MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 27-28 Ιανουαρίου

Οι δικές μας προτάσεις για θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, που μπορείτε να απολαύσετε στην πόλη το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

Θεατρικές παραστάσεις

1. Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στο Θέατρο Τέχνης

Μετά την πολύ επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σκηνοθετώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το τελευταίο έργου του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους. Ο Λόρκα, παρότι «προνομιούχος» ταξικά, δυσανασχετεί με την φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και τα παρελκόμενά της. Με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο, νιώθοντας ο ίδιος φρίκη για τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ο Χρήστος Στέργιογλου.
Κάθε Τετάρτη στις 20:00, κάθε Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Από 17€
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

2. Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ, «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ», ανεβαίνει σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης. Η Αμερικανίδα συγγραφέας, μαιτρ αστυνομικών ιστοριών, πρωτοδημιουργεί τον μυστηριώδη αριβίστα ήρωά της το 1955, με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε, ακολουθεί σειρά μυθιστορημάτων της, ως το 1990, με κεντρικό πρόσωπο τον δαιμονικό κύριο Ρίπλεϊ. Έναν σύγχρονο, ιδιαίτερο χαρακτήρα, που φτάνει συχνά στο έγκλημα και την απάτη, με κίνητρο την οικονομική και κοινωνική του καταξίωση.
Κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Από 16€  
Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4 και Βασιλίσσης Σοφίας, Ιλίσια

3. Ο άντρας μου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Θέατρο Θησείον

«Ο άντρας μου», μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη. «Στα διηγήματά της με τον τίτλο «Ο άντρας μου», η Ρούμενα Μπουζάροφσκα (γεννημένη στη Βόρεια Μακεδονία το 1981) , δημιουργεί την προσδοκία πως θα μιλήσει για το ανδρικό φύλο. Όμως τα κείμενά της μιλούν κυρίως για γυναίκες: Για συζύγους, ερωμένες, φίλες, κόρες, μάνες. Μήπως, μιλώντας για τις γυναίκες καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τους άντρες; Μήπως είναι αδύνατον να μιλήσεις για το ένα φύλο, αγνοώντας το άλλο«; 
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
18€ γενική είσοδος, 15€ μειωμένο
Θησείον – ένα Θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο

4. The Life And Death Of Jessica Brown, των Τζέο Πακίτσα και Σοφίας Πριόβολου στο Εθνικό Θέατρο

Ο Τζέο Πακίτσας και η Σοφία Πριόβολου σκηνοθετούν το πιο αναπάντεχο live της σεζόν: το τελευταίο live της τραγουδίστριας Jessica Brown, μία εμφάνιση που θα συζητιέται για χρόνια μετά τον θάνατό της. Η καλύτερη στιγμή της πανκ ροκ μουσικής τώρα τελειώνει. Η Jessica Brown κηδεύεται επί σκηνής μπροστά στους θεατές σε ένα μοναδικό σόου που θα κλείσει στο φέρετρο την ιστορία μιας εμβληματικής μπάντας. Η μεγάλη ώρα πλησιάζει. Η ένταση κορυφώνεται. Πού είναι όμως η Jessica Brown; Γιατί δεν έχει έρθει; Τι ξέρουμε πραγματικά για εκείνη πριν αποφασίσει να κάνει την τελευταία της παγκόσμια εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο; 
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
5€-13€
Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών – Θέατρο Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού», Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

5. Ο Μικρός Έγιολφ, του Χένρικ Ίψεν στο Από Μηχανής Θέατρο

Η Ομάδα X-ACT ART παρουσιάζει την παράσταση «Ο Μικρός Έγιολφ» του Χένρικ Ίψεν στο Από Μηχανής Θέατρο. Έχοντας ως επίκεντρο τη σχέση ενός συγγραφέα με τη σύζυγό του και την ετεροθαλή αδελφή του, «Ο Μικρός Έγιολφ» σκιαγραφεί το σπαραχτικό πορτραίτο μιας οικογένειας αντιμέτωπης με το γκρέμισμα όλων της των ψευδαισθήσεων. Είναι μια βαθιά διερεύνηση της κτητικής, μονομανούς αγάπης και της τυφλής εγωκεντρικής προσήλωσης σε έναν απόλυτο σκοπό, ένα δοκίμιο πάνω στις έννοιες του καθήκοντος και της ενοχής, της τιμωρίας και του ελέους.  Η κατάρρευση της πλάνης που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο τους οδηγεί τα πρόσωπα του έργου να συνειδητοποιήσουν ότι η εγκατάλειψη των ονείρων και η παραδοχή της πτώσης ανοίγουν το δρόμο για την ανάσταση και τη λύτρωση.
Κάθε Κυριακή στις 20:30 και Δευτέρα στις 21:00
Κανονικό: 15€, Φοιτητικό, Μαθητικό, Ομαδικά, ΑΜΕΑ: 10€, Ανέργων 8€, Ατέλειες: 5€
Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Αθήνα

6. Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει τους «Ελαφροΐσκιωτους» του Παπαδιαμάντη στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Τη σκυτάλη των φετινών Παραβάσεων, της σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παραλαμβάνει η Αμαλία Μουτούση που σε συνεργασία με τον νέο σκηνοθέτη Εμμανουήλ Κοντό επιχειρεί την παρουσίαση επί σκηνής του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι Ελαφροΐσκιωτοι». Πρόκειται για ένα από τα κείμενα-σταθμούς στο έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. «Άνευ Παπαδιαμάντη ντόπια λογοτεχνία δεν νοείται». Αυτή η φράση συνοψίζει το μέγεθος του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) ορίζει το σημείο όπου συναντώνται η ελληνική λόγια παράδοση, η εκκλησιαστική παράδοση και η λαϊκή παράδοση.
Κυριακή στις 17:00
Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Συναυλίες

