Tο βήμα προς την τέταρτη δεκαετία της ζωής του μόλις έγινε. Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει ένα νέο χρονικό κεφάλαιο στην ιστορία του και μαζί ένα νέο διοικητικό κεφάλαιο αφού στην καλλιτεχνική του διεύθυνση βρίσκεται πλέον η χορογράφος Τζένη Αργυρίου. Κι αν ο προγραμματισμός του προσεχούς 31ου KIDF είναι ενδεικτικός του οράματος της Τζένης Αργυρίου, τότε οφείλουμε να αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχεια.
Μαγκί Μαρέν, Νταμιέν Ζαλέ, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ομάρ Ραζέχ, Μάρκο Ντα Σίλβα Φερέιρα, Τόμας Χερτ, Κατ Βάλαστουρ, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Ερμίρα Γκόρο, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Ερμής Μαλκότσης, Κατερίνα Φώτη συνθέτουν – μεταξύ άλλων – ένα χορευτικό δεκαήμερο όπου δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Ίσως είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, που το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί πολλές υψηλού κύρους διεθνείς υπογραφές χωρίς να παραγκωνίζει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία – η οποία, έτσι κι αλλιώς, έχει κατακτήσει μια κεντρική θέση στο διεθνή χάρτη της χορευτικής σκηνής.
O ρόλος του KDF σήμεραΌπως κάθε επέτειος, έτσι και η τωρινή μας καλεί να αναλογιστούμε τη διαδρομή ώστε να κατανοήσουμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα για να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας, να οραματιστούμε το μέλλον και να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να έχει ένα φεστιβάλ χορού σήμερα, εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, κοινωνικών κραδασμών, πολέμων, ατομικής και συλλογικής απομόνωσης και αποξένωσης από τη φύση. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που κλήθηκα να κάνω την επιμέλεια του προγράμματος, προσπάθησα να σχεδιάσω ένα φεστιβάλ που αφουγκράζεται τις αγωνίες της εποχής και δίνει βήμα σε έργα που συνομιλούν με τον δικό τους τρόπο με το παρόν», σημείωνε νωρίτερα, κατά την παρουσίαση του, η Τζένη Αργυρίου.
Ανάμεσα σε έργα διαφορετικά, με προσωπική καλλιτεχνική γραφή, που συνομιλούν με άλλες τέχνες – μουσική, εικαστικά, θέατρο, φωτογραφία, κινηματογράφος – συνδετικός ιστός θα είναι «ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης».
Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Τζένη Αργυρίου.
Είκοσι χορογραφικά έργα – ανάμεσα τους για πρώτη φορά αναθέσεις νέων έργων – αλλάζουν σκυτάλη από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου· και μαζί αλλάζουν γενιές, υπογραφές, προσεγγίσεις, σωματικά λεξιλόγια, χώρες προέλευσης. Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία.
Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στην πλειονότητα τους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στην Κεντρική, Εναλλακτική Σκηνή και στο Φουαγιέ ενώ ενεργοποιούνται ξανά και εμβληματικοί χώροι της πόλης: Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Λιμάνι, το Πάρκο των παλιών Σιδηροδρόμων, το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας.
Το 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει (όπως και κατά την θητεία της Λίντας Καπετανέα) βραδιές χορού σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μια περιοδική επετειακή έκθεση με τίτλο «Καλαμάτα, η πόλη του Χορού» και δύο νέες ενότητες: το «Dancing on Screen» αφιερωμένο στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο και την ενότητα «Συναντήσεις εκτός Σκηνής», δηλαδή συζητήσεις μεταξύ της ευρύτερης κοινότητας του χορού και του κοινού πάνω στο θέμα της ηλικίας στην τέχνη και στην κοινωνία.
Πλάνο από τη χορογραφία του Νταμιέν Ζαλέ. @Antero Hein
Ωστόσο, η Τζένη Αργυρίου, δεν μιλάει μόνο για ένα θερινό φεστιβάλ αλλά για μια ετήσια λειτουργία του θεσμού η οποία θα εμπλέκει ενεργά τις διαφορετικές κοινότητες της πόλης. Στοχεύει, όπως τόνιζε νωρίτερα, στην δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένο Κέντρου Χορού στην Ελλάδα, με την Καλαμάτα να λειτουργεί ως βάση για δημιουργία, έρευνα, παρουσίαση έργων και πειραματισμό γύρω από διαφορετικές πρακτικές και μεθόδους. Ένα κέντρο που θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, τον διάλογο, τις συναντήσεις καλλιτεχνών. «Όραμά μου είναι ένα Κέντρο Χορού που θα κινείται ταυτόχρονα σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα και θα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στους Έλληνες δημιουργούς. Ένα κέντρο που θα αγκαλιάζει τα διαφορετικά στάδια που εμπλέκονται στην καλλιτεχνική δημιουργία ενός έργου, την έρευνα, την παραγωγή, την παρουσίαση και την προώθηση» εξηγεί η Τζένη Αργυρίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, σχεδιάζει το επετειακό πρόγραμμα που τροφοδοτείται από την επιπλέον χρηματοδότηση των 70.000 ευρώ του ΥΠΠΟ: πρόκειται ένα διευρυμένο φάσμα δράσεων που περιλαμβάνει την ανάθεση μιας σειράς νέων έργων (αίτημα και της προηγούμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης υπό την Λίντα Καπετανέα), τα οποία αφενός ενεργοποιούν το πλούσιο ιστορικό αρχείο του Φεστιβάλ και αφετέρου εμπλέκουν άμεσα τις κοινότητες της Καλαμάτας και το φυσικό τοπίο της Μεσσηνίας.
Σκηνή από το “Beytna” του Λιβανέζου Ομάρ Ράζεχ. @Caroline Minjoll
Γι’ αυτόν το σκοπό, προωθεί συνέργειες με μερικούς από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας: Την Εθνική Λυρική Σκηνή – με την οποία υπογράφει ξεχωριστό μνημόνιο συνεργασίας – την Ανώτερη Επαγγελματική της Σχολή, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Qualco Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.
Στον «χορό» των συνεργασιών μπαίνουν και τοπικοί φορείς: η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας.
