MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
21
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

CinEd: Ανοιχτή συζήτηση για την κινηματογραφική εκπαίδευση και προβολή ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την εκδήλωση CinEd – Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Εκπαιδεύοντας το βλέμμα των παιδιών και των νέων στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με στόχο να αναδείξει τη σημασία της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και τον κινηματογραφοφιλικό χαρακτήρα του προγράμματος CinEd – Εκπαίδευση Παιδιών και Νέων στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που είναι ανοιχτή στο κοινό, περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και την προβολή του αποκατεστημένου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λέοντος Λοΐσιου, Ψαράδες και Ψαρέματα, ένα σπάνιο ντοκουμέντο παραγωγής 1961, με αφηγητή τον μοναδικό Σταύρο Τορνέ, σε μοντάζ του Ροβήρου Μανθούλη.

Στη συζήτηση θα τεθούν πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως είναι η επίδραση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του κοινού, η καλλιέργεια της κινηματογραφοφιλίας μέσα στην τάξη αλλά και η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στον κινηματογράφο.

Θα ακολουθήσει cocktail.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα αφιερώματα του 65oυ ΦΚΘ: Ένας οδηγός με τις ταινίες που κανείς δεν πρέπει να χάσει12.09.2018

Τo CinEd

Το πρόγραμμα CinEd για την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε κάθε γωνία και σε κάθε σχολείο της Ελλάδας. Πρόκειται για μια συνεργασία 16 πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων από 13 χώρες, ανάμεσά τους και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το CinEd είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (cined.eu) με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και εκπαιδευτικών εργαλείων. Στις ταινίες του προγράμματος συγκαταλέγεται το μέχρι πρότινος άγνωστο αριστούργημα Ψαράδες και Ψαρέματα που θα παιχτεί την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου). Το ντοκιμαντέρ αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ‘A Season of Classic Films’, μια πρωτοβουλία της ΑCE (Association des Cinémathèques Européennes-Ένωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών), με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA Programme.

Το  πρόγραμμα CinEd, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MΕDIA, περιλαμβάνει  εκπαιδευτικές προβολές για μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα και εργαστήρια επιμόρφωσης κινηματογραφικής παιδαγωγικής για  δασκάλους και καθηγητές, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος εντός και εκτός της σχολικής τάξης.

Υλοποιείται σε 45 χώρες  και στοχεύει στην προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στους μαθητές των σχολείων της Ευρώπης, παρέχοντάς τους κινηματογραφική εκπαίδευση και αναπτύσσοντας την εκτίμησή τους για τις ευρωπαϊκές ταινίες, πέρα από τα blockbusters, ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να παρακολουθούν ενεργά και κριτικά τις ταινίες και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις τεχνικές του κινηματογράφου και την κινηματογραφική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CinEd θα βρείτε εδώ.

Ψαράδες και Ψαρέματα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

17:30-19:00 Συζήτηση στρογγυλής τράπεζα

Βέρα Χέρολντ, διευθύνουσα συντονίστρια του CinEd, Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας

«Γοργά ή βραδέως: η μακροπρόθεσμη επίδραση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του κοινού»

Εύη Καραγεώργου, κριτικός κινηματογράφου, παραγωγός, ειδική στην κινηματογραφική εκπαίδευση, Arte Urbana Collectif

«Πώς εισάγουμε την κινηματογραφική εκπαίδευση στην σχολική τάξη; Βέλτιστες πρακτικές από τη Βουλγαρία»

Ευαγγελία Κούρτη, ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας  & Φωτεινή Ασημακοπούλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ

«Εκπαίδευση εκπαιδευτικών στον κινηματογράφο»

Μαρία Κομνηνού, oμότιμη καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας και Κοινωνιολογίας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

«Ανάπτυξη της κινηματογραφοφιλίας στο σχολείο: αξιολόγηση του προγράμματος CinΕd στην Ελλάδα»

Κατερίνα Παπαγεωργίου, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

«Πώς από την οθόνη του CinEd περνάμε στη βιωματική προσέγγιση με οδηγό το εκπαιδευτικό δράμα;»

Εύη Μαραγκού, εκπαιδευτικός, θεατρολόγος, ηθοποιός

«Ο Kινηματογράφος των Aπαρχών από τη συλλογή του CinEd ως εργαλείο κινηματογραφικού γραμματισμού και δημιουργικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 8ο Φεστιβάλ WIFT GR επιστρέφει στην Ταινιοθήκη, με ελεύθερη είσοδο12.09.2018

Παρεμβαίνουν:

Γεωργία Πολυζώη, σύμβουλος εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας

Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια, καθηγήτρια Κινηματογράφου,Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Συντoνισμός: Ιουλία Μέρμηγκα, συντονίστρια του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας (ελληνικά, αγγλικά)

19:00-19:30 Προβολή ντοκιμαντέρ

Ψαράδες και Ψαρέματα (1961, 22 ́) του Λέοντος Λοΐσιου, από το πρόγραμμα «Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ» της συλλογής του CinEd

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 17:30
Είσοδος ελεύθερη
Ταινιοθήκη, Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Ριφιφί: Όλοι οι λόγοι που θα (ξανά) δούμε τη σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια
Cine News
Zendaya παντού: Τι συμβαίνει και βλέπουμε τους ίδιους ηθοποιούς ξανά και ξανά;
Cine News
ΣΚ με Slow Horses – Οι πιο αποτυχημένοι της MI5 επέστρεψαν
Cine News
7ο KinoFest: Ο γερμανόφωνος κινηματογράφος ξανά στην Πάτρα, πιο προσβάσιμος από ποτέ
Cine News
11ο Με τα Μάτια Ανοιχτά: Η γιορτή του ελληνικού ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Ταινιοθήκη
Cine News
Κάμπινγκ: Μετράμε αντίστροφα για την πρεμιέρα – Όσα θα δούμε στα τρία πρώτα επεισόδια
Cine News
Widow’s Bay: Γιατί όλοι ξαφνικά μιλάνε για τη σειρά που σάρωσε στα Emmy;
Cine News
Όλιβερ Λάσε: Ο σκηνοθέτης του «Sirât» στο 67ο ΦΚΘ με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην έρημο
Cine News
Ο Romain Gavras έρχεται στην Στέγη για ένα masterclass πάνω στην επιδραστικότητα της εικόνας
Cine News
Silo (Season 3): Ο μύθος γίνεται αλληγορία εξουσίας, μνήμης και αγάπης
Cine News
WIPE Berlin: Το διεθνές αντισυμβατικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού κινηματογράφου κάνει στάση στην Αθήνα
Cine News
CineFIX: Η χειμερινή έκδοση "βλέπει" ντοκιμαντέρ - Το πρόγραμμα των πρώτων προβολών