MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
10
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

FeCHA: Όλες οι ταινίες που θα δούμε στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για 8η χρονιά για να αναδείξει για μια ακόμη χρονιά τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών, με 17 ταινίες μεγάλου μήκους, αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών.

«Πρωταθλητεx» (Campeonex)
Monopoli Team

Το 8ο FeCHA – Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας θα πραγματοποιηθεί, από τις 27 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, Αελλώ Cinemax, ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η φετινή διοργάνωση με μια ματιά

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία «Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia), παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Στην ταινία τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, παρότι δεν είναι μαζί τους στη συνεδρία, τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Αργεντινού συγγραφέα Matías Del Federico, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 2015, και έκτοτε έχει ανέβει σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Herrero και Besuievsky ήταν παραγωγοί της βραβευμένης με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Μυστικό Στα Μάτια Της», το 2010.

Το 8ο FeCHA θα ρίξει αυλαία με την ταινία «Ριζοσπαστικό» (Radical), του Christopher Zalla, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια μεξικανική συνοριακή πόλη γεμάτη διαφθορά και βία, που δοκιμάζει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως και την ευφυΐα τους.

«Ομαδική Θεραπεία»

Το 8ο FeCHA θα τιμήσουν με την παρουσία τους 4 ακόμη ισπανόφωνοι κινηματογραφιστές και δημιουργοί. Με αφορμή την πρεμιέρα της ισπανικής ταινίας με την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στο ισπανικό box office την περσινή χρονιά, «Πρωταθλητέx» (Campeonex), το Φεστιβάλ θα υποδεχτεί τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας, Javier Fesser και την συν-σεναριογράφο Athenea Mata.

Τους φετινούς καλεσμένους του Φεστιβάλ συμπληρώνουν ο Alejandro Marín, σκηνοθέτης της ταινίας «Σε Αγαπώ Τρελά» (Te Estoy Amando Locamente) και η σεναριογράφος της ταινίας Carmen Garrido Vacas. Η ταινία κέρδισε Βραβείο Goya Καλύτερου Τραγουδιού, ενώ ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμη βραβεία, μεταξύ των οποίων Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Στα highlights του 8ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA περιλαμβάνονται η μεξικάνικη ταινία «Κασσάνδρο» του βραβευμένου με Όσκαρ  σκηνοθέτη Roger Ross Williams, με τον Gael García Bernal στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance. Αφηγείται τη ζωή του Σαούλ Αρμενταρίζ, ενός ομοφυλόφιλου ερασιτέχνη παλαιστή (Λουτσαδόρ), ο οποίος γίνεται παγκοσμίως γνωστός μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα του Κασσάνδρο, του «Λιμπεράτσε της Λούτσα Λίμπρε».

Με 11 υποψηφιότητες στα Βραβεία Goya και ένα βραβείο (Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Jose Coronado), η νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Víctor Erice, «Κλείσε τα Μάτια Σου» θα λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός διάσημου ηθοποιού, όταν η υπόθεση της εξαφάνισης και πιθανής δολοφονίας του έρχεται στην επιφάνεια μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή.

«Σε Αγαπώ Τρελά»

Στην ταινία «Αντιός Μπουένος Άιρες», ο German Kral, σκηνοθέτης της ταινίας «Το Τελευταίο Τανγκό», μας μεταφέρει στην Αργεντινή των αρχών της δεκαετίας του 2000. Θα μας αφηγηθεί την ιστορία του Julio, μέλους της πενταμελούς μπάντας τανγκό, Vecinos de Pompeya, και της προσπάθειάς του να φύγει από τη χώρα. Αλλά η βαθιά οικονομική κρίση της χώρας και ένας νέος έρωτας θα δυσκολέψουν τα σχέδιά του.

Ειδική αναφορά στην πολυβραβευμένη ισπανική ταινία των Alejandro Rojas και Juan Sebastián Vasquez, «Κατά την Άφιξη», μια ταινία που εξερευνά την ευκολία κατάχρησης εξουσίας από άτομα σε θέσεις ευθύνης και τα κακώς κείμενα του μεταναστευτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κασσάνδρο»