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί την ομάδα “Dance on Ensemble”. @Jubal Battisti
Η πρεμιέρα της διοργάνωσης θα γίνει με τον διεθνή Έλληνα Χρήστο Παπαδόπουλο (στην πρώτη του εμφάνιση στο KDF) και το έργο «Mellowing», μια χορογραφία που έκανε πρεμιέρα το 2023 στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση της Dance On Ensemble, ομάδα που ιδρύθηκε με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης χορού και ηλικίας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία καθώς θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 27 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει τέσσερα επαγγελματικά σεμινάρια, τέσσερα masterclasses και πέντε εργαστήρια χορού και κίνησης για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και για άτομα με αναπηρία. Τα masterclasses θα γίνουν με μερικούς από τους εκλεκτούς φιλοξενούμενους της φετινής διοργάνωσης: τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Νταμιέν Ζαλέ (μαζί με τον Έλληνα χορευτή του και συνεργάτη του Αιμίλιο Αράπογλου), Κατ Βαλαστούρ και Ομάρ Ράζεχ.
Ο φετινός προϋπολογισμός που υλοποιεί η διοργάνωση ανέρχεται στις 620.000 ευρώ (άθροισμα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου) συν την έκτακτη επετειακή επιχορήγηση των 70.000 ευρώ.
DANCE ON ENSEMBLE | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
MELLOWING
Παρασκευή 18 Ιουλίου & Σάββατο 19 Ιουλίου | 22:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή
Ένα σώμα ακίνητο εξωτερικά αλλά δονούμενο εκ των έσω – από ποιες διεργασίες περνά η ενέργεια πριν εκδηλωθεί; Πώς αλλάζει καθώς ωριμάζει το σώμα;
Στην παράσταση MELLOWING, ο Έλληνας χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη του συνεργασία με τους χορευτές του Dance On Ensemble. Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία τους, εξερευνούν από κοινού αισθητηριακές στιγμές και στιγμιαίες εντάσεις που γεννούν μια ζωηρή ανησυχία.
Το Dance On Ensemble ιδρύθηκε το 2015 από τον πολιτιστικό οργανισμό Bureau Ritter με έδρα το Βερολίνο, για επαγγελματίες χορευτές άνω των 40 ετών. Αποτελεί διεθνώς πηγή έμπνευσης μέσα από ένα ρεπερτόριο που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με καταξιωμένους χορογράφους. Η βάση της ομάδας είναι η βαθιά εμπειρία και η κινητική γνώση που έχουν αναπτύξει οι χορευτές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Dance On Ensemble: Ty Boomershine
Χορευτές: Ty Boomershine, Javier Arozena, Alba Barral Fernández, Emma Lewis, Gesine Moog, Tim Persent, Jone San Martin, Marco Volta, Lia Witjes Poole
Βοηθός Χορογράφου: Γεώργιος Κοτσιφάκης
Μουσική: Coti K.
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Werkstattkollektiv
Τεχνική Διεύθυνση & Φωτισμός Περιοδείας: Martin Beeretz
Ήχος Περιοδείας: Mattef Kuhlmey
—
MAGUY MARIN
MAY B
Δευτέρα 21 Ιουλίου | 21:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή
Το May B ενεργοποιεί τη συνθήκη της ανθρώπινης περιπλάνησης, κάνοντας χρήση μιας απότομης θεατρικής γλώσσας που μεταμορφώνει το γελοίο, το βίαιο και το ταραχώδες σε έντονες θεατρικές εικόνες. Η δύναμη του χορού έγκειται στην ικανότητά του να εκφράζει το μυστήριο της ύπαρξής μας στον κόσμο.
Η παράσταση βασίζεται στα έργα του Samuel Beckett — των οποίων ο ρυθμός και η ατμόσφαιρα έρχονται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες προσδοκίες του χορού — και θέτει τις βάσεις για μια μυστική αποκρυπτογράφηση των πιο εσωτερικών, κρυφών και ανεπαίσθητων χειρονομιών μας.
Στόχος ήταν να αποκαλυφθούν οι μικρές ή εντυπωσιακές κινήσεις αμέτρητων αθέατων ζωών – ζωές στις οποίες η αναμονή και μια «όχι εντελώς ακίνητη» ακινησία δημιουργούν ένα τεράστιο κενό, έναν σιωπηλό χώρο γεμάτο δισταγμό. Οι χαρακτήρες του Beckett λαχταρούν την ακινησία, αλλά δεν μπορούν παρά να βρίσκονται σε κίνηση. Είτε λίγο είτε πολύ, κινούνται.
Σε αυτό το βαθιά θεατρικό έργο, το επίκεντρο δεν είναι η ανάπτυξη του λόγου ή του διαλόγου, αλλά μια υπερτονισμένη, υπερβολική μορφή κίνησης. Αναζητήσαμε το σημείο συνάντησης μεταξύ της κίνησης στο θέατρο και της γλώσσας του χορού και της χορογραφίας.
Maguy Marin [Μαγκί Μαρέν]
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Maguy Marin
Ερμηνευτές: 10 χορευτές
Σχεδιασμός φωτισμού: Alexandre Beneteaud, Albin Chavignon
Τεχνική διεύθυνση: Albin Chavignon
Σχεδιασμός κοστουμιών: Louise Marin
Πρωτότυπη μουσική: Franz Schubert, Gilles de Binche, Gavin Bryars
—
NAGELHUS SCHIA PRODUCTIONS | DAMIEN JALET
THRICE
Τετάρτη 23 Ιουλίου | 21:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή
Η Nagelhus Schia Productions (NSP) παρουσιάζει το έργο Thrice του διεθνούς φήμης χορογράφου Γαλλοβελγικής καταγωγής Damien Jalet [Νταμιέν Ζαλέ] στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2025.
Η προηγούμενη συνεργασία της NSP με τον Jalet, το DuEls, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Vigeland στο Όσλο το 2020, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το DuEls μεταφέρθηκε αργότερα σε κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Jonas Åkerlund, η οποία και προβάλλεται σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.
