MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
14
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

50 χρόνια Εκδόσεις Αγγελάκη: Μια πορεία με όραμα την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών δυναμικής παρουσίας στον χώρο των εκδόσεων, ο συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης Κωνσταντίνος Αγγελάκης μας μιλά για την πορεία, τις επιτυχίες και το μέλλον του εκδοτικού οίκου.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Οι εκδόσεις Αγγελάκη συμπλήρωσαν φέτος 50 χρόνια ζωής με μεγάλη προσφορά στα ελληνικά γράμματα, και δε θα μπορούσαν να μην το γιορτάζουν. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 με έδρα την Αθήνα και ιδρυτή της εταιρείας τον Εμμανουήλ Κωνσταντίνου Αγγελάκη. Την ίδια περίοδο προχώρησε στην έκδοση μιας γκάμας έργων που κάλυψαν, και συνεχίζουν να καλύπτουν, σε μεγάλο βαθμό το αναγνωστικό ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Στον χώρο του σχολικού βοηθήματος μάλιστα, κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις. Μέσα στα χρόνια, μέχρι και σήμερα, η εταιρεία προχώρησε σε εκδόσεις που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων.

Μερικά αξιοσημείωτα έργα που έχουν εκδοθεί από τον «Αγγελάκη» είναι το «Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων» του Βογιατζή, η «Σύγχρονη Διδακτική», Χρυσή σειρά (κλασική λογοτεχνία), η «Παγκόσμια Ποιητική Ανθολογία» του Ιούλιου Βερν (βραβευμένα παιδικά μυθιστορήματα), η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Κ. Παπαρηγοπούλου, με νέα μορφή και συμπληρωμένο μέχρι και το 1993, Οι Μεγάλοι Παραμυθάδες (4 τόμοι, κλασικά παραμύθια), Τα Παραμύθια του Εθνικού Κήπου και το «Ιστορία-Μυθολογία» με την ιστορία των πιο εμβληματικών πρωταγωνιστών της μυθολογίας, για παιδιά.

Η εκδοτική τους πορεία συνεχίζεται δυναμικά, με την κυκλοφορία πολλών νέων μεμονωμένων έργων, ενώ κάθε χρόνο η βιβλιοπαραγωγή αυξάνεται. Με αφορμή τον εορτασμό των 50 τους ετών στον εκδοτικό χώρο, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον εκδότη του «Αγγελάκη», Κωνσταντίνο Αγγελάκη, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας το ταξίδι των εκδόσεων, τις προκλήσεις του χώρου και φυσικά τα σχέδια του για το μέλλον των εκδόσεων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι σημαίνει να σέβεσαι το περιβάλλον; 10 βιβλία μάς μιλούν για την προστασία του περιβάλλοντος12.09.2018

Φέτος, οι εκδόσεις συμπληρώνουν 50 χρόνια. Ποιες προκλήσεις και ποιες επιτυχίες θυμάστε περισσότερο σε αυτό το διάστημα;

Στο διάβα όλων αυτών των ετών, του μισού αιώνα, έχουμε να θυμόμαστε και προκλήσεις και αποτυχίες και επιτυχίες. Οι προκλήσεις ήταν πολλές. Έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και να βρίσκουμε πάντα τρόπο να αντέχουμε και να μπορούμε να είμαστε ένας βιώσιμος εκδοτικός οίκος. Οφείλαμε, και αυτός ήταν ο στόχος μας, να έχουμε πάντα κάτι να προσφέρουμε στο αναγνωστικό κοινό, ώστε στο τέλος να μη μας «γυρίσει την πλάτη». Νομίζω, κάνοντας τον απολογισμό μας, το έχουμε καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα. Δεν παρέκκλινε από αυτόν τον στόχο ο πατέρας μου και πάνω σε αυτό το μονοπάτι πάτησα και εγώ και συνεχίζω μαζί με τους συνεργάτες μου, άοκνα, να πορευόμαστε με αυτήν την παρακαταθήκη. Ευελπιστούμε να μακροημερεύσουμε και να προσφέρουμε πολλά περισσότερα στο αναγνωστικό κοινό ειδικά, και στον εκδοτικό χώρο γενικότερα.

Έχουμε να θυμόμαστε και πολλές επιτυχίες και αναπόφευκτα και κάποιες αποτυχίες. Μετά από τόσα χρόνια, θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι όλα τα κάναμε καλά. Αλλά, καταφέρναμε το λάθος και την αποτυχία να τα αντιλαμβανόμαστε άμεσα και να τα χρησιμοποιούμε ως μάθημα, ώστε να μας κάνουν πιο δημιουργικούς, πιο έμπειρους.