Προ-φεστιβαλικές προβολές με ελεύθερη είσοδο

Όπως κάθε χρόνο το 8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA ξεκινάει με μια φιλόδοξη σειρά προφεστιβαλικών προβολών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο. Τις προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η προβολή της ταινίας «Η Εξέγερση» της Lucero González, ένα κινηματογραφικό ταξίδι για τα πενήντα χρόνια ζωής της φεμινιστικής ομάδας ακτιβιστριών Revuelta. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τις Λεσβίες στα Πρόθυρα, την Πρεσβεία του Μεξικού και το Ινστιτούτο IMCINE, στο πλαίσιο της Athens Pride Week.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, ένα αφιέρωμα ταινιών μικρού μήκους στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla, την προβολή της ταινίας «Ο Τίτο, Η Μάργκο και Εγώ» των Mercedes Arias και Delfina Vidal, επίσημη υποβολή του Παναμά για τα βραβεία Όσκαρ 2023 στην Κατηγορία Διεθνούς Ταινίας, και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

To 8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το πρόγραμμα Acción Cultural Española (AC/E), την Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα, την Πρεσβεία του Παναμά στην Ελλάδα, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας, την Πρεσβεία του Περού στην Ελλάδα και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Ελλάδα για την πολύτιμη υποστήριξη τους.

Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas

Πέμπτη 30 Μαΐου | 21:15
«Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia) • Ταινία Έναρξης, Παρουσία του Σκηνοθέτη
Gerardo Herrero, Ισπανία, 2023, 93’

Τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, δεν θα παραστεί η ίδια στη συνεδρία, αλλά τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Έτσι, οι έξι πρωταγωνιστές θα βγάλουν σταδιακά στη φόρα τα άπλυτά τους σχετικά με τις σχέσεις τους, τα χρήματα, τη ζήλια και το σεξ, μέχρι όλα να καταλήξουν σε ένα άκρως απροσδόκητο και εξίσου συγκλονιστικό τέλος.

Παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Συνοδεία δροσιστικών κοκτέιλ από την Jose Cuervo.

Παρασκευή 31 Μαΐου | 20:50
«Πρωταθλητεx» (Campeonex)
Javier Fesser, Ισπανία, 2023, 124’

Η ισπανική εισπρακτική επιτυχία του 2023 που «εκθρόνισε» το φαινόμενο Barbenheimer από την κορυφή του ισπανικού box-office. Η ομάδα των «πρωταθλητών» αφήνει το μπάσκετ για να μπει στον συναρπαστικό κόσμο του στίβου, όταν η νέα, αρχάρια και «γρουσούζα» προπονήτριά τους τους γράφει κατά λάθος σε αγώνες. Ανάμεσα στις σκληρές απαιτήσεις που χρειάζονται και την εκπληκτική ικανότητα της προπονήτριας να προσελκύει κάθε είδους ατυχίες και συμφορές, όλα θα καταλήξουν ανάποδα.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Goya (Καλύτερου Νέου Ηθοποιού και Ήχου). Παρουσία του σκηνοθέτη Javier Fesser και της σεναριογράφου Athenea Mata.

Παρασκευή 31 Μαΐου | 23:15
Άγρια Γυναίκα (La Mujer Salvaje)
Alán González, Κούβα, 2023, 93’

Σε μια φτωχογειτονιά της Αβάνας, μια γυναίκα επιβιώνει από έναν αιματηρό καυγά μεταξύ του συζύγου της και του εραστή της. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει τον γιο της από το σκάνδαλο, αποφασίζει να το σκάσει μαζί του, αλλά ένα βίντεο με το περιστατικό έχει ήδη γίνει viral.

Σάββατο 1 Ιουνίου | 20:50
Η Διάσωση (El Rapto)
Daniela Goggi, Αργεντινή, 2023, 95’

Μπουένος Άιρες, δεκαετία του 1980. Ο Χούλιο Λέβι επιστρέφει από την πολιτική εξορία για να αναλάβει μια θέση στη μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πέφτει θύμα απαγωγής. Υπεύθυνος για την οργάνωση της διάσωσης και με όλο το βάρος της οικογένειάς του στους ώμους του, ο Χούλιο ανακαλύπτει τις δυνάμεις. που εξακολουθούν να εργάζονται πίσω από τη νεοαποκτηθείσα δημοκρατία της Αργεντινής.

Σάββατο 1 Ιουνίου | 22:50
Κατά την Άφιξη (La Llegada)
Alejandro Rojas – Juan Sebastián Vasquez, Ισπανία, 2022, 72’

Ο Ντιέγκο, ένας πολεοδόμος από τη Βενεζουέλα, και η Έλενα, μια χορεύτρια από τη Βαρκελώνη, μετακομίζουν στις ΗΠΑ με εγκεκριμένη βίζα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Όμως, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, οδηγούνται στην αίθουσα ελέγχου, όπου θα υποβληθούν σε μια δυσάρεστη διαδικασία ελέγχου από τελωνειακούς υπαλλήλους και σε μια ψυχολογικά εξαντλητική ανάκριση, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν αν το ζευγάρι έχει κάτι να κρύψει.

