MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

The Fall Guy: Μια ταινία για… κασκαντέρ φτιαγμένη από κασκαντέρ υπόσχεται επικές στιγμές δράσης και αγωνίας

Σήμερα, 6 Μαΐου, έρχεται στους κινηματογράφους το “The Fall Guy” του David Leitch από την Tanweer κι έχει ήδη σπάσει ένα Ρεκόρ Γκίνες στα γυρίσματα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 06.05.2024

Ενώ καλά καλά δεν έχουμε προλάβει να ξεπεράσουμε τον Ken στην “Barbie” της Greta Gerwig, κι ακόμη σιγοτραγουδάμε “I’m just Ken”, ο Ryan Gosling καταφθάνει μ’ έναν νέο ρόλο, αυτή τη φορά υποδυόμενος έναν κασκαντέρ. Πρόκειται για τη νέα ταινία σε σκηνοθεσία του David Leitch (“Deadpool 2”, “Bullet Train” κ.α.) και σενάριο του Drew Pearce (“Iron Man 3”, “Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw”) με τίτλο «Ο Κασκαντέρ» (στα αγγλικά: “The Fall Guy”), η οποία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τις 6 Μαΐου.

Η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στο επάγγελμα των κασκαντέρ, που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παρά την ουσιώδη συνεισφορά του στις ταινίες δράσης και δημιουργεί μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των ειδών δράσης, κωμωδίας και ρομάντζου. Και με αυτή τη μαγική συνταγή, υπόσχεται να ανοίξει συναρπαστικά την θερινή κινηματογραφική σεζόν. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τα συστατικά της επιτυχίας της…

Σύνοψη & Cast

Σύνοψη: O επαγγελματίας κασκαντέρ Colt Seavers (Ryan Gosling) έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα εδώ και έναν χρόνο για να επικεντρωθεί στη σωματική και ψυχική του υγεία, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα. Όταν τον καλούν να σώσει την πρώτη ταινία που σκηνοθετεί η πρώην του, Jody Moreno (Emily Blunt), βρίσκοντας τον κινηματογραφικό αστέρα Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) που έχει εξαφανιστεί, ο Colt παίρνει μέρος στην ταινία εκτελώντας όλα τα stunts του Ryder και ταυτόχρονα προσπαθεί να κερδίσει πίσω τον έρωτα της ζωής του.

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham, Teresa Palmer, Stephanie Hsu και Winston Duke.

"The Fall Guy" του David Leitch

“The Fall Guy” του David Leitch

Η ταινία βασίζεται ελαφρώς στην τηλεοπτική σειρά “The Fall Guy”, η οποία προβλήθηκε για πέντε σεζόν μεταξύ του 1981 και του 1986. Ο Lee Majors, ο οποίος υποδυόταν στην σειρά τον χαρακτήρα του Gosling, αλλά και η Heather Thomas, η οποία στην σειρά έπαιζε την Jody Banks, έχουν cameo εμφανίσεις στην ταινία ως αστυνομικοί.

“Η ταινία είναι μια ερωτική επιστολή προς την κοινότητα των κασκαντέρ”…

…δήλωσε ο Ryan Gosling. Και συνέχισε λέγοντας ότι “Είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι της show business. Αυτή η ταινία είναι απλώς μια τεράστια καμπάνια για να πάμε τους κασκαντέρ στα Όσκαρ.” Οι δηλώσεις του Gosling σε όλες τις εμφανίσεις που έχει κάνει για την προώθηση της ταινίας, δείχνουν πραγματικά την εκτίμηση που τρέφει για αυτό το επάγγελμα.

"The Fall Guy" του David Leitch

“The Fall Guy” του David Leitch

Και παρόλο που ενσάρκωσε τον κασκαντέρ, ήταν αδύνατον να μην έχει τον δικό του κασκαντέρ στα γυρίσματα. Αλλά ένας δεν ήταν αρκετός, καθώς μιλάμε για μια ταινία που ξεχειλίζει από “κασκαντεριλίκια”. “Χρειάστηκαν οκτώ κασκαντέρ για να γίνει η μια αυτή ταινία. Υπήρχαν στιγμές που έλεγα ‘Θα έπρεπε να κάνουμε ταινία ή να ληστέψουμε καμία τράπεζα;’…Ο καθένας είχε την δική του ειδική ικανότητα. Ήταν κάτι σαν τους Avengers. Βασικά, πολλοί από αυτούς πιθανότατα ήταν οι Avengers αν κοιτούσες τα βιογραφικά τους”, ανέφερε ο Gosling.

