MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού… «Αντικριστά» με τον Γιώργο Θεοφάνους – Όσα θα δούμε στο θέατρο Παλλάς

Βρεθήκαμε στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παλλάς, με αφορμή την σειρά μουσικών παραστάσεων “Αντικριστά” του Γιώργου Θεοφάνους, ο οποίος θα βρεθεί επί σκηνής με τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού.

Photo credits: Papadakis Press
author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Πέντε σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πέντε ονόματα συνώνυμα με το ελληνικό τραγούδι. Πέντε μουσικοί, οι οποίοι ενώνουν και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γενιές ανθρώπων, που έχουν σημαδέψει με τα τραγούδια τους.

Ο Γιώργος Θεοφάνους, προσκάλεσε τον Στέφανο Κορκολή, τον Κώστα Χατζή, τον Θανάση Πολυκανδριώτη και τον μαέστρο Γιώργο Κατσαρό σε εφτά μοναδικές μουσικές συναντήσεις «Αντικριστά».

Το μεσημέρι της Δευτέρας (15/4), βρεθήκαμε στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς, εκεί όπου οι τιτάνες του ελληνικού τραγουδιού μας έδωσαν μια μικρή γεύση από τις μελωδικές περιπτύξεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤης ομορφιάς το άγριο φιλί: Ακούσαμε πρώτοι τον νέο δίσκο του Παρασκευά Καρασούλου12.09.2018

Οι πέντε τους, φορτισμένοι συναισθηματικά και με αμέριστη αγάπη και εκτίμηση ο ένα για τον άλλον, μας ταξίδεψαν στις πρώτες τους επαφές και συνεργασίες, στην εικόνα που έχουν για το αυθεντικό, αλλά και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, σε μουσικές δουλειές που έχουν ζηλέψει, αλλά και σε κάποια… αστεία σκηνικά που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως.

Ο Γιώργος Θεοφάνους, ξεκίνησε πρώτος να μας εξιστορεί την πρώτη γνωριμία με τον σπουδαίο μαέστρο, Γιώργο Κατσαρό. «Είπα να μην είναι πολύ συναισθηματικά αυτά τα πράγματα που θα πω, αλλά δεν μπορεί να μην είναι. Ο Κατσαρός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με βοήθησε», δήλωσε φανερά συγκινημένος.

Και κάπως έτσι, βρεθήκαμε πίσω στο 1990, όπου ο 22χρονος Κύπριος λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Στην επιτροπή μουσικών «τεράτων» της εποχής, προεδρεύει ο Γιώργος Κατσαρός επιμένει να «δώσουν το βραβείο στον πιτσιρικά». Έτσι, εκείνος λαμβάνει ομόφωνα το Βραβείο Ενορχήστρωσης, ενώ την επόμενη χρονιά επιστρέφει ως επίσημος ενορχηστρωτής του φεστιβάλ. Στις 16 & 17 Ιουνίου, 34 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία τους, το πιάνο θα ανταμώσει με το σαξόφωνο και «αντικριστά» θα μας σαγηνέψουν με μια περιήγηση στην ελίτ του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης ήρθε στη ζωή του Γιώργου Θεοφάνους, όταν εκείνος -ερχόμενος από την Αμερική- δεν ήθελε καν να ακούει για λαϊκό τραγούδι. Τον γνώρισε κατά τα πρώτα του βήματα στον χώρο ως πιανίστας, σε ένα μαγαζί της Λεωφόρου Συγγρού. Εκείνον τον καιρό αποτελούσε μέρος ενός σχήματος με μεγάλα ονόματα της τότε ποπ: Αλέξια, Πωλίνα, Δάκης, Σοφία Αρβανίτη. Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης είχε αναλάβει το λαικό πρόγραμμα κι ο Θεοφάνους, θέλοντας και μη, ήρθε σε επαφή με το μουσικό είδος που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα καριέρα του.

«Αν παίζεις μαζί του, μαθαίνεις κιόλας. Καλύτερος δάσκαλος στο λαϊκό τραγούδι δεν θα μπορούσε να υπάρχει».

Ο ίδιος ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, μίλησε λίγο μετά, για το μπουζούκι, τα υπόλοιπα 26 όργανα που αντιπροσωπεύουν τον Έλληνα, καθώς επίσης, άθελα του, μας έκανε ένα μικρό σπόιλερ με κάποια από τα τραγούδια που θα ακούσουμε. «Είμαι πολύ ετυχισμένος που και το “Τελειώσαμε, λοιπόν” θα συνυπάρξει με το “Έλα Κύμα Πάρε με” και το “Τα πήρες όλα” με τον “Παλιόκαιρο”.»