Η πολυβραβευμένη ισπανική ταινία ήταν υποψήφια για 3 Βραβεία Goya (Καλύτερης Νέας Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου).

Κυριακή 2 Ιουνίου | 20:50
Κλείσε τα Μάτια σου (Cerrar Los Ojos)
Víctor Erice, Ισπανία – Αργεντινή, 2023, 170’

Η νέα ταινία του Βίκτορ Ερίθε, σκηνοθέτη του διαχρονικού αριστουργήματος «Το Πνεύμα του Μελισσιού». Ένας διάσημος Ισπανός ηθοποιός, ο Χούλιο Αρένας, εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας. Αν και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, η αστυνομία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπέστη ατύχημα σε έναν γκρεμό δίπλα στη θάλασσα. Πολλά χρόνια αργότερα, το μυστήριο έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια εξαιτίας μιας τηλεοπτικής εκπομπής, και ο καλός του φίλος Μιγκέλ Γκαράι αναλαμβάνει να το εξιχνιάσει.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 11 Βραβεία Goya και κέρδισε Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Jose Coronado.

Δευτέρα 3 Ιουνίου | 20:50
Αντιός Μπουένος Άιρες (Adios Buenos Aires)
German Kral, Αργεντινή, 2023, 90’

Από το σκηνοθέτη της ταινίας «Το Τελευταίο Τανγκό».

Μπουένος Άιρες, Νοέμβριος 2001. Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίση. Η οικονομία της χώρας είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ η οργή και η δυσπιστία του αργεντίνικου λαού απέναντι στη διεφθαρμένη κυβέρνησή του αυξάνεται διαρκώς. Εν μέσω αυτών των δύσκολων καιρών, οι Vecinos de Pompeya – μια πενταμελής μπάντα τανγκό – προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Χούλιο, ένας από τους μουσικούς της μπάντας σχεδιάζει να μεταναστεύσει στη Γερμανία μαζί με την κόρη του Πάουλα και τη μητέρα του Ντοροτέα. Ο Χούλιο ξεκινά να τακτοποιεί τις τελευταίες του υποθέσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δεν μπορεί να φύγει τόσο εύκολα από την πόλη.

Δευτέρα 3 Ιουνίου | 22:45
Κασσάνδρο (Cassandro)
Roger Ross Williams, Μεξικό – ΗΠΑ, 2023, 107’

Ο Gael García Bernal είναι ο Σαούλ Αρμενταρίζ, ένας ομοφυλόφιλος ερασιτέχνης παλαιστής (Λουτσαδόρ) από το Ελ Πάσο, ο οποίος γίνεται παγκοσμίως γνωστός μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα του Κασσάνδρο, του «Λιμπεράτσε της Λούτσα Λίμπρε». Στην πορεία, όχι μόνο ανατρέπει δραστικά τον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο της πάλης, αλλά και την ίδια του τη ζωή. Η ταινία που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance.

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Music by Prudence», Roger Ross Williams.

Τρίτη 4 Ιουνίου | 20:50
Νόμιμη Αυτοάμυνα (Legitima Defensa)
Andrea Braga, Αργεντινή, 2022, 97’

Ο Εντουάρντο εγκατέλειψε τη ζωή της μικρής πόλης για να βυθιστεί στην ανωνυμία της μεγαλούπολης και να αφοσιωθεί στη δουλειά του ως εισαγγελέας. Χωρισμένος από τη γυναίκα του, με μια περίπλοκη σχέση με την έφηβη κόρη του, το παρόν του δεν φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο από το παρελθόν που επέλεξε να αφήσει πίσω του. Και θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο, όταν μια σειρά από παράξενους φόνους τον αναγκάζει να επιστρέψει στην πόλη από όπου έφυγε. Εκεί θα χρειαστεί να συνεργαστεί στην έρευνα που διεξάγει ένας παλιός του φίλος, ο οποίος έχει γίνει πλέον ο επίτροπος, που είναι υπεύθυνος για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τρίτη 4 Ιουνίου | 22:50
Οι Μυημένοι (Los Iniciados)
Juan Felipe Orozco, Κολομβία, 2023, 110’

Εμπνευσμένο από το λογοτεχνικό σύμπαν του καταξιωμένου Κολομβιανού συγγραφέα Mario Mendoza. Σε ένα κοντινό μέλλον που μαστίζεται από την έλλειψη νερού, η έρευνα του δημοσιογράφου Φρανκ Μολίνα για ένα φόνο θα αποκαλύψει μια απροσδόκητη συνωμοσία που θα επηρεάσει μια ολόκληρη πόλη.