7. Piano Days: Η μεγάλη γιορτή του πιάνου επιστρέφει στο Μέγαρο

Συναυλίες με κλασικές αλλά και τζαζ επιρροές, δράσεις για παιδιά, ρεσιτάλ ανερχόμενων μουσικών και απρόσμενες συναντήσεις περιλαμβάνει το φετινό το διήμερο Piano Days, η μεγάλη γιορτή του πιάνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο κέντρο των φετινών εκδηλώσεων βρίσκεται ο Franz Liszt [Φραντς Λιστ] (1811-1896), ο σπουδαίος συνθέτης, πιανίστας ‒ο μεγαλύτερος στην εποχή του, αν όχι σε όλη την ιστορία της μουσικής‒ και μαέστρος, ο «εφευρέτης» του σόλο ρεσιτάλ, όπως το ξέρουμε σήμερα. Το πλούσιο πρόγραμμα των Piano Days @Megaron δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν συναυλίες με κλασικές αλλά και τζαζ επιρροές, δράσεις για παιδιά αλλά και ρεσιτάλ ανερχόμενων μουσικών και να γνωρίσουν από κοντά το πιάνο, τη φιλολογία και τους ερμηνευτές του, χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το Steinway SPIRIO | r, ένα τεχνολογικό θαύμα από τον κορυφαίο κατασκευαστή πιάνων στον κόσμο.
Σάββατο 27 και Κυριακή 28/1
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

8. ”If Music be the Flood of Love, Play On” με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Θέατρο Ολύμπια

Η μαγεία του Σαίξπηρ και η επιρροή που άσκησε σε γενιές μουσικών μέσα στους αιώνες συνοψίζονται στα λόγια του νεαρού Hector Berlioz, στον οποίο η ποιητική δύναμη του βάρδου αποκαλύπτει “έναν ολόκληρο παράδεισο τέχνης”. Ο θαυμασμός του Berlioz είναι ενδεικτικός της λατρείας των Γάλλων ρομαντικών· στο πρόσωπο του Σαίξπηρ αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ελευθερίας, έναν δημιουργό ασυμβίβαστο, που δεν υποτάχθηκε πάρα μόνο στην ευφυΐα του, αψηφώντας τους ακαδημαϊκούς κανόνες και τα ήθη της εποχής του. Η σαιξπηρική φλέβα ενέπνευσε στους συνθέτες συμφωνικά έργα, όπερες, κύκλους τραγουδιών, έργα σκηνικής μουσικής, καλύπτοντας μια ευρύτατη δημιουργική γκάμα. Στο πρόγραμμά της η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή και σε συνεργασία με τη διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, παρουσιάζει μια επιλογή από σπουδαία έργα του ρεπερτορίου που οφείλουν στον Σαίξπηρ την ύπαρξή τους.
Σάββατο 27/1 στις 20:30
Διακεκριμένη Ζώνη: 25€, Α’ Ζώνη: 12€, Β’ Ζώνη: 10€, Γ’ Ζώνη: 7€, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): 5€, Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 3€
Ολύμπια | Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, Ακαδημίας 59, Αθήνα 

9. Tα Eden Parties υποδέχονται τον Ross From Friends στο Ωδείο Αθηνών

Ο Βρετανός παραγωγός γνωστός και ως Ross From Friends ή αλλιώς Felix Clary Weatherall, από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής, έρχεται στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 2024, στο Ωδείο Αθηνών. Το πάρτυ της Κυριακής θα ανοίξει ο Jay Jay πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον ταλαντούχο Βρετανό παραγωγό Midland.
Κυριακή 28/1 στις 16:30
Από 17€
Ωδείο Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι

Εκθέσεις

10. Εγεννήθην εν Σκιάθω: Εικαστικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με τη συμμετοχή 67 διακεκριμένων εικαστικών, παρουσιάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σκιάθου. Το εικαστικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη συντίθεται από εβδομήντα έξι «σημειώσεις» εικαστικών που με αφορμή την έκθεση ξανα-διάβασαν Παπαδιαμάντη, επιλέγοντας διαφορετικούς άξονες αναφοράς και επάλληλες αφετηρίες εικονοποιίας με κυριάρχο πρόσημο τη Σκιάθο. Προχωρώντας πέρα από την καθαρή απόπειρα προσωπογράφησης, κάποιοι από τους συμμετέχοντες, ανακαλώντας το πολυσχιδές εκτόπισμα της παρουσίας του Παπαδιαμάντη, τον φαντάζονται ως άχρονο περιπλανώμενο αφηγητή παλίμψιστων εξιστορήσεων όπου η αλήθεια συναντά το διηγηματικό όραμα, ως ποιητή, ως μοναχικό περιπατητή ενός μικρού-μέγα τόπου. Τον αναζητούν και τον ανασυνθέτουν αποσπασματικά μέσω μιας συμπυκνωμένης και τεμαχισμένης εξαιρετικά εύγλωττης εικονοποιητικής αφήγησης που συνδιαλέγεται με το πνεύμα αλλά και με το σώμα του συγγραφέα.
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 9:00 – 16:00, Σάββατο και Κυριακή στις 9:00 – 15:00
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Οδός Ι. Παπαρρηγοπούλου,5-7, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b