MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Παραβάσεις/Αναγνώσεις: Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει τους «Ελαφροΐσκιωτους» του Παπαδιαμάντη στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Τέταρτη παρουσίαση για το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ στον Φάρο, με την Αμαλία Μουτούση σε μια σκηνική ανάγνωση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι Ελαφροΐσκιωτοι»

Αμαλία Μουτούση, φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
Αμαλία Μουτούση, φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
Monopoli Team

Οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επανήλθαν για τη σεζόν 2023-2024 στον Φάρο με τον γενικό τίτλο Παραβάσεις/Αναγνώσεις.

Mετά τις τρεις πρώτες πολύ επιτυχημένες σκηνικές αναγνώσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της σειράς (του αφηγήματος «Ιογενής Πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου από τον Νίκο Κουρή σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάριο Μπανούσι τον Οκτώβριο, των πεζογραφημάτων του Φώτη Κόντογλου «Ο θεός Κόνανος» και «Ωσαννά!» από την Ηρώ Μπέζου σε σκηνοθετική επιμέλεια Δανάης Σπηλιώτη τον Νοέμβριο και του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Ο Ντέτεκτιβ» από τη Μαρία Σκουλά σε επιμέλεια Κορνήλιου Σελαμσή τον Δεκέμβριο), στην αρχή του χρόνου τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Αμαλία Μουτούση που σε συνεργασία με τον νέο σκηνοθέτη Εμμανουήλ Κοντό επιχειρεί την παρουσίαση επί σκηνής του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι Ελαφροΐσκιωτοι». Πρόκειται για ένα από τα κείμενα-σταθμούς στο έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Φέτος, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες». Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές», συγκροτούν θιάσους δυϊκού αριθμού και συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα), όλα κείμενα-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποιεί, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-2021 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 – Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η σειρά.

Οι Παραβάσεις/Αναγνώσεις πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 17.00 – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Οι Ελαφροΐσκιωτοι»

«Άνευ Παπαδιαμάντη ντόπια λογοτεχνία δεν νοείται». Αυτή η φράση συνοψίζει το μέγεθος του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) ορίζει το σημείο όπου συναντώνται η ελληνική λόγια παράδοση, η εκκλησιαστική παράδοση και η λαϊκή παράδοση.

«Οι Ελαφροΐσκιωτοι» (1892) είναι ένα από τα μεγάλα του αριστουργήματα. Ένα έργο που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, «θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το “έκλεψε” κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον».

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Κοντός


Παίζουν: Αμαλία Μουτούση

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€
Διάρκεια Παραστάσεων: Κυριακή 28 Ιανουαρίου
Πληροφορίες: Προπώληση: Τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Ticket Services) Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)
Παραστάσεις: Κυριακή στις 17:00
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/parabases-papadiamantis-snfcc/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b