Τετάρτη 5 Ιουνίου | 20:50
Ριζοσπαστικό (Radical) |  Ταινία Λήξης
Christopher Zalla, Μεξικό, 2023, 127’

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια μεξικανική συνοριακή πόλη γεμάτη διαφθορά και βία, που θα δοκιμάσει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως και την ευφυΐα τους.

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance το 2023.

Τετάρτη 5 Ιουνίου | 23:15
Το Κορίτσι από την Ουρουγουάη (La Uruguaya)
Ana García Blaya, Αργεντινή – Ουρουγουάη, 2022, 78’

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέδρο Μαϊράλ. Ένας συγγραφέας εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια 25χρονη με ελεύθερο πνεύμα που γνωρίζει στο Μοντεβιδέο για να ξεπεράσει την κρίση της μέσης ηλικίας του. Όμως εκείνη η μέρα αποδεικνύεται η πιο απροσδόκητη και μεταμορφωτική μέρα της ζωής του.

Θερινό Αελλώ Cinemax

Πέμπτη 30 Μαΐου | 20:50
Κινέζες (Chinas)
Arantxa Echevarria, Ισπανία, 2023, 119’

Η ιστορία δύο 9χρονων Κινέζων κοριτσιών σε παράλληλη αφήγηση. Και οι δύο ξεκινούν το σχολείο στη Μαδρίτη: μπορεί να έχουν εξωτερικές ομοιότητες, αλλά είναι πολύ διαφορετικές: Η Λουθία είναι κόρη μεταναστών. Νιώθει Ισπανίδα, θέλει να ενταχθεί, αλλά οι γονείς της δεν μιλούν ισπανικά και δουλεύουν όλη μέρα. Δεν θέλουν καν να γιορτάσει τα γενέθλιά της στα Burger King. Η Ζιάνγκ είναι υιοθετημένη. Τραβάει την προσοχή όπου κι αν πηγαίνει με τους Ισπανούς γονείς της. Δεν αισθάνεται ούτε Κινέζα ούτε αποδεκτή από τα παιδιά του σχολείου.

H ταινία ήταν υποψήφια για 4 Βραβεία Goya (τρεις υποψηφιότητες πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών και Καλύτερου Τραγουδιού).

Πέμπτη 30 Μαΐου | 23:15
Το Κορίτσι από την Ουρουγουάη (La Uruguaya)
Ana García Blaya, Αργεντινή – Ουρουγουάη, 2022, 78’

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέδρο Μαϊράλ. Ένας συγγραφέας εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια 25χρονη με ελεύθερο πνεύμα που γνωρίζει στο Μοντεβιδέο για να ξεπεράσει την κρίση της μέσης ηλικίας του. Όμως εκείνη η μέρα αποδεικνύεται η πιο απροσδόκητη και μεταμορφωτική μέρα της ζωής του.

Παρασκευή 31 Μαΐου | 20:50
Κατά την Άφιξη (La Llegada)
Alejandro Rojas – Juan Sebastián Vasquez, Ισπανία, 2022, 72’

Ο Ντιέγκο, ένας πολεοδόμος από τη Βενεζουέλα, και η Έλενα, μια χορεύτρια από τη Βαρκελώνη, μετακομίζουν στις ΗΠΑ με εγκεκριμένη βίζα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Όμως, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, οδηγούνται στην αίθουσα ελέγχου, όπου θα υποβληθούν σε μια δυσάρεστη διαδικασία ελέγχου από τελωνειακούς υπαλλήλους και σε μια ψυχολογικά εξαντλητική ανάκριση, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν αν το ζευγάρι έχει κάτι να κρύψει.

Η πολυβραβευμένη ισπανική ταινία ήταν υποψήφια για 3 Βραβεία Goya (Καλύτερης Νέας Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου).