Το τρίπτυχο Thrice αποτελείται από τρία σύντομα έργα: Gusts, Les Medusées και Brise-lames. Ο διακεκριμένος Νορβηγός σαξοφωνίστας Bendik Giske μοιράζεται τη σκηνή με τους χορευτές στο Gusts, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη σύνθεση που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση. Το Les Medusées αποτελεί εξέλιξη ενός από τα πρώιμα εμβληματικά έργα του Jalet, το οποίο είχε επίσης παρουσιαστεί στο DuEls. Το Brise-lames δημιουργήθηκε αρχικά σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη JR για εννέα χορευτές της Όπερας του Παρισιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό παρά μόνο μέσω ταινίας σε σκηνοθεσία Louise Narboni σε στενή συνεργασία με τον Damien Jalet. Το έργο περιλαμβάνει επίσης ζωντανή μουσική, σε σύνθεση και εκτέλεση του διακεκριμένου Ιάπωνα πιανίστα Koki Nakano. Ο εικαστικός καλλιτέχνης JR υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Gusts
Χορογραφία: Damien Jalet
Διεύθυνση προβών: Astrid Sweeney
Χορευτές: Even Eileraas, Christina Guieb, Αιμίλιος Αράπογλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Jan Maertens
Σύνθεση & ζωντανή μουσική: Bendik Giske
Σχεδιασμός κοστουμιών: Craig Green
Σκηνικά: Jim Hodges & Carlos Marques da Cruz
Les Medusées
Χορογραφία: Damien Jalet
Χορευτές: Vebjørn Sundby, Shintaro Oue, Guro Nagelhus Schia, Christina Guieb, Karima El Amrani, Leo Merrien
Σχεδιασμός φωτισμού: Jan Maertens
Κοστούμια: Line Maher, Bernhard Willhelm
Σκηνικά: Jim Hodges & Carlos Marques da Cruz
Μουσική: Winter Family
Ρυθμική σύνθεση: Gabriele Miracle
Brise-lames
Χορογραφία: Damien Jalet
Συνεργάτης χορογράφος: Αιμίλιος Αράπογλου
Χορευτές: Guro Nagelhus Schia, Christina Guieb, Karima El Amrani, Nora Svendsgaard,
Vebjørn Sundby, Shintaro Oue, Αιμίλιος Αράπογλου, Even Eileraas, Leo Merrien
Εικόνες, σκηνικά & κοστούμια: JR
Ζωντανή μουσική και πρωτότυπη σύνθεση: Koki Nakano
Σχεδιασμός φωτισμού: Fabiana Piccioli
Συνεργάτης σχεδιασμού φωτισμού: Sander Loonen
Η Κατ Βάλατσουρ στο “Dive into you”. @Dieter Hartwig
KAT VÁLASTUR
DIVE INTO YOU
Παρασκευή 25 Ιουλίου | 21:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή
Στην παράσταση Dive Into You, η χορογράφος και performer Kat Válastur [Κατ Βάλαστουρ] διασταυρώνει τη λειτουργία των γυναικείων μάντεων με τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης και της ανάπτυξης των δέντρων. Η Válastur δημιουργεί έναν μυθικό συσχετισμό μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι μάντισσες μεταδίδουν το θεϊκό με τη μορφή χρησμού μέσω μιας εκστατικής κατάστασης, και του τρόπου με τον οποίο, στη φύση, το δέντρο μετατρέπει το φως σε ενέργεια και οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.
Εμπνευσμένη από τους βαθύτατους, επαναλαμβανόμενους ήχους ενός ξύλινου κρουστού οργάνου, του σήμαντρου, το οποίο η χορογράφος μεταφέρει στη σκηνή μέσω μιας ξύλινης γλυπτικής κατασκευής που ενεργοποιεί, η Válastur δημιουργεί ένα χορογραφικό έργο στο όριο της συναυλίας, συνοδευόμενο από τη μουσική σύνθεση του μουσικού Aho Ssan και τα φωνητικά της ίδιας.
Το Dive Into You αναδύεται ως ένας χρησμός που επιθυμεί να μας συνδέσει με το πιο μυστηριώδες και τρυφερό κομμάτι μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη, χορογραφία, ερμηνεία και φωνητικά: Kat Válastur
Μουσική, σύνθεση: Aho Ssan
Σχεδιασμός ήχου: Davide Luciani
Σχεδιασμός φωτισμού και τεχνική διεύθυνση: Martin Beeretz
Σκηνογραφία: Nadja Sofie Eller
Σύμβουλος χορογραφίας και δραματουργίας: Michalis Angelis
Διαχείριση Παραγωγής: Saskia Schoenmaker
—
OMAR RAJEH & MAQAMAT
BEYTNA
Σάββατο 26 Ιουλίου & Κυριακή 27 Ιουλίου | 21:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή
Το Beytna είναι μια ξεχωριστή χορευτική παράσταση με επίκεντρό της την έννοια του μοιράσματος. Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Κορέα, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο βρίσκονται με αφορμή ένα συμπόσιο. Παρά τις διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και καλλιτεχνικές εμπειρίες τους, μεταμορφώνουν μία κοινή και παραδοσιακή οικογενειακή συνάντηση σε μια καλλιτεχνική συνάντηση χορού, μουσικής και μαγειρικής.
Τους παρακολουθούμε καθώς μιλούν, πίνουν, γελούν, χορεύουν και τρώνε, μεταμορφώνοντας αυτή την απλή συγκέντρωση σε μια σύνθετη, καθηλωτική παράσταση. Το Beytna του Omar Rajeh [Ομάρ Ράζεχ] μας προσκαλεί σε έναν κόσμο συμπόνιας και φιλίας. Είναι μία πρόσκληση να εισέλθουμε στο σπίτι του άλλου — μια πρόσκληση να ταξιδέψουμε τόσο στο έργο και τη χορογραφική υπογραφή του καλλιτέχνη, όσο και στις μορφές και καταστάσεις του παρελθόντος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα και Χορογραφία: Omar Rajeh
Σε συνεργασία με τους: Koen Augustijnen, Anani Sanouvi & Hiroaki Umeda
Ερμηνεία: Omar Rajeh, Koen Augustijnen, Anani Sanouvi, Jihun Choi, May Bou Matar, Youssef Hbeisch, Ziad Ahmadie, Afif Abou Merhej, Samir Nasreddine
Σύνθεση Μουσικής: Ziad Ahmadie, Samir Nasreddine, Youssef Hbeisch, Afif Abou Merhej
Φωνή: Nohad Rajeh
Σκηνογραφία και Κοστούμια: Mia Habis & Omar Rajeh
Σχεδιαστής Φωτισμού: Victor Duran Manzano
ANDREA SALUSTRI
MATERIA
Σάββατο 19 Ιουλίου | 19:00 & Κυριακή 20 Ιουλίου | 22:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή
Το MATERIA διερευνά τις ιδιότητες που παρουσιάζει ένα και μόνο υλικό, το πολυστυρένιο, το οποίο φτάνει στο σημείο να αποκτήσει ζωή και να πρωταγωνιστεί σε όσα συμβαίνουν επί σκηνής. Ο ρόλος του περφόρμερ καταλήγει να είναι υποστηρικτικός και η προσοχή μετατοπίζεται συνεχώς μεταξύ αντικειμένου, χειριστή και της ίδιας της πράξης του χειρισμού.
