MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

125 γλυπτά του Τζεφ Κουνς τα πρώτα έργα που ταξιδεύουν στη Σελήνη

Τα πρώτα έργα τέχνης που θα τοποθετηθούν στη Σελήνη εκτοξεύθηκαν με πύραυλο της SpaceX.

Photo by NASA on Unsplash
Photo by NASA on Unsplash
Monopoli Team

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, τα 125 γλυπτά του Jeff Koons ξεκίνησαν την πορεία τους για τη Σελήνη χθες το πρωί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Η πρωτοβουλία, γνωστή ως “The Moon Phases Project”, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022 και επικεντρώνεται σε μια συλλογή από NFT. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την προσεδάφιση των φυσικών έργων στο φεγγάρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με τα NFTs να διατίθενται μέσω του Pace Verso, της πλατφόρμας NFT της Pace Gallery.

Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, τα γλυπτά “Moons” του Koons ήταν τελικά προγραμματισμένο να εκτοξευθούν με έναν πύραυλο Falcon 9 σε μια σεληνιακή προσεδάφιση στις 14 Φεβρουαρίου.

“Το σκάφος προσεδάφισης θα μεταφέρει τα 125 μικροσκοπικά γλυπτά του Koons, μεγέθους μιας ίντσας, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια φάση της Σελήνης και το καθένα σχετίζεται με ανθρώπους από διάφορους τομείς και χρονικές περιόδους που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή στη Γη, όπως ο Μότσαρτ, ο Γαλιλαίος, η Κλεοπάτρα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, για να αναφέρουμε μερικούς”, σύμφωνα με μια δήλωση του έργου. “Αυτά τα φεγγάρια θα είναι τα πρώτα εγκεκριμένα έργα τέχνης που θα τοποθετηθούν στη Σελήνη”.

Ωστόσο, η εκτόξευση καθυστέρησε αφού οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα πρόβλημα με το προωθητικό μεθανίου του πυραύλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο πύραυλος Falcon 9 κατασκευάζεται από την SpaceX του Έλον Μασκ το 2002. Τα φυσικά γλυπτά βρίσκονταν πάνω στον πύραυλο σε ένα σεληνιακό σκάφος προσεδάφισης γνωστό ως Nova C (Οδυσσέας). Η προσεδάφιση αναπτύχθηκε από την Intuitive Machines, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής, και έχει σχεδιαστεί για να διαχωρίζεται από τον πύραυλο Falcon 9 μετά την απογείωση.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Jeff Koons δημοσίευσε σχετικά με την εκτόξευση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (Twitter), εικόνες της σεληνιακής προσεδάφισης και των σεληνιακών γλυπτών του που τοποθετούνται στον πύραυλο Falcon 9.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σεληνιακή προσεδάφιση με τα έργα τέχνης του Koons και τον εξοπλισμό της NASA θα φτάσει στο φεγγάρι σε οχτώ ημέρες.

Τα δύο άλλα κομμάτια του Moon Phases Project -τα αντίστοιχα NFTs που δείχνουν την εγκατάσταση της σεληνιακής προσγείωσης και μια μεγαλύτερη έκδοση κάθε γλυπτού της σελήνης που περικλείεται σε γυαλί και φέρει τα ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων- θα παραμείνουν διαθέσιμα για συλλέκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦλωρεντία: “Η Γέννηση της Αφροδίτης” του Μποτιτσέλι στοχοποιήθηκε από ακτιβιστές για το κλίμα12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b