Παρασκευή 31 Μαΐου | 22:30
Οι Μεσσίες (La Mesias)
Javier Ambrossi – Javier Calvo, Ισπανία, 2023, 120’

Ειδική παρουσίαση 2 επεισοδίων της επιτυχημένης ισπανικής μινι-σειράς: Το viral βίντεο ενός χριστιανικού συγκροτήματος ποπ μουσικής, έχει αντίκτυπο στη ζωή του Ένρικ, ενός άνδρα που βασανίζεται από μια παιδική ηλικία σημαδεμένη από θρησκευτικό φανατισμό και το ζυγό μιας μητέρας με μεσσιανικές ψευδαισθήσεις.

Με τις Carmen Machi, Lola Dueñas, Cecilia Roth.

Σάββατο 1 Ιουνίου | 20:50
Σε Αγαπώ Τρελά (Te Estoy Amando Locamente)
Alejandro Marín, Ισπανία, 2023, 107’

Σεβίλλη, 1977. Σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία αποτελεί έγκλημα, η Ρεμέ, μια παραδοσιακή μητέρα που κινείται από αγάπη για τον γιο της, έναν έφηβο επίδοξο καλλιτέχνη, εμπλέκεται στο κίνημα LGTBI της Ανδαλουσίας, το οποίο παραδόξως γεννήθηκε στην καρδιά της Εκκλησίας.

Η ταινία κέρδισε Βραβείο Goya Καλύτερου Τραγουδιού για το μουσικό κομμάτι «Υο Solo Quiero Amor» της Rigoberta Bandini, ενώ ήταν υποψήφιο για τέσσερα ακόμη βραβεία (Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Νέων Ηθοποιών για τους La Dani και Omar Banana.

Παρουσία του σκηνοθέτη Alejandro Marín και της σεναριογράφου Carmen Garrido Vacas.

Σάββατο 1 Ιουνίου | 23:00
Άγρια Γυναίκα (La Mujer Salvaje)
Alán González, Κούβα, 2023, 93’

Σε μια φτωχογειτονιά της Αβάνας, μια γυναίκα επιβιώνει από έναν αιματηρό καυγά μεταξύ του συζύγου της και του εραστή της. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει τον γιο της από το σκάνδαλο, αποφασίζει να το σκάσει μαζί του, αλλά ένα βίντεο με το περιστατικό έχει ήδη γίνει viral.

Κυριακή 2 Ιουνίου | 20:50
Κασσάνδρο (Cassandro)
Roger Ross Williams, Μεξικό – ΗΠΑ, 2023, 107’

Ο Gael García Bernal είναι ο Σαούλ Αρμενταρίζ, ένας ομοφυλόφιλος ερασιτέχνης παλαιστής (Λουτσαδόρ) από το Ελ Πάσο, ο οποίος γίνεται παγκοσμίως γνωστός μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα του Κασσάνδρο, του «Λιμπεράτσε της Λούτσα Λίμπρε». Στην πορεία, όχι μόνο ανατρέπει δραστικά τον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο της πάλης, αλλά και την ίδια του τη ζωή. Η ταινία που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance.

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Music by Prudence», Roger Ross Williams.

Κυριακή 2 Ιουνίου | 23:00
Πρωταθλητεx (Campeonex)
Javier Fesser, Ισπανία, 2023, 124’

Η ισπανική εισπρακτική επιτυχία του 2023 που «εκθρόνισε» το φαινόμενο Barbenheimer από την κορυφή του ισπανικού box-office. Η ομάδα των «πρωταθλητών» αφήνει το μπάσκετ για να μπει στον συναρπαστικό κόσμο του στίβου, όταν η νέα, αρχάρια και «γρουσούζα» προπονήτριά τους τους γράφει κατά λάθος σε αγώνες. Ανάμεσα στις σκληρές απαιτήσεις που χρειάζονται και την εκπληκτική ικανότητα της προπονήτριας να προσελκύει κάθε είδους ατυχίες και συμφορές, όλα θα καταλήξουν ανάποδα.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Goya (Καλύτερου Νέου Ηθοποιού και Ήχου).

Δευτέρα 3 Ιουνίου | 20:50
Η Διάσωση (El Rapto)
Daniela Goggi, Αργεντινή, 2023, 95’

Μπουένος Άιρες, δεκαετία του 1980. Ο Χούλιο Λέβι επιστρέφει από την πολιτική εξορία για να αναλάβει μια θέση στη μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πέφτει θύμα απαγωγής. Υπεύθυνος για την οργάνωση της διάσωσης και με όλο το βάρος της οικογένειάς του στους ώμους του, ο Χούλιο ανακαλύπτει τις δυνάμεις, που εξακολουθούν να εργάζονται πίσω από τη νεοαποκτηθείσα δημοκρατία της Αργεντινής.