Μία διαδρομή σχηματίζεται με επίκεντρο το υλικό αυτό, ξεκινώντας από διστακτικές, εύθραυστες ποιότητες κίνησης μέχρι εκκωφαντικά ηχητικά τοπία — ισορροπώντας ανάμεσα στην ησυχία και το σκοτάδι, στην αποκάλυψη και την καταστροφή. Το έργο του Andrea Salustri [Αντρέα Σαλούστρι] δεν επιβάλλει μια ορισμένη αφηγηματική γραμμή, αλλά ενθαρρύνει το κοινό να προβάλει δικές του, μέσα από τις εικόνες που εναλλάσσονται στη σκηνή. Μέσα σε μία προκαθορισμένη δομή, τα αντικείμενα είναι ελεύθερα να «ερμηνεύσουν» και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη & ερμηνεία: Andrea Salustri
Σχεδιασμός φωτισμού & τεχνική διεύθυνση: Michele Piazzi
Τεχνική ομάδα: Michele Piazzi, Chamsedine Madec, Mattia Bonetti
Σχεδιασμός ήχου: Federico Coderoni
Πρωτότυπη μουσική: Ah! Kosmos, Federico Coderoni
O Αντρέα Σαλούστρι στο “Materia”. @Milan Szypura
—
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΗ
THE KITCHEN DANCE: A HOUSE TRANCE VOCABULARY
Δευτέρα 21 Ιουλίου | 20:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή
Μια τελετουργία για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με φόντο πυρωμένα σίδερα, τσιγάρα και καροτσάκια λαϊκής, εμπνευσμένη από τους πυρήνες αντίστασης του καταπιεσμένου γυναικείου σώματος και τη διαδρομή του προς την πολυπόθητη απελευθέρωση. Μια ματιά στις προγόνισσές μας, τις γιαγιάδες, τις μανάδες και σε όλες τις γυναίκες που μεγάλωσαν γυναίκες, μέσα από την κληρονομιά των σωμάτων τους που κουβαλούν αγάπη, θέληση για ζωή, κούραση, καψίματα από σίδερα, μυρωδιές από κρέμες χεριών και χλωρίνες και ανάγκη για λυτρωτικούς χορούς.
Η Καίτη είναι μια γυναίκα που ζει σχεδόν αποκλειστικά στην κουζίνα της. Εκεί, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περνούν μπροστά από τα μάτια της με τρόπο συνειρμικό και μετατρέπονται σε μια οικουμενική και συλλογική γυναικεία αφήγηση.
Ερευνώντας τη διάσταση του ελεύθερου χρόνου και την υπόστασή του μέσα σε ένα ασφυκτικό καθημερινό περιβάλλον προσδιοριζόμενο αποκλειστικά από το περιορισμό της εργασίας, η χορογράφος ήρθε σε επαφή με γυναίκες από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελευσίνας, όλες εργαζόμενες, σύζυγοι και μάνες. Οι μαρτυρίες και οι αφηγήσεις τους την οδήγησαν στον πυρηνικό και οικουμενικό τόπο, στον οποίο ο ελεύθερος χρόνος και η δουλειά συνυπάρχουν σε λεπτή ισορροπία: την κουζίνα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία: Κατερίνα Φώτη
Πρωτότυπη Μουσική: Jan Van Angelopoulos
Σκηνογραφία: Τζίνα Ηλιοπούλου
Ενδυματολογία: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
—
ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Πέμπτη 24 Ιουλίου | 20:30 & 21:30
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή
Επετειακή δράση για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, με δελτίο ελεύθερης εισόδου
Ο Γρίφος του Δάσους αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης, μέσα από την ερμηνευτική ανάγνωση δασικών τοπίων και του ιστορικού, μυθολογικού και συμβολικού τους βάρους. Η performance εστιάζει στο πώς τα δάση αποτελούν ζωντανή μνήμη της ιστορίας, των μύθων και της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στην performance χρησιμοποιούνται διαφορετικά οπτικοακουστικά και σωματικά μέσα και υλικά. Το γυμνό σώμα, ως ζωντανό ανάγλυφο, ενσωματώνεται στην ψηφιακή αναπαράσταση του δάσους και ταυτόχρονα σε ένα δραματουργικό ηχητικό τοπίο· μεταμορφώνεται σε δέντρο, ρίζα, κλαδί, ανθρωπόμορφο ζώο, φιγούρα βγαλμένη, κάποιες στιγμές, από πίνακες του Ιερώνυμου Μπος. Μέσα από αυτή τη δυστοπική προσέγγιση, το σώμα δημιουργεί μια συμβολική τελετουργία που οδηγεί στην κάθαρση, σαν ένας αντικατοπτρισμός από τον ποιητικό κόσμο του Δάντη: «Μες τα μισά του δρόμου της ζωής μας / σε μαύρο δάσος βρέθηκα χαμένος / απ’ την ορθή οδό λοξοδρομώντας».