Πάντως, αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ μεγάλη επιτυχία, είναι ότι πολλοί συγγραφείς μάς ευχαριστούν για την αγάπη και τη φροντίδα που δείχνουμε στο βιβλίο τους από την αρχή που παραλαμβάνουμε ένα αρχείο, μέχρι και την τελική έκδοσή του. Αυτό, για εμένα, είναι μεγάλη επιτυχία. Αν κάνεις κάτι με αγάπη και φροντίδα, μετά όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Σε αυτά τα 50 χρόνια ενεργού δράσης στον χώρο των εκδόσεων, πόσα έχουν αλλάξει;

Έχουν αλλάξει και αλλάζουν πολλά. Αρχικά, έχει αλλάξει η ίδια η έντυπη παραγωγή. Η αισθητική των βιβλίων. Ενώ παλαιότερα, για παράδειγμα, υπήρχαν πολλά περισσότερα σκληρόδετα βιβλία. Πλέον, υπάρχει εμφανώς η τάση έκλειψης τέτοιων βιβλίων. Οι λόγοι σαφώς είναι πάρα πολλοί. Είναι κάποιοι που νοσταλγούν αυτήν τη μορφή βιβλίων, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ενώ όλα αλλάζουν γύρω μας, ειδικά με την εκτόξευση του διαδικτύου και της τεχνολογίας, πώς είναι δυνατόν να μην αλλάζουν τα βιβλία; Αυτό δεν θα ήταν σίγουρα υγιές. Τώρα, αν είναι καλύτερα ή όχι, πάντα οι απόψεις θα ποικίλουν.

Τα ebooks στην Ελλάδα δεν ευδοκίμησαν όσο στο εξωτερικό. Πρόσφατα μπήκε στη ζωή μας και το audiobook, το οποίο αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, και αναμένουμε και εμείς με αγωνία να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει την αλλαγή στο εκδοτικό τοπίο είναι η μηδενική πλέον παραγωγή εγκυκλοπαιδειών, για τους προφανείς λόγους. Επιπλέον, θα τολμούσα να πω ότι πλέον παρατηρείται μια άνεση των Ελλήνων συγγραφέων να καταπιάνονται με όλα τα είδη λογοτεχνίας, καθώς και μια τάση των Ελλήνων αναγνωστών να εμπιστεύονται πλέον τις πένες των Ελλήνων. Έχουν αποδείξει, άλλωστε οι πρώτοι, ότι γράφουν καλά και έχουν κάτι να πουν στο αναγνωστικό κοινό. Κάτι οικείο, κάτι που θα βρουν οι αναγνώστες για να τους αγγίξει.

Είναι αδιαμφισβήτητο λοιπόν, ότι είμαστε σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον και περισσότερα βιβλία εκδίδονται κάθε μήνα και φυσικά και ο τρόπος ανάγνωσης έχει αλλάξει. Έγινε μια προσπάθεια μετάβασης στα ebooks, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν ευδοκίμησε, τουλάχιστον όχι όσο στο εξωτερικό. Επιπλέον, πολύ πρόσφατα μπήκε στη ζωή μας και το audiobook, το οποίο αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, και αναμένουμε και εμείς με αγωνία να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι δεν έχει αλλάξει μόνο η έκδοση ενός βιβλίου, αλλά και ο τρόπος ανάγνωσής του και ποιος ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον. Εμείς προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις και να αφουγκραζόμαστε και τις ανάγκες των συγγραφέων και των αναγνωστών, γιατί αυτοί είναι που μας κρατάνε τόσα χρόνια στην ενεργό δράση και δεν θέλουμε να τους απογοητεύουμε.

Έχετε κάποια αγαπημένη στιγμή μέσα σε αυτά τα χρόνια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Είναι πολλές οι αγαπημένες στιγμές. Όταν πιάνω στα χέρια μου ένα βιβλίο που μόλις τυπώθηκε, είμαι πολύ χαρούμενος. Επίσης, οι παρουσιάσεις βιβλίων είναι για μένα πολύ σημαντικές, γιατί το βιβλίο εκείνη τη στιγμή έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς το αναγνωστικό κοινό. Αλλά το πιο σημαντικό στις παρουσιάσεις είναι ότι μαζί με τους αναγνώστες και τους συγγραφείς ερχόμαστε πιο κοντά, επικοινωνούμε και ανταλλάζουμε απόψεις. Αυτό μόνο σε καλό βγαίνει σε όλους μας.

