MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις μας όταν αρρωσταίνουμε;

Το χειμώνα οι ιώσεις έχουν την τιμητική τους, αρρωσταίνουμε αρκετά συχνά και αυτό εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι και ο πόνος στις αρθρώσεις, ειδικότερα στον αυχένα.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Γρίπη, κορονοϊός και ένα σωρό (πραγματικά όμως!) άλλες ιώσεις εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο. Μελέτες έχουν βρει αυτό που γνωρίζουμε από την καθημερινότητά μας, ότι υπάρχει αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κάποιοι ειδικοί το ονομάζουν αυτό «ανοσιακό χρέος». «Ο όρος αυτός αναφέρθηκε για πρώτη φορά μεταξύ των επιστημόνων το 2021 και ορίζεται ως η ελλιπής διέγερση του ανοσοποιητικού είτε λόγω των μειωμένων κυκλοφορούντων αναπνευστικών ιών με τη χρήση μη φαρμακευτικών μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, αντισηψίας κλπ, ή και λόγω της παράλληλης μείωσης του εμβολιασμού εναντίον άλλων λοιμώξεων κατά την πανδημία, και είχε προβλεφθεί ότι αυτό το «χρέος» θα αποπληρωθεί μετά το πέρας της πανδημίας. Και μάλλον έχουμε αρχίσει να το… πληρώνουμε κι εμείς και οι αρθρώσεις μας! Κι επειδή ο πόνος στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι μια πολύ συνηθισμένη ενόχληση, ρωτήσαμε την ειδική παθολόγο Δρ. Αναστασία Μαργούτα – Ασκητή, σχετικά με τους πιθανούς λόγους γι’ αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί αρρωσταίνουμε όλοι συνέχεια αυτόν τον χειμώνα;12.09.2018

Πόνος στις αρθρώσεις και ιώσεις

«Πράγματι ο πόνος στις αρθρώσεις και πολύ συχνά στον αυχένα, είναι ένα σύμπτωμα που αναφέρουν πολλοί ασθενείς. Όταν έχουμε ίωση, ο αυχένας μπορεί να πονάει λόγω διάφορων παραγόντων και να μας προκαλεί δυσφορία» εξηγεί η γιατρός και απαριθμεί τους πιο συνηθισμένους λόγους γι’ αυτό:

Φλεγμονή των αρθρώσεων: Η ίωση ενεργοποιεί τους μηχανισμούς διέγερσης της διαδικασίας της φλεγμονής στον οργανισμό μας. Μπορεί έτσι να προκαλέσει φλεγμονή στις αρθρώσεις του σώματος, προκαλώντας πόνο και αίσθημα τραβήγματος.

Μυϊκή ένταση: Η ίωση μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση στις αρθρώσεις, καθώς προσπαθούμε να κρατήσουμε το κεφάλι μας όρθιο και να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της ίωσης. Άλλωστε εκείνες τις δύσκολες ημέρες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ίωση, διαπιστώνουμε ότι είναι πραγματικά σχεδόν ακατόρθωτο να κρατήσουμε όρθιο το σώμα μας και θέλουμε να ξαπλώνουμε.

Λοίμωξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών: Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της λοίμωξης των ανώτερων αναπνευστικών οδών, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Η γρίπη που φέτος έκανε δυναμικά την εμφάνισή της έχει ισχυρά αυτά τα χαρακτηριστικά του πόνου στις αρθρώσεις όλου του σώματος.

Λεμφαδενοπάθεια: Ως αντίδραση του οργανισμού μας στις περισσότερες περιπτώσεις των ιώσεων, διογκώνονται οι λεμφαδένες μας γιατί προσπαθεί ο οργανισμός να αντιμετωπίσει την ίωση. Σε αυτήν την περίπτωση η περιοχή του λαιμού είναι επηρεασμένη και επώδυνη, με συνέπεια να πονάει και ο αυχένας μας έντονα.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να οφείλεται και σε πολλές άλλες οξείες ή χρόνιες αιτίες που δεν σχετίζονται με την ίωση. Εάν αντιμετωπίζεις έντονους πόνους στις αρθρώσεις σου ή αν ο πόνος δεν εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες, συνιστούμε να συμβουλευτείς τον ιατρό. Μπορεί να απαιτείται περισσότερη διερεύνηση», συμβουλεύει η Δρ. Μαργούτα – Ασκητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙώσεις και πυρετός: Αλήθειες και μύθοι από την παθολόγο12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b