MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Claude Picasso: Ο διαχειριστής της περιουσίας του Picasso που συγκρούστηκε με την οικογένειά του

Ο Claude Picasso, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Pablo Picasso, πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του Françoise Gilot.

Monopoli Team

Ο Claude Picasso, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Pablo Picasso, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Η είδηση έγινε για πρώτη φορά γνωστή την Πέμπτη από το Agence France-Presse, το οποίο όμως δεν γνωστοποίησε την αιτία θανάτου.

Πέθανε μέσα σε λίγους μήνες από τη μητέρα του, την καλλιτέχνιδα Françoise Gilot, η οποία απεβίωσε τον Ιούνιο σε ηλικία 101 ετών, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του, το έργο του οποίου αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο πολλών μουσειακών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο.

Υπό την ιδιότητά του ως διορισμένου από το δικαστήριο διαχειριστή της περιουσίας του Picasso, μια θέση που κατείχε από το 1989 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Κλοντ εργάστηκε μαζί με τους πολλούς απογόνους του πατέρα του για να διαχειριστεί την κληρονομιά του καλλιτέχνη. Η επιχείρηση δεν ήταν πάντα ομαλή, καθώς δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Picasso – οι οποίες πολλές φορές ήταν και δημόσιες.

Πριν καν πεθάνει ο Picasso, το 1970, ο 22χρονος Κλοντ τότε, προσέφυγε στα γαλλικά δικαστήρια για να αναγνωριστεί ως νόμιμος γιος του πατέρα του, γεγονός που θα τον καθιστούσε επίσημα κληρονόμο. Ένα δικαστήριο αποφάσισε τελικά υπέρ αυτού και της αδελφής του Paloma, καθιστώντας τους νόμιμους κληρονόμους του Picasso τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού ο καλλιτέχνης είχε πεθάνει το 1973.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη addieross75 (@addieross75)


Ήταν η πρώτη από μια σειρά εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ της οικογένειας Πικάσο, η οποία θα εκτυλίσσονταν σε πολλά… επεισόδια τις επόμενες δεκαετίες.

Πολλές από αυτές τις συγκρούσεις έφεραν τον Claude αντιμέτωπο με άλλους κληρονόμους του Picasso, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης συζύγου του Jacqueline Roque, της ετεροθαλής αδελφής του Maya Widmaier-Picasso, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη χρονιά και της οποίας η μητέρα ήταν η Marie-Thérèse Walter.

Είχε βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με τα εγγόνια του Picasso Marina Picasso και Bernard Ruiz-Picasso, που ήταν παιδιά του μεγαλύτερου γιου του καλλιτέχνη, Paul Picasso, μέσω της πρώτης συζύγου του Olga Khokhlova.


Η πιο εκρηκτική αντιπαράθεση έλαβε χώρα το 1999, όταν ο Claude πούλησε το όνομα και την υπογραφή Picasso στην PSA Peugeot-Citroen, η οποία κυκλοφόρησε αυτοκίνητο με τον τίτλο του καλλιτέχνη. Η Marina μήνυσε τον Claude, υποστηρίζοντας ότι δεν σεβάστηκε “έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, μια ιδιοφυΐα”. Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση, ο δικηγόρος του Claude δήλωσε στον Guardian: “Ο Claude Ruiz Picasso αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των πέντε επιζώντων κληρονόμων ως απόλυτα δικαιούμενος να εκμεταλλευτεί το εμπορικό σήμα Πικάσο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ50 χρόνια χωρίς τον Πάμπλο Πικάσο: Ο σπουδαίος ζωγράφος μέσα από τις αυτοπροσωπογραφίες του12.09.2018

Σε συνεντεύξεις του, ο Claude δήλωσε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι θα έπαιζε έναν τέτοιο ρόλο. “Ποτέ δεν περίμενα ή επιθυμούσα να έχω οποιοδήποτε ρόλο σαν αυτόν, ή να έχω οποιαδήποτε επιρροή στην κληρονομιά του πατέρα μου”, είχε πει κάποτε στον βιογράφο του Πικάσο, Τζον Ρίτσαρντσον. Μιλώντας για τον εκλιπόντα αδελφό του, πρόσθεσε: “Ο Paul είχε πει, λίγο πριν πεθάνει, “Ξέρεις, αν είμαστε στα σκατά που είμαστε, φταις εσύ για όλα””.

Τον Ιούλιο, ο Claude παρέδωσε τη θέση του ως διαχειριστής της περιουσίας του Picasso, στην αδελφή του Paloma, την μοναδική επιζώσα από τα παιδιά του διάσημου ζωγράφου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gagosian (@gagosian)

Το δικό του “αντίο” είπε και ο Larry Gagosian, γράφοντας: “Ο Claude Picasso ήταν γιος δύο καλλιτεχνών- είχε ένα άγριο, δημιουργικό και περιπετειώδες πνεύμα. Δεν ήταν μόνο αντικείμενο των φωτογράφων σε όλη του τη ζωή, αλλά έγινε και ο ίδιος καταξιωμένος φωτογράφος. Σπούδασε στο Actors Studio, γύρισε ταινίες, είχε πάθος με τα γρήγορα αυτοκίνητα και συμμετείχε σε πολυήμερους αγώνες αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε αφοσιωμένος θεματοφύλακας και ερμηνευτής της κληρονομιάς του πατέρα του, ηγούμενος της Διοίκησης Πικάσο από την ίδρυσή της και υποστηρίζοντας με ενθουσιασμό διεθνείς υποτροφίες και εκθέσεις. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας σπουδαίος φίλος. Οι καρδιές μας συμπαραστέκονται σε όλη την οικογένεια του Claude. Θα μας λείψει βαθύτατα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάμπλο Πικάσο: Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης μέσα από τα δικά του λόγια12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b