμενη ταινία μου, Bucking Fastard, στην Ιρλανδία. Ετοιμάζω μια ταινία κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στο μυθιστόρημά μου, The Twilight World, και δίνω την φωνή μου στην επερχόμενη ταινία κινουμένων σχεδίων του Bong Joon Ho. Δεν έχω τελειώσει ακόμα».