Ο αναπάντεχος λόγος που αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου του στομάχου
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαγνώσεις πρώιμου σταδίου καρκίνου του στομάχου αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό, και αυτό δεν είναι κακό νέο.

Αν και η διάγνωση για καρκίνος εξακολουθεί να προκαλεί φόβο, υπάρχει ένα στοιχείο στις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που μας δίνει ελπίδα – και έχει να κάνει με τον στομάχι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαγνώσεις πρώιμου σταδίου καρκίνου του στομάχου αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό, και αυτό δεν είναι κακό νέο. Αντίθετα, αποτελεί ένδειξη ότι η επιστήμη και η πρόληψη κάνουν βήματα μπροστά.
Τι δείχνουν τα δεδομέναΣύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Digestive Disease Week 2025, οι διαγνώσεις καρκίνου του στομάχου σε πρώιμο στάδιο αυξήθηκαν κατά 53% από το 2004 έως το 2021. Την ίδια ώρα, οι διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια μειώθηκαν σημαντικά – κατά 38% για τις περιπτώσεις με τοπική εξάπλωση και σχεδόν 8% για τις περιπτώσεις με απομακρυσμένες μεταστάσεις. Το 2021, για πρώτη φορά, οι πρώιμες διαγνώσεις ξεπέρασαν αριθμητικά τις προχωρημένες. Ένα ορόσημο που δείχνει ότι η έγκαιρη ανίχνευση αυτής της σοβαρής μορφής καρκίνου γίνεται πραγματικότητα. Ο λόγος πίσω από αυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι η ευρύτερη χρήση προηγμένων ενδοσκοπικών τεχνικών, όπως οι ενδοσκοπήσεις υψηλής ευκρίνειας. Αυτά τα σύγχρονα εργαλεία επιτρέπουν στους γαστρεντερολόγους να εντοπίζουν μικρές ή πρώιμες αλλοιώσεις στο γαστρικό βλεννογόνο, οι οποίες στο παρελθόν μπορεί να περνούσαν απαρατήρητες.
Εκτός από την τεχνολογία, ρόλο παίζει και η αυξανόμενη προσοχή στους παράγοντες κινδύνου, όπως:
- Η λοίμωξη από Helicobacter pylori
- Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
- Οι χρόνιες πεπτικές διαταραχές
Ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξιολογούνται πιο προσεκτικά, κάτι που οδηγεί σε περισσότερες πρώιμες διαγνώσεις.
Παρότι η συνολική επίπτωση του καρκίνου του στομάχου μειώθηκε στις ΗΠΑ από 8,44 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2000 σε 7,53 το 2021, η αύξηση των πρώιμων διαγνώσεων δείχνει ότι η ενημέρωση και η ιατρική πρόοδος αποδίδουν. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν εξετάζει άμεσα αν η αλλαγή αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες που θα αξιολογήσουν την επίδραση αυτής της στροφής στη μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών.

Η συγκεκριμένη πρόοδος δεν είναι απλώς στατιστική. Σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται έγκαιρα – σε στάδια όπου η νόσος είναι θεραπεύσιμη. Σημαίνει ότι η πρόληψη, η σωστή παρακολούθηση και η τεχνολογία σώζουν ζωές. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και Θάνος Δημόπουλος, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής επισημαίνουν πως η τάση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του στοχευμένου ελέγχου και της αξιολόγησης ασθενών με παράγοντες κινδύνου.
Αυτό που κρατάμε είναι ότι ο «αναπάντεχος» λόγος που αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου του στομάχου δεν είναι άλλος από την ιατρική πρόοδο. Η τεχνολογία και η πρόληψη μας επιτρέπουν σήμερα να βλέπουμε αυτό που παλιά περνούσε απαρατήρητο – και να το προλαβαίνουμε. Ένα αισιόδοξο μήνυμα σε έναν τομέα που συχνά συνοδεύεται από φόβο: ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά.