MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ενεργειακό έλλειμα: Το εργαλείο των διαιτολόγων στα χέρια των influencers

Πώς οι συμβουλές των ‘health influencers’ ωθούν τους χρήστες των social media στην ανάπτυξη λανθασμένων διατροφικών συνηθειών;

Πηγή: Unsplash
author-image Τζωρτζίνα Δουλάμη

Τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι οι influencers που χρησιμοποιούν τα social media για να προωθήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, εφαρμόζοντας αυτό που ορίζουμε ως ‘calorie deficit’. Ειδικά μετά τις διακοπές του Πάσχα και πριν υποδεχτούν επίσημα το καλοκαίρι, οι περισσότεροι επιθυμούν να χάσουν βάρος. Όμως είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να το πραγματοποιήσουν;

Και ναι και όχι! Γενικά, για να χάσουμε βάρος πρέπει οι θερμίδες που καταναλώνουμε να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα. Το calorie deficit ή αλλιώς το θερμιδικό έλλειμα είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι στις διατροφικές τους παρεμβάσεις και βασίζεται στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να υποστηρίξει τις βασικές του λειτουργίες. Έτσι, υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός θερμίδων που αντιστοιχεί στον καθένα από εμάς και εξαρτάται από τα ανθρωπομετρικά μας χαρακτηριστικά, δηλαδή το βάρος, το ύψος και την ηλικία μας. Αυτός είναι και ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) και αναφέρεται στην ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται προκειμένου ένας άνθρωπος να διατηρηθεί στη ζωή, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου.

Πηγή: Freepik

Δεν είναι λίγοι οι influencers που προωθούν ακόμα και διατροφικά πλάνα 1200 θερμίδων, τα οποία δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν ούτε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Συχνή είναι και η συνήθεια τους να δημιουργούν διατροφικά challenges, που υπόσχονται απώλεια βάρους ή και λίπους από συγκεκριμένα μέρη του σώματος, καλώντας τους ακολούθους τους να λάβουν μέρος.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τον ολικό αποκλεισμό τις ζάχαρης από την διατροφή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ακόμα και των φρούτων), των υδατανθράκων, την κατανάλωση μόνο ‘καθαρών’ τροφίμων κλπ. Στην πραγματικότητα όμως κανένα τρόφιμο δεν είναι καλό ή κακό!

Πριν όμως κάποιος θεωρήσει καλή ιδέα να ακολουθήσει κάτι τέτοιο, καλό είναι σκεφτεί ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δίαιτες που βασίζονται σε ένα υπερβολικά μεγάλο ενεργειακό έλλειμα (που βρίσκεται κάτω από το BMR). Παράλληλα, αυτές μπορεί να εστιάζουν σε συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, να υπάρχει έλλειψη σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, έλλειψη ποικιλίας τροφίμων ή ακόμα και αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο, προωθούνται οι διατροφικές διαταραχές και γενικά ένας μη ρεαλιστικός τρόπος ζωής, που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα, προσλαμβάνοντας ξανά το βάρος που μόλις χάσαμε μετά το τέλος της δίαιτας.

Τα άτομα που τις ακολουθούν, μπορεί να χάνουν γρήγορα βάρος, όμως αυτό συνεπάγεται με αρνητικές για την υγεία επιπτώσεις, όπως κόπωση, ζάλη και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, το ζητούμενο δεν είναι απλά να χάσουμε βάρος και να δούμε το νούμερο στην ζυγαριά να πέφτει, αλλά να μειώσουμε το λίπος μας, διατηρώντας παράλληλα την μυϊκή μας μάζα.

Πηγή: Freepik

Οπότε, το ενεργειακό έλλειμα θα πρέπει να καθορίζεται μόνο από έναν ειδικό που έχει τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις. Εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που θα είναι σε θέση να σας υποστηρίξει στο διατροφικό σας ταξίδι και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Τζωρτζίνα Δουλάμη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Περισσότερα από The Art of Life