Η ιδέα αυτής της performance γεννήθηκε και παρουσιάστηκε ως work in progress στο πλαίσιο της διαθεματικής έκθεσης με τίτλο «Αίνιγμα του Δάσους» (σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου και Γιώργου Τζιρτζιλάκη, 9–11/2023). Στη νέα αυτή ολοκληρωμένη εκδοχή του έργου, οι καλλιτέχνες διερευνούν και ενσωματώνουν στοιχεία από το δάσος του Ταΰγετου, το φυσικό ανάγλυφο της Μεσσηνίας και τα ίχνη που έχει αφήσει η ιστορία στο ευρύτερο τοπίο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη – Ιδέα: Τάσος Βρεττός, Νάνσυ Σταματοπούλου
Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Νάνσυ Σταματοπούλου
Βοηθός Χορογράφου: Μυρτώ Κοντονή
Δημιουργούν – Ερμηνεύουν: Νάνσυ Σταματοπούλου, Νικολέττα Χατζοπούλου
Ηχητική δραματουργία, σύνθεση και εκτέλεση: Νικολέττα Χατζοπούλου
Δραματουργία – Επιμέλεια κειμένων: Νάντια Αργυροπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Νύσος Βασιλόπουλος
Σχεδιασμός βίντεο: Μάκης Φάρος
—
ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ
SLAMMING
Παρασκευή 25 Ιουλίου | 20:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή
Τρεις περφόρμερ δεσμεύονται σε μια κοινή συμφωνία: έναν τελετουργικό χορό με αφετηρία το “slamming”. Μεταμορφώνουν στη σκηνή πρακτικές του mosh pit (του χώρου μιας συναυλίας ακριβώς μπροστά από τη σκηνή), ταλαντευόμενες μεταξύ οργής και απαλότητας, ωμότητας και εμπιστοσύνης, βίας και τρυφερότητας, εξερευνώντας αυτές τις ποιότητες όχι ως δίπολα αλλά ως αλληλένδετα στοιχεία μιας ιδιότυπης μορφής χορού. Το κοινό «βλέπει» τον ιδρώτα να στάζει, τις αναπνοές να εντείνονται, τις καρδιές να χτυπούν δυνατά, ενώ οι τρεις περφόρμερ είναι ολόψυχα παγιδευμένες σε ένα pit. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης σωματικές πρακτικές που προκύπτουν αυθόρμητα σε συνθήκες συλλογικής έκφρασης, το χορογραφικό τρίο της Ξένιας Κογχυλάκη αναζητά τις συναισθηματικές αποχρώσεις στο επιθετικό πλήθος, ανασυγκροτώντας ένα συλλογικό τελετουργικό που κρύβεται πίσω από μια φαινομενική οργή. Προσεγγίζει τους χορούς του πλήθους όχι ως κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, αλλά ως τόπους εμπειρίας, όπου νέες μορφές οικειότητας και νέοι τρόποι σωματικής συσχέτισης μπορούν να αναδυθούν.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα, χορογραφία: Ξένια Κογχυλάκη
Ερμηνεία / συν-δημιουργία: Ειρήνη Γεωργίου, Ξένια Κογχυλάκη, Noumissa Sidibé
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σχεδιασμός φωτισμού: Νύσος Βασιλόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Νώντας Δαμόπουλος
Δραματουργική υποστήριξη: André Uerba
Καλλιτεχνική συμβουλή: Έλενα Νοβάκοβιτς
Styling: Μαριάνθη Χατζηκίδη
—
ΑΓΝΗ ΠΑΠΑΔΕΛΗ ΡΩΣΣΕΤΟΥ
ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ
Σάββατο 26 Ιουλίου | 19:30
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή
Το έργο Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω αναπτύσσεται γύρω από τη λειτουργία της αναπνοής.
Η χορογραφία δομείται από τις χορεύτριες πάνω σε μια παρτιτούρα αναπνοών, η οποία, πέρα από τη χροιά και τον ρυθμό της αναπνοής, καθορίζει τον τρόπο κίνησης κάθε σώματος, καθώς και τον τρόπο σύνδεσης των χορευτριών. Το σώμα γίνεται ένα ασκί, του οποίου η μορφή και η κίνηση είναι απόρροια του πώς ο αέρας μπαίνει και βγαίνει από αυτό, φτάνοντάς το συχνά στα όριά του.
Το έργο αποπειράται να αποδώσει συγχρόνως δύο διαστάσεις αυτής της ακούσιας και απαραίτητης για τη ζωή λειτουργίας: αφενός την τεχνική, «μηχανιστική» της διάσταση, όπου ο αέρας είναι το καύσιμο για το σώμα-μηχανή και το σώμα είναι υποταγμένο σε μια αδιάκοπη συνέχεια εισπνοών και εκπνοών· αφετέρου μια πιο ποιητική, αυτή κατά την οποία η ανάσα γίνεται η πνοή της ζωής και επιτρέπει να αναδυθούν εικόνες, στιγμές και σχέσεις ανάμεσα στα δύο σώματα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Χορεύουν: Βιτόρια Κωτσάλου & Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Μουσική: Ράγκναρ Ανδρέας Κασάπης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σχεδιασμός κοστουμιών: Ελευθερία Αράπογλου / Digitaria
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Αθανασοπούλου
Συνεργάτιδες στην έρευνα: Ελευθερία Λαγουδάκη & Βασούλα Δελλή
—
THOMAS HAUERT & ΕΡΜΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ
FOR ALL WE KNOW
Κυριακή 27 Ιουλίου | 19:30
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή
For All We Know (Σ. τ. Μ: από το ομώνυμο τραγούδι των Donny Hathaway και Roberta Flack) είναι ο τίτλος που δόθηκε αυθόρμητα σε αυτή την αυτοσχέδια σκηνική επανασύνδεση του Ερμή Μαλκότση και του Thomas Hauert. Οι δύο χορευτές γνωρίστηκαν πριν περισσότερα από 20 χρόνια, συνεργάστηκαν σε ένα αυτοσχέδιο ντουέτο στη σειρά Sushi 10 στο Άμστερνταμ, σε επιμέλεια του David Zambrano, και αργότερα χόρεψαν και πάλι μαζί στο ομαδικό έργο Twelve Flies Went Out At Noon, σε σκηνοθεσία David Zambrano. Ήταν μια συναρπαστική συνάντηση που γέννησε όνειρα και προσδοκίες για μελλοντικές συνεργασίες. Αλλά καθώς η ζωή περνάει και ο χρόνος κυλά: Από όσο ξέρουμε, μπορεί να μην ξανασυναντηθούμε ποτέ… ξέρουμε πως το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά. Τώρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει επιτέλους την πόρτα σε εκείνο το αύριο. Προς στιγμήν, μας μπέρδεψε ένα άλλο τραγούδι (Σ.τ.Μ: από τους Carpenters) με τον ίδιο τίτλο. Αλλά ο στίχος ξένοι από πολλές απόψεις από αυτό το άλλο τραγούδι, έφερε μία ακόμη ενδιαφέρουσα ανατροπή…
— ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΦΟΥΑΓΙΕΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ
ΡΑΝΤΑΡ
Κυριακή 20 Ιουλίου | 21:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Φουαγιέ
Το Ραντάρ είναι η συνάντηση δύο ανθρώπων. Η συνάντηση δύο μορφών τέχνης: της μουσικής και του χορού. Είναι η μεταξύ τους γλώσσα, δίχως λέξεις. Το παιχνίδι δύο αντιθέτων που μόνο μαζί μπορούν να υπάρξουν. Άλλοτε συμβαδίζουν, άλλοτε απομακρύνονται.
