MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
18
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας

Ο σπουδαίος συνθέτης έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2024, μία εβδομάδα πριν τα 100α γενέθλιά του

Photo credits: @lenshoots_media_productions
Monopoli Team

Ο Μίμης Πλέσσας, βραβευμένος με διεθνείς διακρίσεις μουσικός, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας πέθανε σήμερα, 5 Οκτωβρίου, μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια.

Γεννημένος στην Αθήνα, φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του.

Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.

Αξέχαστες θα μείνουν οι επιτυχίες του Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου, Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά, Τι σου ‘κανα και πίνεις, Τόσα καλοκαίρια, Ποιος το ξέρει, Οι χάντρες, Μα τώρα αγάπη μου, Η Μυρσίνη βάζει τα άσπρα, Απόψε σε θέλω, Μην του μιλάτε του παιδιού, Άμα δείτε το φεγγάρι, Η πρώτη μας νύχτα, Μεθυσ’ απόψε το κορίτσι μου, Πρώτη φορά, Τα φιλιά, Έπεφτε βαθιά σιωπή, Χίλιες βραδιές, Του αγοριού η καρδιά, Θα πιω απόψε το φεγγάρι, Ξημερώνει Κυριακή, Κορίτσι στάσου να σου πω, Όλα δικά σου, Είμαι γυναίκα του κεφιού, Πέρα στα παλιά σεράγια, Πρώτη φορά, Έκλαψα χτες, Το κερί μου έλιωσε, Μια με θέλεις μια με διώχνεις, Οι μέρες του καλοκαιριού, Με βρήκε ο ήλιος και πολλές άλλες.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
5η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου: Μια συναυλία-γιορτή για το ελληνικό τραγούδι στην Τεχνόπολη
Μουσικά Νέα
“The Life of a Showgirl”: H Taylor Swift ανακοίνωσε το 12ο στούντιο άλμπουμ της
ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
«Τα παιδιά στην κερκίδα είναι η μόνη σου ελπίδα»
Μουσικά Νέα
Οι Septicflesh συναντούν την ΚΟΑ στο Ηρώδειο – Επιπλέον ημερομηνία
Μουσικά Νέα
Sani Festival: Η ιέρεια της παγκόσμιας σκηνής Grace Jones μάγεψε το κοινό στον Λόφο της Σάνης
Μουσικά Νέα
Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Ηρώδειο: Sold out και νέα ημερομηνία για το «Ταξίδι στο Φως»
Cine News
Κοινωνική Σαπίλα: Το Guitarte Ensemble ντύνει μουσικά τη βωβή ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου
Μουσικά Νέα
Σουηδία: Sold out φεστιβάλ ανταλλάζει ένα εισιτήριο για ενα… νεφρό
Μουσικά Νέα
Χορεύοντας με το νέο κύμα: Οι Nouvelle Vague έρχονται στον λόφο Σάνης
Εκδηλώσεις
Η Ματούλα Ζαμάνη ταξιδεύει στη Σύρο για μια μεγάλη συναυλία
Μουσικά Νέα
Το Off The Hook Festival 2025 επιστρέφει στο ΟΑΚΑ – Τα πρώτα ονόματα του line up
Μουσικά Νέα
Η Ταράτσα του Φοίβου: Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στο Άλσος με νέους special guests