MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Maustetytöt: 4 fun facts που πρέπει να ξέρεις για τις “Φινλανδές Spice Girls” πριν το live στο Gazarte

H Anna και η Kaisa, οι αδελφές που συνθέτουν το μουσικό δίδυμο Maustetytöt, μετά από την τεράστια επιτυχία στην Φινλανδία, αλλά και την παγκόσμια αναγνώριση από τη συμμετοχή σε οσκαρική ταινία της περασμένης χρονιάς, καταφτάνουν στην σκηνή του Gazarte την Παρασκευή 31 Μαϊου.

author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Αν ψάχνεις για μια πρωτοφανή μουσική περιπλάνηση, ακούσματα και νοήματα που δύσκολα βρίσκεις αυτό τον καιρό, τότε το Gazarte και οι Maustetytöt που θα παίξουν για πρώτη φoρά στην Ελλάδα είναι για σένα.

Οι δύο αδελφές Karjalainen έχουν καταφέρει να φτιάξουν έναν ιδιαίτερο ήχο, κατά τον οποίο η σχεδόν έμφυτη, όπως αναφέρουν και οι ίδιες, θλίψη και απαισιοδοξία των Φινλανδών με μια ηλεκτρονική ποπ χροιά, που φτάνει να εξελίσσεται στην μια ακαταμάχητη ποπ επιτυχία μετά την άλλη. Στην Φινλανδία πολύ γρήγορα έγιναν talk of the town, κατακτώντας την κορυφή των εγχώριων chart.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMaustetytot: Το φινλανδικό ποπ δίδυμο για πρώτη φορά στην Αθήνα12.09.2018

Ρίχνοντας μια επικριτική ματιά στο τίτλο που έχει δοθεί στην χώρα τους ως «Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο», εκείνες μας δίνουν την δική τους σκοπιά και εξομολογούνται πως σε μια χώρα σκοτεινή, η ευτυχία μπορεί πολλές φορές να αποτελεί ακριβοθώρητη υπόθεση.

Λίγο πριν κατακτήσουν όμοια και την σκηνή του Gazarte Ground Stage, την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21:00, μοιραζόμαστε μαζί σας τα βασικά fun facts, για να τις γνωρίσουμε καλύτερα!

#1 Έντυσαν μουσικά τα κινηματογραφικά «Πεσμένα Φύλλα»

Όσοι δεν τις γνωρίζαμε από πριν, τις μάθαμε από την συμμετοχή τους στην ταινία του βετεράνου arthouse σκηνοθέτη Aki Kaurismäki, μετατρέποντας τον τίτλο talk of the town σε talk of the globe. Σε μια κομβική για τον πρωταγωνιστή στιγμή, οι Anna και Kaisa, χωρίς να παρουσιάζουν ίχνος έκφρασης, μειδιάματος ή συναισθήματος γενικότερα και παράλληλα κινούμενες μόνο για να παίξουν χαρακτηριστικά τα όργανά τους, ερμηνεύουν το «Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Γεννήθηκα στην θλίψη και ντύθηκα με την απογοήτευση». Μην αφήσετε το απαισιόδοξο vibe να σας αποθαρρύνει γιατί οι δύο καλλιτέχνιδες βάζουν το mist (δροσιά) στο pessimist. Χωρίς ιδιαίτερα εφέ και κουστούμια κατάφεραν πολύ γρήγορα να συνεπάρουν το κοινό, με μια μουσική που κλείδωσε με την κινηματογράφηση και το νόημα της ταινίας. Τραγούδισαν σαν ανατριχιαστικές πλαστικές κούκλές, σε μία κρίσιμη για τον πρωταγωιστή στιγμή, ανυψώνοντας την αίσθηση της κινηματογράγησης κατευεθείαν. Η συμμετοχή τους στην ταινία, αλλά και η συνεργασία τους με τον μεγάλο σκηνοθέτη, ήταν μια αμοιβαία επιθυμία και μια συνάντηση αλληλοθαυμασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσική Τεχνόπολη: Όλες οι συναυλίες του καλοκαιριού12.09.2018