Αρσενικό – Θηλυκό. Φως – Σκοτάδι. Γέλιο – Κλάμα. Ήχος – Σιωπή. Κίνηση – Παύση.
Το έργο γεννιέται από τη συνομιλία δύο καλλιτεχνών, μέσω της εκφραστικής γλώσσας του καθενός—της μουσικής και του χορού, του ήχου και της κίνησης, της σιωπής και της ακινησίας—σε μια σκηνική συνθήκη που διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με τον χώρο. Μοναδικά μέσα: το πιάνο και το σώμα. Ο διάλογός τους ξετυλίγεται μέσα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα – Σύλληψη: Θοδωρής Οικονόμου & Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
H σύμπραξη της Μαριάννας Καβαλλιεράτου και του Θοδωρή Οικονόμου στο “Ραντάρ”. @Nίκος Σαμαράς.
ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ | THE PLACE
REQUARDT & ROSENBERG
FUTURE CARGO
Σάββατο 19 Ιουλίου | 20:30 & Παρασκευή 25 Ιουλίου | 22:30
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με το γνωστό κέντρο χορού The Place του Λονδίνου παρουσιάζουν το Future Cargo στις 19 και 25 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μια παράσταση χορού επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται σε ένα φορτηγό μήκους 12 μέτρων. Όπως όλες οι παραστάσεις των Frauke Requardt [Φράουκε Ρέκβαρτ] & David Rosenberg [Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ], έτσι και η πιο πρόσφατη δουλειά τους προσφέρει μια προσεγμένα ολοκληρωμένη και βαθιά προσωπική εμπειρία ενός μεγάλης κλίμακας χορευτικού θεάματος, που θα μαγέψει τον λάτρη του σύγχρονου χορού. Η συμπαραγωγή με το The Place και η περιοδεία υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ένα φορτηγό καταφθάνει από ένα άγνωστο μέρος, κουβαλώντας μυστηριώδες φορτίο. Τα ρολά ανασηκώνονται, μια παράξενη και ακατανίκητη διαδικασία τίθεται σε κίνηση. Ασημένια πλάσματα ξεπροβάλλουν από το εσωτερικό, αποκαλύπτοντας έναν ολόκληρο κόσμο. Κάθε θεατής λαμβάνει σετ ακουστικών, που του επιτρέπει να ακούει τι συμβαίνει μέσα στο κοντέινερ, βυθίζοντάς τον στο εικαστικά εντυπωσιακό σκηνικό μεγάλων διαστάσεων. Το κοινό που αναζητά βιωματικές και περιπετειώδεις παραστάσεις, θα καθηλωθεί από την εμβυθιστική, εμπειρική φύση της παράστασης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνικό & Κοστούμια: Hannah Clark
Μουσική & Ήχος: Ben & Max Ringham
Σχεδιασμός Φωτισμού: Malcolm Rippeth
Με τη συμμετοχή Χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεργάζεται για πρώτη φορά με το KDF. @Gregory Batardon
—
MARCO DA SILVA FERREIRA
FANTASIE MINOR
Εκτέλεση παραγωγής παντός χώρου από το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Καέν στη Νορμανδία.
Κυριακή 20 Ιουλίου | 20:00
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας
Ο τίτλος της παράστασης Fantasie minor του Marco da Silva Ferreira [Μάρκο ντα Σίλβα Φερέιρα] προέρχεται από την ορολογία και το ρεπερτόριο του πιάνου και γεννήθηκε μέσα από τη συνάντηση με τους Chloé Robidoux και Anka Postic, δύο καλλιτέχνες του χορού από την Καέν που χορεύουν μαζί από τα παιδικά τους χρόνια. Με καταβολές από τους χορούς της urban κουλτούρας (hip-hop, dancehall, house), η κοινή τους διαδρομή επηρέασε ουσιαστικά τη σχέση τους και την προσωπική τους εξέλιξη.
Ο χορός συνδιαλέγεται με τη σύνθεση ακολουθώντας την απεικονιστική προσέγγιση των urban χορών στη μουσική. Η παράσταση ξεκινά δεξιοτεχνικά, σχεδόν επιθετικά, όμως όσο εξελίσσεται η χορογραφία αναδύονται και άλλες ποιότητες. Σαν οι ερμηνευτές να επιτρέπουν στον εαυτό τους να βιώσουν ή να αποκαλύψουν μια πιο εύθραυστη περιοχή. Η μουσική κινείται ανάμεσα σε διαθέσεις που τους επιτρέπουν να εναλλάσσονται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Οι άκαμπτες μπότες που φορούν, φορεμένες σαν παπούτσια μπαλέτου σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενισχύουν αυτές τις μεταπτώσεις. Προσδίδουν βάρος και γείωση στις φιγούρες τους. Το ντουέτο χτίζεται γύρω από αυτή την αντίθεση: το πόδι που χτυπά το έδαφος με δύναμη και σιγουριά και το σχεδόν κρυστάλλινο piqué του κλασικού μπαλέτου. Το παράλογο και το δεξιοτεχνικό μετατρέπονται σε αφετηρία για μια αισθητική, τεχνική και προσωπική ανακάλυψη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη, χορογραφία: Marco da Silva Ferreira
Ερμηνεία: Anka Postic και Chloé Robidoux
Ηχητικός σχεδιασμός και σύνθεση: Rui Lima και Sérgio Martins, βασισμένοι στη Φαντασία σε Φα ελάσσονα του Franz Schubert
Πιάνο: Lígia Madeira και Luís Duarte
Ηχογράφηση και μίξη: Suse Ribeiro
Σχεδιασμός φωτισμού: Marco da Silva Ferreira, σε συνεργασία με τους Florent Beauruelle και Valentin Pasquet
Κοστούμια: Aleksandar Protic
Βοηθός Χορογράφου: Elsa Dumontel
—
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ
ΦΩΝΕΣ
Τρίτη 22 Ιουλίου | 21:00
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Επετειακή δράση για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, με δελτίο ελεύθερης εισόδου
Η παράδοση είναι μνήμη. Ο χορός είναι μνήμη. Το τραγούδι είναι μνήμη.
Η χορευτική περφόρμανς Φωνές είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη με γυναίκες και άνδρες χορωδούς από τις Λέσχες Φιλίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Α και Β του Δήμου Καλαμάτας. Αφετηρία της δημιουργικής διαδικασίας αποτέλεσε ο Καλαματιανός χορός, ένας παραδοσιακός κυκλικός χορός που συνδέεται άμεσα με την ιστορία και τη συλλογική μνήμη της πόλης.
