MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Τα μαγικά βουνά, από τους Elephas tiliensis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τα «Μαγικά βουνά», την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, παρουσιάζουν οι Elephas tiliensis, σε μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Κοτζιούλα και μαρτυρίες της εποχής, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

| Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Monopoli Team

Οι Εlephas tiliensis  (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Από 1η Μαρτίου στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Τα μαγικά βουνά, από τους Elephas tiliensis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τα Μαγικά βουνά: Λίγα λόγια για το έργο

Τα «Μαγικά βουνά» μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά.

Η Λαϊκή Σκηνή γεννήθηκε από τις οι ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα: τη διαφώτιση του λαού για τους στόχους του αγώνα, τη στρατολόγηση, την ελεύθερη κριτική και την ψυχαγωγία. Αξίζει να αναφερθεί πως το θέατρο αυτό αποτελούσε μια από τις ελάχιστες φορές που άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν ισότιμα σε ένα κοινωνικό συμβάν. Η Λαϊκή Σκηνή γεννιέται από τον λαό και απευθύνεται στον λαό, ο οποίος ψυχαγωγείται βλέποντας στα έργα τον ίδιο τον εαυτό του. Ο Κοτζιούλας προπαγανδίζει μεν τις νέες ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει η Εθνική Αντίσταση, συνδέει την αντίσταση με την κλεφτουριά του 1821, αλλά παράλληλα δε διστάζει να ασκήσει άμεσα κριτική στο αντάρτικο. Ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, τη ρευστότητά της και τη δυσκολία μας να έρθουμε σε επαφή με τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως αυτά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ζωντανεύουν μέσα από το έργο του Κοτζιούλα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά τους έως και σήμερα. Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο.

Η σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μεταμορφώνεται σε μια ορεινή πλαγιά με οργιώδη βλάστηση στο Βουργαρέλι της Πίνδου, εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα. Μέσα στον θεατρικό χώρο, εισβάλλει η άγρια φύση των βουνών, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα κατώφλι συνάντησης του θεατή με το Θέατρο του Βουνού, που ως τώρα δεν έχει βρει τη θέση του στη σύγχρονη παραστασιογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBurn this, σε σκηνοθεσία της Νάντιας Κοντογεώργη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου12.09.2018

Παράλληλη εκδήλωση

Την Παρασκευή 22/3, μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, όπου θα συμμετάσχουν  ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ,  η Σωτηρία Μελετίου, σύζυγος του Κώστα Κοτζιούλα και τα εγγόνια του συγγραφέα, Γιώργος Κοτζιούλας και Ιωάννα-Ομορφιά Κοτζιούλα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιώργος Κοτζιούλας και ο θίασος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Χορογραφία: Επιμέλεια κίνησης: Δέσποινα Αναστάσογλου

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος, Βίκυ Κατσίκα

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 15€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 1η Μαρτίου
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:15 και Κυριακή 18:30
Βοηθός Σκηνοθετη: Ρόζυ Δούνια, Μαρία Γκιώνη
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ta-magika-bouna/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα. Τηλ: 210 9212900. Ε: [email protected] | https://nkt.gr/
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b