MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
09
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

Pilates – κάτι παραπάνω από άσκηση

Το Pilates ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα ως μία μορφή θεραπευτικής άσκησης. Κι αν με ρωτάς, ναι έχει θεραπευτική δράση, ειδικά σε μυοσκελετικές ενοχλήσεις αλλά όχι μόνο όπως εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μάντη Περσάκη.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με το Pilates ως άσκηση με μία εμπνευσμένη δασκάλα, η οποία το εφάρμοζε με σεβασμό στην κινησιολογία και τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου. Στη συνέχεια, δουλεύοντας στον τομέα του wellness έγραψα πολλά άρθρα και μίλησα με πολλούς trainers γι’ αυτή την άσκηση που «εφηύρε» στις αρχές του 20ου αιώνα ο Γιόζεφ Πιλάτες, ένας Γερμανός γυμναστής. Όταν συζήτησα με τη Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διδάκτορα του ΕΚΠΑ και μία από τις πρώτες γυμνάστριες που έχει ασχοληθεί σοβαρά με το Pilates, βρήκα την αφορμή να τις θέσω κάποιες απορίες μου για τον «θεραπευτικό» ρόλο της συγκεκριμένης άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒοηθάει η γιόγκα στον πόνο στη μέση ή όχι;12.09.2018

Pilates ως θεραπεία για υγιές σώμα

«Το Pilates είναι μία διαδεδομένη μορφή άσκησης, που έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στον χώρο της ευεξίας και της άσκησης τα τελευταία χρόνια», απαντά η Μάντη Περσάκη. «Αυτό οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα που φαίνεται να δίνει, δηλαδή τις βελτιώσεις που φαίνεται να έχει στην συνολική υγεία των ασκούμενων αλλά και σε πιο ιδιάζουσες περιπτώσεις. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν πως το Pilates έχει πάρα πολλά οφέλη για τον οργανισμό και το μυοσκελετικό μας σύστημα. Επίσης, πρόσφατα, στο διδακτορικό μου απέδειξα πώς το Pilates βελτιώνει όλες τις φυσικές παραμέτρους της φυσικής κατάστασης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου».

Για να μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία, πριν από λίγες εβδομάδες με απασχόλησε ένα μυοσκελετικό πρόβλημα και η ορθοπεδικός μου σύστησε να κάνω Pilates. Όταν το ανέφερα αυτό στη Μάντη, επιβεβαίωσε τη σύσταση της γιατρού. «Πέρα από τον υγιή, γενικό πληθυσμό, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για τη θετική επίδραση του Pilates σε ασκούμενους με πιο ειδικές ανάγκες: για εγκύους, για ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα και για ανθρώπους που έχουν περάσει καρκίνο, μεταξύ άλλων. Μπορούμε επίσης να βρούμε πάρα πολλές μελέτες που αναφέρουν τα οφέλη της μεθοδολογίας και στα παιδιά».

Πώς επιλέγω τον Pilates trainer

Εάν αποφασίσω να ξεκινήσω Pilates και για λόγους υγείας, πόση σημασία έχει η κατάρτιση του trainer και πώς θα μπορώ να ξέρω εάν έχω βρει τον σωστό; «Καθώς είναι στην φύση του Pilates η ενασχόληση με τον ειδικό πληθυσμό, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο προπονητής να είναι σωστά καταρτισμένος. Θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόσει το ασκησιολόγιο στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου ξεχωριστά με βάση φυσικά το μυοσκελετικό του σύστημα, τα θέματα υγείας του και το επίπεδο του. Με βάση το υπουργείο Παιδείας, ένας προπονητής θα πρέπει να έχει πτυχίο ΤΕΦΑΑ ή κολλεγίου 4ετούς φοίτησης ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς και να έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια.

Προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των προπονητών, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μου ενασχόλησης με το Pilates, ετοιμάζω κάτι ολοκληρωμένο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Παύλο Μυριανθεύς στο κέντρο δια βίου μάθησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΔΙΒΙΜ). Ένα πρόγραμμα με στόχο την κατάρτιση και την ενημέρωση σχετικά με τις αρχές του Pilates, τα εργαλεία και τις τεχνικές της μεθοδολογίας, τους κανονισμούς των χώρων εκγύμνασης, αλλά και την ανάδειξη σύγχρονων ερευνητικών και κλινικών δεδομένων σχετικά με την εφαρμογή του ως συμπληρωματική παρέμβαση σε χρόνια νοσήματα. Απευθύνεται σε γυμναστές, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις γνώσεις του στην μεθοδολογία», εξηγεί η Μάντη Περσάκη.

Περισσότερα από Fitness