Δευτέρα 3 Ιουνίου | 22:45
Κινέζες (Chinas)
Arantxa Echevarria, Ισπανία, 2023, 119’

Η ιστορία δύο 9χρονων Κινέζων κοριτσιών σε παράλληλη αφήγηση. Και οι δύο ξεκινούν το σχολείο στη Μαδρίτη: μπορεί να έχουν εξωτερικές ομοιότητες, αλλά είναι πολύ διαφορετικές: Η Λουθία είναι κόρη μεταναστών. Νιώθει Ισπανίδα, θέλει να ενταχθεί, αλλά οι γονείς της δεν μιλούν ισπανικά και δουλεύουν όλη μέρα. Δεν θέλουν καν να γιορτάσει τα γενέθλιά της στα Burger King. Η Ζιάνγκ είναι υιοθετημένη. Τραβάει την προσοχή όπου κι αν πηγαίνει με τους Ισπανούς γονείς της. Δεν αισθάνεται ούτε Κινέζα ούτε αποδεκτή από τα παιδιά του σχολείου.

H ταινία ήταν υποψήφια για 4 Βραβεία Goya (τρεις υποψηφιότητες πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών και Καλύτερου Τραγουδιού).

Τρίτη 4 Ιουνίου | 20:50
Κλείσε τα Μάτια σου (Cerrar Los Ojos)
Víctor Erice, Ισπανία – Αργεντινή, 2023, 170’

Η νέα ταινία του Βίκτορ Ερίθε, σκηνοθέτη του διαχρονικού αριστουργήματος «Το Πνεύμα του Μελισσιού». Ένας διάσημος Ισπανός ηθοποιός, ο Χούλιο Αρένας, εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας. Αν και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, η αστυνομία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπέστη ατύχημα σε έναν γκρεμό δίπλα στη θάλασσα. Πολλά χρόνια αργότερα, το μυστήριο έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια εξαιτίας μιας τηλεοπτικής εκπομπής και ο καλός του φίλος Μιγκέλ Γκαράι αναλαμβάνει να το εξιχνιάσει.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 11 Βραβεία Goya και κέρδισε το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Jose Coronado.

Τετάρτη 5 Ιουνίου | 20:50
Οι Μυημένοι (Los Iniciados)
Juan Felipe Orozco, Κολομβία, 2023, 110’

Εμπνευσμένο από το λογοτεχνικό σύμπαν του καταξιωμένου Κολομβιανού συγγραφέα Mario Mendoza. Σε ένα κοντινό μέλλον που μαστίζεται από την έλλειψη νερού, η έρευνα του δημοσιογράφου Φρανκ Μολίνα για ένα φόνο θα αποκαλύψει μια απροσδόκητη συνωμοσία που θα επηρεάσει μια ολόκληρη πόλη.

Τετάρτη 5 Ιουνίου | 23:00
Αντιός Μπουένος Άιρες (Adios Buenos Aires)
German Kral, Αργεντινή, 2023, 90’

Από το σκηνοθέτη της ταινίας «Το Τελευταίο Τανγκό».

Μπουένος Άιρες, Νοέμβριος 2001. Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίση. Η οικονομία της χώρας είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ η οργή και η δυσπιστία του αργεντίνικου λαού απέναντι στη διεφθαρμένη κυβέρνησή του αυξάνεται διαρκώς. Εν μέσω αυτών των δύσκολων καιρών, οι Vecinos de Pompeya – μια πενταμελής μπάντα τανγκό – προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Χούλιο, ένας από τους μουσικούς της μπάντας σχεδιάζει να μεταναστεύσει στη Γερμανία μαζί με την κόρη του Πάουλα και τη μητέρα του Ντοροτέα. Ο Χούλιο ξεκινά να τακτοποιεί τις τελευταίες του υποθέσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δεν μπορεί να φύγει τόσο εύκολα από την πόλη.

AZAI

8ο FeCHA – Παράλληλες Δράσεις με Ελεύθερη Είσοδο *
*Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Δευτέρα 27 Μαΐου | 18:30
Ταινίες μικρού μήκους «cortoFeCHA» (Διάρκεια 80’)
  • Η Καταρρακτώδης Μελωδία (La Melodia Torrencial)
    José Luis Saturno, Μεξικό, 2022, 7’

Μια πόλη που υποφέρει από μακροχρόνια ξηρασία εμπιστεύεται τη μοίρα της σε έναν περιπλανώμενο μουσικό που έχει τη δύναμη να φέρνει βροχή με τη μουσική του ακορντεόν του.