Ο σκηνοθέτης-κασκαντέρ & το stunt με Ρεκόρ Γκίνες

Ο David Leitch – σκηνοθέτης της ταινίας – μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να σκηνοθετεί. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του ήταν ο ίδιος κασκαντέρ. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ταινίες και ήταν ο stunt double του Brad Pitt πέντε φορές και δύο φορές του Jean-Claude Van Damme. To 1997 ίδρυσε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, Chad Stahelski, την εταιρεία για κασκαντέρ “87Eleven”. Ακόμη, μαζί με τον Stahelski δημιούργησαν το franchise του John Wick, με τις πιο επιτυχημένες ταινίες δράσης των τελευταίων ετών -στο πρώτο ο Leitch συνέβαλε και στην σκηνοθεσία, αν και δεν γράφτηκε το όνομά του, ενώ στα υπόλοιπα παρέμεινε στον ρόλο του executive producer. Δηλαδή το υπόβαθρο του Leitch συσχετίζεται άμεσα με το “The Fall Guy” – είναι ένας άνθρωπος που έχει την γνώση και την εμπειρία να ‘παραδώσει’ στο κοινό μια πραγματική ταινία για έναν κασκαντέρ.

"The Fall Guy" του David Leitch

“The Fall Guy” του David Leitch

Για την γεμάτη πρακτικά stunts ταινία με άκρως χορογραφημένες σεκάνς, ο Leitch δήλωσε ότι “Ήταν μια ερωτική επιστολή προς τους κασκαντέρ. Ξέραμε ότι έπρεπε να είμαστε αυθεντικοί σε αυτόν τον κόσμο”. Ετοιμαστείτε να δείτε πτώσεις από ψηλά κτίρια, κυνηγητά με αυτοκίνητα και ταχύπλοα σκάφη και πάλη πάνω σε ελικόπτερο και…κάπου εκεί θα βρείτε κι ένα Ρεκόρ Γκίνες!

Πράγματι, έσπασαν το ήδη υπάρχον Ρεκόρ Γκίνες του Adam Kirley για τις περισσότερες περιστροφές αμαξιού -επτά στον αριθμό- στην ταινία του James Bond “Casino Royale”. Στο “The Fall Guy”, ο Logan Holladay κατάφερε να κάνει οκτώμιση περιστροφές, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Οι περιστροφές αυτές επιτυγχάνονται με μια συσκευή σαν κανόνι, τοποθετημένη κάτω από το όχημα, η οποία ενεργοποιείται μετά από μια επιθυμητή ταχύτητα και ρίχνει στο έδαφος, ωθώντας το όχημα να γυρίσει πολλές φορές. Στα αγγλικά ο όρος είναι “cannon rolls”.

“Είναι ένας τζέντλεμαν, ο οποίος με δένει στο αυτοκίνητο – αυτός είναι ο Logan Holladay- για ένα stunt που πρόκειται να κάνει. Μετά πηγαίνει και κάνει οκτώμιση στροφές, το οποίο είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Και μετά με βγάζει έξω από το αμάξι και με χτυπάει στην πλάτη για το stunt που ο ίδιος μόλις έκανε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gosling.

Ναι αλλά θα χαθεί η μαγεία των stunts;

Είναι λογικό όταν μια ταινία “αποκαλύπτει” τα μυστικά της δουλειάς των κασκαντέρ να διεγείρει το ερώτημα του εάν ο θεατής τελικά θα απομαγευτεί από αυτό το μυστηριώδες και συναρπαστικό επάγγελμα. Το ίδιο ρωτήθηκε και ο σεναριογράφος της ταινίας, Drew Pearce. Και η απάντησή του ήταν η εξής: “Είναι ένα αληθινό Magic Castle ταχυδακτυλουργικό, γιατί ξεκινάμε με ένα μεγάλο κομμάτι [το cannon roll] όπου βλέπουμε πώς κάνουμε αυτό το stunt αλλά εξακολουθεί να είναι τρομακτικό γιατί το να κάνεις ένα cannon roll είναι εντελώς τρομακτικό. Οπότε δείχνουμε τους μηχανισμούς από την αρχή αλλά μετά, spoiler alert, κάποια άλλα stunt υποβοηθούνται με εξαρτύσεις και πρακτικά stunt, τα οποία δεν βλέπουμε στην ταινία, αλλά νομίζω ότι κάπως έχουμε ξεγελάσει το μυαλό στο να θεωρεί ότι κάθε τι που βλέπει έχει τον ίδιο βαθμό κινδύνου με το πρώτο stunt που κυριολεκτικά είχε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Κασκαντέρ12.09.2018

Αν λοιπόν, θαυμάζετε τα stunts, αυτή η ταινία είναι σίγουρα για εσάς. Ή εάν λατρεύετε τον Ryan Gosling, την Emily Blunt, τις ταινίες δράσης ή τις ρομαντικές κομεντί, τότε από τις 6 Μαΐου μπορείτε να δώσετε ραντεβού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δείτε το τρέιλερ:

Περισσότερα από Cine News