Μέσα από δύο εργαστήρια φωνητικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού, η ομάδα εστίασε στη δομή, τον ρυθμό και τις δυναμικές του Καλαματιανού, αναζητώντας νέους τρόπους να τον βιώσει και να τον επανερμηνεύσει. Η δομή του παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, σε αυτή την περφόρμανς, ανασχηματίζεται από τις προσωπικές αφηγήσεις και τις μνήμες των συμμετεχόντων.
Μέσα από αυτές τις ιστορίες, οι φωνές και τα σώματα συνθέτουν ένα νέο, συλλογικό αφήγημα, όπου ο παραδοσιακός ρυθμός του Καλαματιανού μεταμορφώνεται σε μια ζωντανή καταγραφή της μνήμης και της εμπειρίας τους. Ο χορός έγινε σημείο συνάντησης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ενώ η φωνή και η κίνηση ενώθηκαν σε μια παράσταση που εξερευνά το πώς η μνήμη μεταφέρεται και μεταμορφώνεται στο πέρασμα του χρόνου.
Στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, έναν χώρο βαθιά συνδεδεμένο με την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, οι φωνές και τα σώματα των γυναικών και των ανδρών συνδιαλέγονται με το παρελθόν και το παρόν. Ο ρυθμός του Καλαματιανού και ο παλμός της μουσικής αντηχούν μέσα στο κάστρο, μετατρέποντας την παράσταση σε μια τελετουργία όπου η συλλογική μνήμη ζωντανεύει.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Παναγιώτα Καλλιμάνη
Βοηθός χορογράφου: Αναστάσης Καραχανίδης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Συμμετέχοντες: Αγγελοπούλου Αθηνά, Αθανασάκη Μαρία, Αρζόγλου Μαγδαληνή, Βασιλειάδη Αικατερίνη, Βασιλειάδης Ευθύμιος, Γερακάρη Μαρία, Δεληγιάννη Σταματία, Δημοπούλου Παναγιώτα, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Κανελλοπούλου Ναυσικά, Καρούτα Κωνσταντίνα, Κάργα Αυρηλία, Κοντοπούλου Βίκυ, Κορμποπούλου Μαρία, Κουλέτση Σταυρούλα, Κουμουνδούρου Ευθαλία, Κωνσταντοπούλου Βασιλική, Λεβεντέα Ελένη, Μουτσούλα Μάγδα, Μπαχούρου Γρηγορία, Ξανθάκη Θεοδοσία, Πάνταζάρα Κωσταντίνα, Πεπόνης Γεώργιος, Πράττη Σταυρούλα, Ρομπόγλου Ελένη, Σπετζοπούλου Ευανθία, Τσαγδή Σουλτάνα, Τσαλακουβέρτας Νικόλαος, Τσώνη Ευγενία, Φουρναράκου Σταυρούλα, Χαντζή Ευπραξία, Χουλιάρα Παναγιώτα.
—
ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
EPILOGUE
2 παραστάσεις
Τρίτη 22 Ιουλίου | 22:30
Λιμάνι Καλαμάτας
Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή Σπουδών της, Γιώργου Μάτσκαρη, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας την παράσταση Epilogue. Στην πρώτη της συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα παρουσιάσει στις 22 Ιουλίου 2025, στο Λιμάνι της Καλαμάτας, ένα απαιτητικό δίπτυχο σύγχρονου χορού με τα χορογραφικά έργα Dive του Edouard Hue [Εντουάρ Υ] και Skipping on Stardust της Ερμίρα Γκόρο.
EDOUARD HUE
DIVE
Το ένστικτο αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις δημιουργίες του Edouard Hue. Αυτή η έμφυτη και ισχυρή τάση, κοινή σε όλα τα έμβια όντα, είναι τόσο μυστηριώδης όσο και φυσική. Πρόκειται για μια πρωταρχική αίσθηση, διαρκώς παρούσα, που διαμορφώνει τις πράξεις μας πέρα από τη συνειδητή βούληση. Για τον Hue, το ένστικτο λειτουργεί ως γεννήτρια συναισθημάτων και αισθήσεων — μια αόρατη δύναμη που μας καθοδηγεί στη ζωή. Αλλά τι είναι, στην πραγματικότητα;
Το Dive κατακλύζει τη σκηνή με ένα χορογραφικό κύμα που πηγάζει από τα ακατέργαστα ένστικτα του χορογράφου και των ερμηνευτών. Το έργο αποτελεί μια βαθιά εξερεύνηση της διαίσθησης — της προέλευσής της, των ερεθισμάτων της και της επίδρασής της στις επιλογές μας. Οι χορευτές επιδίδονται σε ένα σωματικό, αδιάκοπο ερώτημα γύρω από την ύπαρξη, εντείνοντας την ωμότητα και την τεχνική δεξιοτεχνία του έργου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Edouard Hue
Μουσική σύνθεση: Jonathan Soucasse
Σχεδιασμός φωτισμών: Arnaud Viala
Δραματουργική συμβολή: Hugo Roux
Υπεύθυνος Προβών: Jaewon Jung
Χορεύουν: Μπιντάκος Λάμπρος, Σταθοπούλου Θεοδoσία, Δήμου Γεωργία, Κοντοζής Κυριάκος, Πίχλερ-Γάσπαρη Μαρία, Σπανού Αλεξάνδρα, Χριστοδούλου Πάτρα, Γκουντούνι Ορέστ, Νικοδήμου Ελένη, Σούλιου Ηλέκτρα-Ιωάννα, Χαλκιά Όλγα
Αναπληρώσεις: Παναγιώτου Χρυσταλλένα, Τσίγγος Γεώργιος
ERMIRA GORO
SKIPPING ON STARDUST
Μια χορογραφική σύνθεση όπου η κίνηση γίνεται ζωντανός διάλογος ανάμεσα στο σώμα, τον χώρο και το συναίσθημα. Οι χορευτές πλάθουν εικόνες που άλλοτε ρέουν απαλά και άλλοτε εκρήγνυνται, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στο φως και τη σκιά, την ένταση και τη γαλήνη. Μια παράσταση που δεν ακολουθεί γραμμική αφήγηση, αλλά ξεδιπλώνεται σαν ένα ποίημα του σώματος, ανοιχτό σε ερμηνείες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Ερμίρα Γκόρο