  • Βαλεντίνος, 1989 (Valentin, 1989)
    David Hebrero, Ισπανία, 2023, 23’

Η Ισαμπέλ ξυπνάει για να ανακαλύψει ότι η μητέρα της έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς και ότι σήμερα, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η εφηβεία της θα τελειώσει απότομα.

  • Πίσω στην Ντουλάπα (Regreso al Armario)
    Gerald B. Fillmore, Ισπανία, 2023, 10’

Μετά από δέκα χρόνια συμβίωσης, ο Σεμπαστιάν πρόκειται να εξομολογηθεί στη Λουθία την αλήθεια για το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο Σεμπαστιάν είναι θύμα της κοινωνικής πίεσης και ζούσε διπλή ζωή, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να εξομολογηθεί στη Λουθία ότι είναι ετεροφυλόφιλος. Ήρθε η ώρα να βγει από την ντουλάπα, μάλλον να επιστρέψει στην ντουλάπα.

  • Θεϊκές Αναφορές (Cuentas Divinas)
    Eulàlia Ramon, Ισπανία, 2022, 12’

Η Μόνικα είναι μια φυσιολογική γυναίκα με μια φυσιολογική ζωή και μένει σε ένα φυσιολογικό μέρος. Ωστόσο, μια ωραία μέρα, εξαιτίας μιας ασήμαντης λεπτομέρειας, που θα μπορούσε να είχε λυθεί όπως κάθε άλλη προηγούμενη διαφωνία, σκοτώνει τον άντρα της. Ανακαλύπτει έτσι το έγκλημα ως υποκατάστατο των αγχολυτικών, και ως απελευθέρωση από κάθε ηθικολογία.

Υποψήφια για Βραβείο Goya ταινίας μικρού μήκους.

  • AZAI
    Sara Jael Galvis Vera, Κολομβία, 2023, 18’

Η Αζάι, μια εσωστρεφής έφηβη, και ο ενοχλητικός μικρότερος αδελφός της Αντόνιο περιμένουν με αγωνία την άφιξη των γονιών τους, ενώ περνούν τις διακοπές τους με τους συγγενείς τους. Ο Αντόνιο επιδιώκει να περάσει χρόνο με την Αζάι, αλλά εκείνη τον αποφεύγει συνεχώς καθώς προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι οι γονείς τους παίρνουν διαζύγιο. Ο απογοητευμένος Αντόνιο εξαπολύει έναν οικογενειακό καβγά.

  • Χάρηκα που σε είδα (Malegro Verte)
    Nüll García, Ισπανία, 2023, 10’

Δύο φίλες ξανασυναντιούνται στην τουαλέτα ενός εμπορικού κέντρου, αφού είχαν να ιδωθούν από την εφηβεία τους. Η μία είναι μια επιτυχημένη λευκή επιχειρηματίας, ενώ η άλλη είναι Ρομά, που με δυσκολία τα βγάζει πέρα.

Η Εξέγερση (La Revuelta)

Δευτέρα 27 Μαΐου | 20:00
Η Εξέγερση (La Revuelta)
Lucero González, Μεξικό, 2022, 84’

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι για τα πενήντα χρόνια ζωής της φεμινιστικής ομάδας ακτιβιστριών Revuelta, που ενώθηκαν για να κάνουν την «εξέγερση» τους, και να δουν τις αλλαγές στις νεότερες γενιές.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τις Λεσβίες στα Πρόθυρα, την Πρεσβεία του Μεξικού και το Ινστιτούτο IMCINE. Στο πλαίσιο της Athens Pride Week.

Τρίτη 28 Μαΐου | 20:00
Ο Τίτο, Η Μάργκο και Εγώ (Tito, Margo y Yo)
Mercedes Arias – Delfina Vidal, Παναμάς, Κολομβία, 2022, 92’

Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της μεγάλης ιστορίας αγάπης του διπλωμάτη του Παναμά Τίτο Αρίας και της συζύγου του, της διάσημης χορεύτριας Dame Μάργκο Φοντέιν, που συνδυάζει συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, επιστολές, παλιές φωτογραφίες και συγκινητικές χορευτικές σκηνές.

Η επίσημη υποβολή του Παναμά για τα βραβεία Όσκαρ 2023 στην Κατηγορία Διεθνούς Ταινίας. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Παναμά.