Στις 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου, ο ήχος του μπουζουκιού θα συναντήσει εκείνον του πιάνο και μαζί θα μας συνεπάρουν σε μια αξεπέραστη συναυλιακή εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑH Billie Kark ονειρεύεται η μουσική της να γίνει το νέο mainstream12.09.2018

Την ίδια χρονιά, οι δρόμοι του Κώστα Χατζή και του Γιώργου Θεοφάνους συναντήθηκαν σχεδόν συμπαντικά. Στο στούντιο Polysound, ο μουσικοσυνθέτης, πέρασε στιγμές που εύχεται σε όσους ασχολούνται με το τραγούδι να περάσουν. Ο Κώστας Χατζής ερμήνευσε τραγούδια των Γιώργου Χατζηνάσιου, Γιάννη Σπανού και Μάριο Τόκα, σε μία δισκογραφική δουλειά που άφησε το στίγμα της και ο Γιώργος Θεοφάνους υπέγραψε ως ενορχηστρωτής.

Ο ίδιος ο Κώστας Χατζής, αργότερα, με υπέρμετρη ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη προς τους τέσσερις «λόφους» δίπλα του, όπως τους χαρακτήρισε.

«Είναι τιμή μου που θα βρίσκομαι μαζί με αυτούς τους «λόφους», γιατί μπροστά σε αυτούς εγώ είμαι βότσαλο. Εγώ μπήκα στον χώρο για να μιλάω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ανθρώπινα καθήκοντα, να καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό, και να αναφέρομαι έμμεσα στην φυλή μου. Είναι τιμή μου που καταδέχθηκαν να γράψουν τραγούδια για εμένα.»

Η μεθυστική κιθάρα του Χατζή θα αγκαλιάσει το πιάνο του Θεοφάνους στις 2 & 3 Ιουνίου.

Φτάνοντας στο κεφάλαιο του Στέφανου Κορκολή, Στεφανάκου, όπως τρυφερά τον αποκαλούσε ο Γιώργος Θεοφάνους, υπογράμμισε την χρόνια φιλία και αγάπη που τους δένει, η οποία κρατάει όσο και η δισκογραφική καριέρα αμφότερων. Ανάμεσα στις αναμνήσεις, ανακάλεσε και κάτι που δεν έχει αποκαλύψει ποτέ, ούτε στον ίδιο, ούτε και δημοσίως. Αποκάλυψε ένα απρόσμενο fun fact, που μας έκανε να γελάσουμε.

«Μια μέρα ήμουν στο σπίτι της κοινής μας φίλης Εύης Δρούτσα, την επόχη που έκαναν την μια επιτυχία μετά την άλλη. Και είχε έναν φάκελο εκεί, η Εύη μέχρι να πάει στην κουζίνα, χτυπάει κουδούνι και μου λέει «Άνοιξε, κούριερ είναι, για τον Κορκολή». Εκείνος μη μπορώντας να καταπολεμήσει την περιέργειά του, άνοιξε το φάκελο και ήρθε αντιμέτωπος με τον πρώτο τραγούδι ονόματι «Ο δικός μου ο δρόμος». Όπως χαρακτηριστικά είπε «Το πήρα και το έβαλα στο τσεπάκι μου».

Ο Στέφανος Κορκολής, διόλου δεν θύμωσε με το παραπάνω σκηνικό, αλλά γέλασε, σημειώνοντας πως η επιτυχία του τραγουδιού από τον Πασχάλη Τερζή ήταν τεράστια και πως ο ίδιος έχει ζηλέψει πολλά από τα τραγούδια που ο φίλος του έχει γράψει.

«Νιώθω δέος που βρίσκομαι παρέα με αυτούς τους γίγαντες. Ο Θανάσης ήταν η αιτία που έγραψα το πρώτο μου συμφωνικό έργο για μπουζούκι και ορχήστρα, το 1985. Με τον Γιώργο υπάρχει μια αμοιβαία αγάπη και οι νότες είναι αυτές που την δημιουργούν».

[relart 3]

Οι δύο καλλιτέχνες δεν έχουν μοιραστεί ποτέ την σκηνή κι έτσι για πρώτη φορά στης 12 Μαΐου, πιάνο με πιάνο, θα βρεθούν “αντικριστά” στο Θέατρο Παλλάς.

Σε συνθήκες ουσιαστικής αγάπης και εκτίμησης, τόσο ο ένας για τον άλλον, όσο και για την μουσική και το τραγούδι, θα υποδεχτούν το κοινό “αντικριστά” και θα μας χαρίσουν επτά από τις πιο αξέχαστες μουσικές βραδιές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Γιώργος Θεοφάνους “Αντικριστά” στο Θέατρο Παλλάς

12 Μαΐου με τον Στέφανο Κορκολή
2 & 3 Ιουνίου με τον Κώστα Χατζή
16 & 17 Ιουνίου με τον Γιώργο Κατσαρό
30 Ιουνίου & 1η Ιουλίου με τον Θανάση Πολυκανδριώτη

Εισιτήρια: από 16 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων εδώ

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b