Με μηδενική έπαρση προσπαθούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, γιατί και αυτά, αν το αναλογιστούμε στο τέλος της ημέρας, γίνονται για να βελτιωνόμαστε.

Οι εκδόσεις Αγγελάκη φιλοξενούν πολλά λογοτεχνικά είδη. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για τις επιλογές που θα βρει ο αναγνώστης σε εσάς;

Στις εκδόσεις Αγγελάκη μπορεί να βρει ο αναγνώστης μια μεγάλη γκάμα βιβλίων όλων των κατηγοριών, καθώς ο στόχος μας είναι να καλυφθούν οι προτιμήσεις των αναγνωστών κάθε ηλικίας. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο του βιβλίου, και με πάνω από 700 τίτλους, εκδίδουμε βιβλία με σεβασμό στον αναγνώστη. Βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίησης, παιδικά, δοκίμια, μελέτες, ιστορικά, θεατρικά, ψυχολογίας και γενικού ενδιαφέροντος.

Εν ολίγοις, καταπιανόμαστε με τις ανάγκες όλων των αναγνωστών, αρκεί το βιβλίο να έχει κάτι να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τότε, πραγματικά θέλουμε να μπει στον εκδοτικό μας κατάλογο. Γιατί το όραμά μας είναι να διευρυνθεί η φιλαναγνωσία και η δημιουργία αξιόλογων, ποιοτικών και καλαίσθητων βιβλίων. Βιβλία επιτυχημένα και διαχρονικά που θα ικανοποιήσουν τους αναγνώστες.

Αν σας ζητούσαμε να μοιραστείτε μαζί μας τα 5 δικά σας αγαπημένα βιβλία ποια θα ήταν αυτά;

Μου βάζετε δύσκολα. Υπάρχουν πολλά που μου έρχονται στο μυαλό και όχι απαραίτητα μόνο των δικών μας εκδόσεων. Λόγω της καθημερινής ενασχόλησης με το βιβλίο, φροντίζω να ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στο εκδοτικό τοπίο, είτε διαβάζοντας ορισμένα βιβλία που μου κινούν το ενδιαφέρον, είτε παρακολουθώντας τα από τεχνικής απόψεως, δηλαδή των εξωφύλλων, των εικονογραφήσεων κ.λπ.

Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, όσο και αν υπάρχει η θέληση, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Πάντως, αν πρέπει να διαλέξω 5 από τα δικά μας βιβλία αυτά θα ήταν το «Ο Εμός Έρως» του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, το «Επταλφάβητα μυστικά» της Αργυρένιας Πελεκάνου, «Οι Σισιλιάνοι» του Κωνσταντίνου Καπότση, «Το χρώμα του πάθους» της Σούλας Ροδοπούλου και «Ο δρόμος στο Γαλάζιο» της Ιωάννας Εξάρχου. Υπάρχουν και άλλα πολλά βέβαια, απλώς αυτά είναι που μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό.

Τα βιβλία είναι ένα συνεχές ταξίδι στον κόσμο. Επομένως, ας τα εξερευνήσουμε, κάτι έχουν να μας πουν.

Σχετικά πρόσφατα, δημιουργήσατε το ANGELAKIS digital. Ποια ήταν η αφορμή αυτού του νέου ξεκινήματος;

Οι ψηφιακές εκτυπώσεις ANGELAKIS digital προέκυψαν μετά από συνδυασμό της πολύχρονης πείρας μας στον χώρο των εκδόσεων καθώς και της επιθυμίας μας για καλό έντυπο βιβλίο. Το ένα έφερε το άλλο και τελικά οι εκδόσεις Αγγελάκη προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου τμήματος για εκτυπώσεις (ψηφιακές-offset), για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι και εγγυόμαστε υψηλού επιπέδου σχεδιασμό για οποιαδήποτε εργασία στον τομέα της ψηφιακής εκτύπωσης, και την παραγωγή παντός είδους εντύπου σε μικρή ή μεγάλη ποσότητα, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα μέσα παραγωγής.

Στα γενέθλιά μας κάνουμε πάντα μία ευχή! Ποιο εύχεστε να είναι το μέλλον των εκδόσεων;

Η ευχή μας είναι πάγια και την ανέφερα εν μέρει ήδη. Θέλουμε να διευρυνθεί η φιλαναγνωσία. Το βιβλίο έχει πολλά περισσότερα να σου προσφέρει, από απλή ψυχαγωγία. Πιο μεγάλη αλήθεια από τη φράση «Τα  βιβλία  είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο» του Νικηφόρου Βρεττάκου, δεν νομίζω ότι υπάρχει.

Περισσότερα από Βιβλία