Το Τρίτο Όνειρο ( El Tercer Sueño)

Ταράτσα του Ινστιτούτου Θερβάντες

Τετάρτη 29 Μαΐου | 21:00
Αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Περού

Ο Roberto Bonilla είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, που έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ταινίες animation και ταινίες μυθοπλασίας. Το κινηματογραφικό του έργο απεικονίζει την κινηματογραφία του Περού την περίοδο των δεκαετιών ’80 και ’90 και αποτελεί σημαντική συμβολή στην οπτικοακουστική κληρονομιά και την ιστορία του περουβιανού κινηματογράφου.

Είναι ο Αμαδόρ (Es Amador)
1979, 12’

Στο ρυθμό του βιολιού και του cajón, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μέρος της ζωής του Αφρο-Περουβιανού μουσικού και χορευτή zapateado, Αμαδόρ Μπαγιουμπρόσιο, γνωστός στους φίλους του ως «Champita».

Άγρια και Γλυκιά Καλαμια (Caña Brava, Caña Dulce)
1980, 13’

Βασισμένο στην ποιητική αφήγηση «Hay Si, Santiago Paisi», του Cesar Calvo, ένας αρδευτής από τον περουβιανό βορρά σπέρνει τη άγρια καλαμιά και θερίζει την γλυκιά καλαμιά.

Lazeros
1990, 10’

Στο Ούκουπε του Τσικλάγιο, υπήρχε η συνήθεια των ιππέων (Lazeros) να βγαίνουν για να πιάσουν άγρια γαϊδούρια, που κατέβαιναν από τη χαράδρα των ορεινών περιοχών στις πεδιάδες, σε αναζήτηση φρέσκων βοσκοτόπων. Ο δάσκαλος Ουρίτα είναι υπεύθυνος για την κατασκευή των δερμάτινων λάσων, στην ομάδα που διοικούν ο Χάιμε Ρίβας, ο καλύτερος Lazerote, και ο Σεγκούντο Ριβέρα, το πιο γρήγορο λάσο στον κόσμο.

Το Τρίτο Όνειρο ( El Tercer Sueño)
1987, 10’

Σε μια ερημική παραλία, δύο ευγενείς του 17ου αιώνα μονομαχούν για την τιμή μιας όμορφης γυναίκας του 20ού αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Digital Arts Festival: 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης στην Αθήνα – Το πρόγραμμα12.09.2018

Κατά την Απαγόρευση της Κυκλοφορίας (Al Toque De Queda)
1987, 9’

Ταινία animation μικρού μήκους, που αφηγείται, σε κωμικό τόνο, τις περιπέτειες και κακοτοπιές ενός χαρακτήρα, που πυροβολείται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία έχει επιβληθεί για να σταματήσει το κύμα βίας που συγκλονίζει τη χώρα από την τρομοκρατική ομάδα «Φωτεινό Μονοπάτι».

PM López
1999, 16’

Ταινία μικρού μήκους που, με μαύρο χιούμορ, απεικονίζει τη ζωή ως ριάλιτι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμές Εισιτηρίων

Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas & Αελλώ Cinemax

Προβολή: 8 ευρώ
Μειωμένο (Φοιτητικό-Ανέργων-ΑμεΑ-Σπουδαστές Ινστιτούτου Θερβάντες, 65+): 6 ευρώ*

*Διαθέσιμα μόνο στα ταμεία των κινηματογράφων Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas (ώρες 20.00 – 23.30) και Αελλώ Cinemax (ώρες 18.00 – 23.30)
Περιορισμένα Εισιτήρια τριών προβολών: 16.5 ευρώ**

**Διαθέσιμα μόνο κατά τη διάρκεια της προπώλησης (16 – 29 Μαΐου) στα ταμεία των κινηματογράφων Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas (ώρες 20.00 – 23.30) και Αελλώ Cinemax (ώρες 18.00 – 23.30). Τα εισιτήρια 3 προβολών είναι προσωπικά, δεν μεταβιβάζονται και δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής μετά την αγορά τους.

Προπώληση: από 16 Μαΐου ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα cinemax.gr  και στα ταμεία των κινηματογράφων Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas (ώρες 20.00 – 23.30) και Αελλώ Cinemax (ώρες 18.00 – 23.30)

Χώροι

Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas (Λ. Κηφισίας 29, Αθήνα, Μετρό Αμπελόκηποι)

Αελλώ Cinemax (28ης Οκτωβρίου / Πατησίων 140, Αθήνα)

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Ινστιτούτο Θερβάντες (Σκουφά 31, Αθήνα)

Περισσότερα από Cine News