Βοηθός χορογράφου / Επιμέλεια προβών: Ηρώ Κόντη
Μουσική: TBC
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
Χορεύουν: Βασιλοπούλου Μαρία Ελπίδα, Καραταράκη Μιχαήλα, Κωνσταντέλλου Μαρία,
Μαυρίκη Παρασκευή-Μαρία, Μητσιάνη Δανάη Αικατερίνη, Μπιντάκος Λάμπρος, Παναγιώτου Χρυσταλλένα, Σολομωνίδη Αργυρώ, Σταθοπούλου Θεοδοσία, Στρατή Γεωργία, Γιαννούλη Μαρία, Δήμου Γεωργία, Καλογεροπούλου Αγγελική, Καπούνη Λυδία, Κοντοζής Κυριάκος, Λαμπρινού Μαρία, Νικολάου Σοφία, Πίχλερ-Γάσπαρη Μαρία, Σπανού Αλεξάνδρα, Τσίγγος Γεώργιος, Χριστοδούλου Πάτρα, Αρφαρά Λαμπρινή–Μικαέλα, Γκουντούνι Ορέστ,
Καρίπογλου Σοφία, Μέρμηγκα Ελένη, Νικοδήμου Ελένη, Σκυριανού Αικατερίνη, Σούλιου Ηλέκτρα-Ιωάννα, Χαλκιά Όλγα
—
ΜΑΡΘΑ ΠΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
DANCE YOUR WAY OUT
Πέμπτη 24 Ιουλίου | 10:00 & 19:30
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας
Το Dance Your Way Out είναι μια ακουστική-περιπατητική εμπειρία, μια καθοδηγούμενη διαδρομή για τη χαρά της κίνησης και την απόλαυση του ελεύθερου χορού. Οι συμμετέχοντες συναντούν τους «οδηγούς» τους και τους ακολουθούν κατά μήκος μιας διαδρομής στον δημόσιο χώρο, σερφάροντας ανάμεσα σε αφηγηματικές φωνές και πρακτικές σωματικές οδηγίες. Το έργο αντλεί έμπνευση από την ιδέα της «χορευτικής πανούκλας» (dancing plague, choreomania) και της μεταδοτικότητας του χορού — ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στα τέλη του Μεσαίωνα, παρασύροντας ανθρώπους σε έναν αδιάκοπο χορό για μέρες. Βασίζεται στην ψυχαγωγία και την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να «ακούει» τον ρυθμό. Προτείνει μια συλλογική εμπειρία και μια πρόσκληση σε έναν tekno χορό μέσα στον δημόσιο χώρο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα & Σχεδιασμός / Χορογραφία: Μάρθα Πασακοπούλου
Ανάπτυξη Υλικού / Ερμηνεία: Χριστίνα Καραγιάννη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Μάρθα Πασακοπούλου
Σύνθεση / Ηχητικός Σχεδιασμός: Άννα-Μαρία Ράμμου
—
ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Διεύθυνση: Δάφνις Κόκκινος
2 παραστάσεις
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Γ’ ΕΤΟΥΣ
Πέμπτη 24 Ιουλίου | 22:30
Λιμάνι Καλαμάτας
Το Γ’ έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέρνοντας στη σκηνή τη δυναμική μίας νέας γενιάς χορευτών. Η εμπειρία της ζωντανής παράστασης σε ένα μεγάλο διεθνές φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσής τους, καθώς ο χορός διδάσκεται πλήρως μόνο μέσα από την πράξη. Στη συνάντησή τους με το κοινό, σε αυτό το πρώτο άνοιγμα προς τον κόσμο, γνώση και πράξη γίνονται ένα, σηματοδοτώντας τα πρώτα βήματα της πορείας τους στην τέχνη του χορού.
JASMIN VARDIMON
TOMORROW
Το έργο Tomorrow της Jasmin Vardimon [Γιάσμιν Βάρντιμον] είναι μια δυναμική χορογραφική σύνθεση που δημιουργήθηκε αρχικά το 2013 για το πρόγραμμα JV2 της Jasmin Vardimon Company. Η χορογραφία συνδυάζει φυσικό θέατρο, εκφραστική κίνηση και έντονη σωματικότητα, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη εμπειρία για το κοινό. Το έργο χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση κειμένου, σουρεαλιστικής εικόνας και τη χρήση της φωνής — στοιχεία που αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μεθοδολογίας της Vardimon.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογράφος: Jasmin Vardimon
Ερμηνεία: Πέννυ Βάιου, Νίκος Βλαχογιάννης, Ελπίδα Θωμαΐδη, Φρόσω Κορδού, Ντανιέλα Λάμας, Ευρυδίκη Μάγκου, Σοφία Μούζουρα, Βασιλική Μπούστα, Χριστόφορος Παντούλας, Εστέλα Παπαδάκη, Δήμητρα Παπαντώνη, Παυλίνα Πλάτση, Αργυρένια Ρούσσου, Λυδία Σταματίου, Χριστίνα Τσίγκου, Αναστασία Φούκη, Μαίρη Χανδρινού
Restaging & Διευθύντρια προβών: Μαριλένα Δάρα
ΔΑΝΑΗ & ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
THREE FRIENDS OF WINTER
Το Three Friends of Winter αντλεί έμπνευση από την έννοια της ανθεκτικότητας, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στην κινεζική κουλτούρα και στο ποίημα του Rumi “When was I less by dying”. Η δημιουργική μας διαδικασία περιλάμβανε τη δόμηση κινούμενων εικόνων, όχι από μία οπτική ανθρωποκεντρική, αλλά μέσα από τη σύνδεση με την ύπαρξή μας ως αναπόσπαστο μέρος της φύσης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογράφοι: Δανάη & Διονύσιος
Ερμηνεία: Πέννυ Βάιου, Νίκος Βλαχογιάννης, Ελπίδα Θωμαΐδη, Φρόσω Κορδού, Ντανιέλα Λάμας, Ευρυδίκη Μάγκου, Σοφία Μούζουρα, Βασιλική Μπούστα, Χριστόφορος Παντούλας, Εστέλα Παπαδάκη, Δήμητρα Παπαντώνη, Παυλίνα Πλάτση, Αργυρένια Ρούσσου, Λυδία Σταματίου, Χριστίνα Τσίγκου, Αναστασία Φούκη, Μαίρη Χανδρινού