#2 Αποτελούν τις Spice Girls των Φινλανδών… κατά μια έννοια

Και ναι αν η φινλαδική είναι η μητρική σου γλώσσα ή απλά τυγχάνει να την γνωρίζεις πολύ καλα, τις λες και Spice Girls της Φινλανδίας. Κυριολεκτικά, καθώς η φινλανδική απόδοση του ονόματος του πασίγνωστο βρετανικού girl band είναι Maustetytöt. Για να εξηγήσω την προέλευση του ονόματος, πρέπει να γυρίσω αρκετά πίσω, 10 χρόνια πριν την ίδρυσή τους. Για μια δεκαετία ανήκαν στο συγκρότημα Kaneli (Κανέλα στα φινλανδικά), στο οποίο το τρίτο μέλος ήταν και η τρίτη αδελφή Karjalainen. Την στιγμή που ήταν έτοιμες να εγκαταλείψουν την μουσική τους καριέρα, πήραν την ιδέα του μπαχαρικού (spice) και το διοχέτευσαν στην μετεξέλιξή τους. Ξεκινώντας από ένα αστείο μεταξύ των φίλων τους, το Spice Girls εδραιώθηκε επίσημα ως το όνομά τους και παρά την ειρωνεία που αναγνωρίζουν κι οι ίδιες στην συγκυρία – απέχουν έτη φωτός από το mindset και το είδος του βρετανικού pop group – η συνταγή πέτυχε. Μπορεί η ιδιοσυγκρασία τους να τοποθετείται στο άλλο άκρο από εκείνη των OG, αλλά αυτός είναι και ο αυτοσαρκασμός που αποτέλεσε ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας για τις δύο αδελφές!

#3 Το πιο blue & upbeat είδος που έχεις ακούσει

Πώς γίνεται να φτιάξεις ένα ποπ χιτ, αφού το έχει πρώτα βουτήξει στην θλίψη και τη μιζέρια; Η απάντηση βρίσκεται στην δισκογραφία των Maustetytöt, οι οποίες αν και αντι – ποπ ντουέτο, μας έχουν χαρίσει αναρίθμητες ποπ επιτυχίες, οι οποίες ταυτόχρονα έχουν περάσει από ένα κάπως bloomy βάπτισμα. Λακωνικές, ανέκφραστες και απαισιόδοξες. Και κάπως μαγικά, όλο αυτό διοχετεύεται σε τραγούδια με βαθυστόχαστους στίχους και ηλεκτρονική ποπ διάθεση, που σε μαγνητίζουν παρά το οξύμωρο της υπόθεσης. Ίσως αυτό το οξύμωρο και πρωτοφανές κόνσεπτ να είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους. Και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσεις κι εσύ!

#4 Η θεματολογία των δίσκων τους είναι αυτό το διαφορετικό και βαθυστόχαστο που χρειάζεσαι

Τα κόνσεπτ και οι ιδέες τις οποίες εξερευνούν στους λαβυρίνθους των άλμπουμ τους, διαφέρουν από τον μέσο όρο των αντικειμένων απασχόλησης στην ποπ. Ο δίσκος με τον οποίο συστήθηκαν, ονόματι Kaikki Tiet Vievät Peltolaan (Όλοι οι Δρόμοι οδηγούν στο Πελτόλα) ρίζωνε στην απαθλίωση και τον αλκοολισμό, ενώ το δεύτερο, το Eivät Enkelitkään Ilman Siipiä Lennä (Ακόμα και οι Άγγελοι δεν πετούν χωρίς φτερά) έκανε μια απότομη βουτιά στην βία, τις ψυχικές ασθένειες και την αυτοκτονία. Το καινούριο και φρέσκο τους μουσικό δημιούργημα περιστρέφεται γύρω από την προσφυγιά και τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα βράδια μας στον λόφο: Όλα όσα θα δούμε το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού12.09.2018

Οι Maustetytöt γράφουν για τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς είναι. Χωρίς φίλτρα και αλληγορικές ωραιοποιήσεις. Σε ταξιδεύουν στον απόκρυφο και σκοτεινό τους κόσμο, προσφέροντάς σου πολλές δόσεις αλήθειας, με μουσική υπόκρουση που σε μαγνητίζει. Δεν αποτυπώνουν μονάχα την ψυχοσύνθεση της χώρας τους, αλλά δημιουργούν ένα ειλικρινές και ρεαλιστικό μουσικό πλαίσιο με το οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε όλοι!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Maustetytöt, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024
GAZARTE Ground Stage, Βουτάδων 32-34, 21 0346 0347

Τιμές εισιτηρίων

Προπώληση: 23 ευρώ. Ταμείο: 25 ευρώ
Σημεία προπώλησης: Ηλεκτρονικά: more.com,  τηλεφωνικά 211 7700 000

Περισσότερα από Μουσικά Νέα