MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τι θέλει το θέατρο από τον κόσμο: Ο/H Sasha Marianna Salzmann συνομιλεί με τον Γρηγόρη Λιακόπουλο στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών υποδέχεται τους Sasha Marianna Salzmann και Γρηγόρη Λιακόπουλο, για μια συζήτηση με θέμα “Τι θέλει το θέατρο από τον κόσμο;”.

Φωτογραφία: Benedetta Senin
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών υποδέχεται τους Sasha Marianna Salzmann και Γρηγόρη Λιακόπουλο για μια συζήτηση με θέμα “Τι θέλει το θέατρο από τον κόσμο;”, με ελεύθερη είσοδο, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 19:30.

Τι θέλει το θέατρο από τον κόσμο; Ή: Τι θέλει ο κόσμος από το θέατρο; Ενώ οι δημοσιογράφοι και οι δοκιμιογράφοι πασχίζουν να αποτυπώσουν και να αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση μιας κοινωνίας, η τέχνη δημιουργεί μια εντύπωση του εσωτερικού κόσμου. Στη διαδικασία αυτή, καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή της οπτικής γωνίας: Ποια σκοπιά δεν έχει αποτελέσει ακόμα αντικείμενο αφήγησης; Ποια ιστορία πρέπει επειγόντως να ειπωθεί; Πώς υιοθετεί κανείς μια οπτική; Και: Ποιες εικόνες βρίσκουν οι αφηγητές και οι αφηγήτριες για το ανείπωτο;

Η δουλειά του Γρηγόρη Λιακόπουλου και του/της Sasha Marianna Salzmann βασίζεται στην αμφισβήτηση των κοινωνιών τους. Στον εκάστοτε χώρο τους –στη δραματουργία και στο κείμενο– διερευνούν ποια μορφή μπορεί να έχει σήμερα το θέατρο ώστε να είναι σημαντικό και ουσιώδες. Το θέατρο είναι η κατεξοχήν πολιτική τέχνη ανάμεσα στις τέχνες: Πάντα μπαίνει κανείς σε μια αγορά, με την αρχαία έννοια, πάντα υπάρχει μια διαπραγμάτευση με τον έξω κόσμο. Χωρίς την πόλη δεν υπάρχει παράσταση. Πώς μπορεί το θέατρο να επιτελέσει την πολιτική λειτουργία του; Πόσο γρήγορα μπορεί να αντιδράσει σε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο; Το θέατρο είναι και η πιο άμεση ανάμεσα στις τέχνες: Συμβαίνει μόνο σε πραγματικό χρόνο, στο εδώ και στο τώρα. Είναι ένας χώρος καλλιτεχνικής αντιπαράθεσης με το παρόν. Τι μπορεί να κάνει η τέχνη σε ζοφερές εποχές; Ή καλύτερα: Τι οφείλει να κάνει; Για τα ερωτήματα αυτά θα συζητήσουν δυο άνθρωποι του θεάτρου στη βραδιά που τους αφιερώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυζήτηση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο με αφορμή μία παράσταση για το θέμα των pushbacks στο Studio Μαυρομιχαλη12.09.2018

Ο/η Sasha Marianna Salzmann

Ο/η Sasha Marianna Salzmann είναι θεατρικός/-ή συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και υπήρξε συνιδρυτής/-τρια του περιοδικού πολιτιστικών και κοινωνικών θεμάτων freitext. Τα θεατρικά έργα του/της Sasha Salzmann έχουν λάβει πολυάριθμα βραβεία και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Suhrkamp το πρώτο του/της μυθιστόρημα με  τίτλο Außer sich (Εκτός εαυτού, εκδ. Πατάκη, 2021), το οποίο τιμήθηκε με πολυάριθμες –μεταξύ άλλων, διεθνείς– διακρίσεις και έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

Το 2023, το δοκίμιο του/της Salzmann Der große Hunger und das lange Schweigen [«Η μεγάλη πείνα και η μακρά σιωπή»], με θέμα την ιστορία και το παρόν της Ουκρανίας, ήταν στη βραχεία λίστα για το λογοτεχνικό βραβείο Wortmeldungen. Από το 2023, ο/η Sasha Salzmann είναι μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών και της Λογοτεχνίας του Μάιντς. Το 2024 κυκλοφόρησε, επίσης από τον Suhrkamp, η έκδοση Gleichzeit [«Ταυτοχρονία»], μια αλληλογραφία ανάμεσα στον Ofer Waldman και τον/τη Sasha Marianna Salzmann, με θέμα τον κόσμο μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Το 2024 ο/η Sasha Salzmann τιμάται με το περίφημο βραβείο Kleist, μια διάκριση που αφορά το σύνολο του λογοτεχνικού έργου.

Ο Γρηγόρης Λιακόπουλος

Ο Γρηγόρης Λιακόπουλος γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Ζει στο Βερολίνο και την Αθήνα. Εργάζεται ως δραματουργός, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Τον ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση ιστορικών γεγονότων, προσωπικών βιωμάτων και πτυχών του σύγχρονου διαλόγου σε μυθοπλαστικές καταστάσεις και η αναζήτηση μιας νέας μορφής της τραγωδίας. Το πιο πρόσφατο θεατρικό του έργο, με τίτλο «Generation Lost», ανέβηκε το 2024 στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα και στο Εθνικό Θέατρο στο Μάνχαϊμ. Έχει μεταφράσει πολλά γερμανόφωνα θεατρικά έργα στα ελληνικά και έχει λάβει υποτροφίες από το Goethe Institut, την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία της Αυστρίας, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου κ.ά.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 19:30
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Ελεύθερη είσοδος

Γλώσσα: Ελληνικά, Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 12 προτάσεις για δωρεάν διασκέδαση αυτό το ΣΚ
Cine News
7ο KinoFest: Ο γερμανόφωνος κινηματογράφος ξανά στην Πάτρα, πιο προσβάσιμος από ποτέ
Εκδηλώσεις
ΠΣΚ στην Αθήνα: Όσα αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου
Εκδηλώσεις
Καινοτομία στην πρόληψη και διαχείριση της άνοιας: Το Festival Alzheimer επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ
Εκδηλώσεις
«Τα Σινεμά της Αθήνας και το μέλλον τους»: Μια καίρια συζήτηση στον Κινηματογράφο Στέλλα
Εικαστικά
Cycladic Talk: Η Catherine McCormack ξετυλίγει το αρχέτυπο της «Αφροδίτης» με αφορμή τον Jeff Koons
Εκδηλώσεις
Θέατρο Βέμπο: Η νέα καλλιτεχνική σεζόν ανήκει στο μιούζικαλ
Εκδηλώσεις
Συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις: 20 προτάσεις για μια συναρπαστική εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Free City: 15 δωρεάν εκδηλώσεις για διασκέδαση αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Για το ΣΚ κρατάμε σημειώσεις: 10+1 ιδέες για να μην ψάχνεσαι
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 12 δωρεάν εκδηλώσεις για διασκέδαση στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
10 χρόνια Athens Tattoo Expo στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