MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
19
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Παρίσι: Η Φρανσουάζ Ζιλό παίρνει τη θέση που της αξίζει στο Μουσείο Πικάσο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Για πρώτη φορά, το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι θα αφιερώσει μια ολόκληρη ενότητα στα έργα της Φρανσουά Ζιλό.

Pablo Picasso, « Portrait de Françoise », Musée national Picasso-Paris Copyright RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / image RMN-GP, © Succession Picasso 2020
Pablo Picasso, « Portrait de Françoise », Musée national Picasso-Paris Copyright RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / image RMN-GP, © Succession Picasso 2020
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι θα περιλαμβάνει πλέον μια ολόκληρη γκαλερί αφιερωμένη στο έργο της Φρανσουάζ Ζιλό, αναδεικνύοντας ότι η καλλιτέχνης ήταν κάτι πολύ περισσότερο από “μούσα” του Πικάσο.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Μουσείου Πικάσο, Σεσίλ Ντεμπρέ, δήλωσε ότι η Ζιλό, η οποία πέθανε την περασμένη χρονιά σε ηλικία 101 ετών, “επιτέλους παίρνει τη θέση που της αξίζει ως καλλιτέχνιδα”.

Η νέα ενότητα του Μουσείου Πικάσο στο Hôtel Salé θα εξετάσει αρκετές δεκαετίες της καλλιτεχνικής πορείας της Ζιλό, συμπεριλαμβανομένης “της στενής της σχέσης με την ομάδα Réalités nouvelles μέχρι τις μεγάλες τοτεμικές συνθέσεις των εμβληματικών έργων της δεκαετίας του 1980”, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αίθουσα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Ζιλό ως καλλιτέχνιδα και όχι ως “μούσα” του Πικάσο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα περιλαμβάνει πίνακες ή φωτογραφίες της από τον ζωγράφο, αλλά μόνο δικά της έργα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου, είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο Πικάσο θα εξετάσει τη Ζιλό με αυτόν τον τρόπο.

Σε δήλωσή της στον Guardian, η επιμελήτρια του μουσείου Πικάσο Joanne Snrech δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να συμπεριληφθεί μια έκθεση με πίνακες της ζωγράφου για να διαλυθεί η ιδέα ότι ήταν “απλώς η σύντροφος του Πικάσο”.

Γεννημένη στις 26 Νοεμβρίου το 1921, η γαλλικής καταγωγής ζωγράφος ήταν ήδη καταξιωμένη καλλιτέχνις κυρίως για τα έργα της με νερομπογιές, αλλά και στην κεραμική, όπου ξεχώριζε για τις ιδιαίτερες τεχνικές της και το χαρακτηριστικό στιλ της, όταν σε ηλικία 21 ετών γνώρισε τον 61χρονο τότε Πάμπλο Πικάσο. Τότε ήταν που η Ζιλό και ο Πικάσο ξεκίνησαν μία σχέση που θα διαρκούσε δέκα χρόνια και θα οδηγούσε σε δύο παιδιά (έναν γιο τον Κλοντ και μία κόρη την Παλόμα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνρί Ματίς: Ο ζωγράφος της πρωτοπορίας μέσα από τα πιο διάσημα έργα του12.09.2018

Ο Ισπανός ζωγράφος εμπνεύστηκε από την Ζιλό για έργα όπως το “La femme-fleur” (Γυναίκα-λουλούδι), ενώ ακόμα και ο Ανρί Ματίς λέγεται ότι είχε ζωγραφίσει το πορτρέτο της.

Παρ’ όλ’ αυτά, η σχέση της με τον Πικάσο δεν ήταν τόσο ρόδινη. Σύμφωνα με το βιβλίο της “Η Ζωή μου με τον Πικάσο”, ο διάσημος ζωγράφος ήταν κακοποιητικός. Έτσι, τον εγκατέλειψε το 1953, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά τους, και εκείνος δεν πήρε καλά τον χωρισμό.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πικάσο κατέστρεψε τα υπάρχοντα της, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών που της είχε στείλει ο Ανρί Ματίς, ενώ απαίτησε από την γκαλερί που την εκπροσωπούσε να σταματήσει την συνεργασία της μαζι της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Ο Πικάσο ήταν ο Πικάσο”: Ο εγγονός του διάσημου ζωγράφου υπερασπίζεται τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες12.09.2018

Παρά τα εμπόδια που της έβαλε ο Ισπανός ζωγράφος, η Ζιλό συνέχισε να κάνει την τέχνη της με μεγάλη επιτυχία, μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής της. Μάλιστα, πριν από το θάνατό της τον περασμένο Ιούνιο, ένας πίνακας της, πωλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Τέχνη στην πόλη: Οι εκθέσεις που ανοίγουν αυτή την εβδομάδα
Εικαστικά
Stephen Antonakos: 100 χρόνια από τη γέννησή του με μια έκθεση στην CITRONNE Gallery
Εικαστικά
Για τρεις ημέρες, η είσοδος στο ΕΜΣΤ θα είναι δωρεάν
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το ΠΣΚ
Εικαστικά
“Άτιτλο (Περηφάνια και Περιφρόνηση)”: Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Εικαστικά
Θέατρο, πολυμεσικό performance, ξεναγήσεις: Όσα δεν θες να χάσεις σήμερα
Εικαστικά
Σύγχρονη τέχνη και βιομηχανική κληρονομιά: Watergas Project στο Μουσείο Φωταερίου
Εικαστικά
Τρεις θεατρικές επιτυχίες επιστρέφουν & ακόμη 2 στάσεις που αξίζουν σήμερα
Εικαστικά
Ανοίγω ένα βιβλίο… ανοίγω έναν κόσμο: Μαθητική εικαστική έκθεση ταξιδεύει από τη Μεσσηνία στην Αθήνα
Εικαστικά
Αθέατη Πόλη: Μια φωτογραφική έκθεση για την πόλη και τις ζωές που την κατοικούν, στο Χαλάνδρι
Εικαστικά
Οι απόλυτοι Deep Purple στην Αθήνα - και 3 ακόμη λόγοι να βγούμε σήμερα στην πόλη
Δραστηριότητες
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δημιουργικά Σαββατοκύριακα για παιδιά με ζωγραφική, μουσική και θέατρο