MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις: 6 προτάσεις για τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου

Παραστάσεις και συναυλίες που κάνουν πρεμιέρα και εκθέσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και αξίζει να βάλετε στην ατζέντα σας.

Monopoli Team

Θέατρο

1. Το νούμερο 31328, του Ηλία Βενέζη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη είναι ένα από τα εμβληματικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αποτυπώνει την πραγματική εμπειρία του συγγραφέα στα τάγματα εργασίας, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ο συγγραφέας, ένα νέο αγόρι δεκαοκτώ χρονών τότε, ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι στα βάθη της Τουρκίας, με τα πόδια, χωρίς παπούτσια, χωρίς φαγητό και νερό, με αδιάκοπη, απάνθρωπη δουλειά και εκμετάλλευση, ανάμεσα σε ανθρώπους που πεθαίνουν από τις κακουχίες και την εξάντληση. Ένα ταξίδι επιβίωσης από την ελευθερία στη σκλαβιά, αλλά και αντίστροφα, από τον θάνατο στη ζωή, που ξεκίνησε το 1922 και σήμερα, 101 χρόνια αργότερα, είναι ταυτόχρονα ιστορικό και επίκαιρο. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Βασίλη Μαυρογεωργίου μας μεταφέρει στον απέραντο τόπο αυτού του ταξιδιού και φέρνει στην επιφάνεια τα βαθύτερα νοήματα του έργου: τη μετάβαση του ήρωα από την αθωότητα στη βαθιά συνειδητοποίηση της ανθρώπινης φύσης, που τον βοηθά να κατανοήσει ότι ούτε η καλοσύνη ούτε η σκληρότητα έχουν εθνικότητα, να βρίσκει χαρά σε ένα κομμάτι ψωμί, ένα χαμόγελο, ένα καθαρό σεντόνι, και να αναγνωρίσει την ελευθερία ως το ουσιαστικότερο αγαθό. Μια αντιπολεμική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο πάνω στο χρονικό ενός σπάνιου συλλογικού πόνου, που συνδέεται με άμεσο τρόπο με την εποχή μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
14-16€
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους και Θαρύπου, Αθήνα

2. Η αδερφή μου, του Σταύρου Ζουμπουλάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Η αδερφή μου» του Σταύρου Ζουμπουλάκη παρουσιάζεται για έξι μόνο παραστάσεις, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη. Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο, και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη.  Mας χαρίζει ένα άκρως εξομολογητικό και βαθιά προσωπικό αφήγημα, το οποίο μέσα από συνομιλίες με την Βέιλ, τον Λεβινάς και τον Καμύ, φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μια υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της αρρώστιας.
18, 19, 26/12 και 2, 15, 16/1 στις 20:30
Από 10€
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Φουαγιέ, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

3. Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! (δυστυχώς) στο Θέατρο Τέχνης

Η παράσταση του Κώστα Κουτσολέλου γι’ αυτή την καταραμένη «χαρά των γιορτών», με τίτλο «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! (δυστυχώς)», έρχεται για 9 μόνο «εορταστικές» παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Οι γιορτές δεν είναι το ίδιο ευχάριστες για όλους. Για την ακρίβεια δεν είναι καθόλου ευχάριστες για πολλούς. Εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που υποφέρουν την παραμονή των Χριστουγέννων, που τους πιάνει τρόμος στην ιδέα του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, που δεν αντέχουν τα πολύβουα μαγαζιά, τα φωτάκια, τα λαμπάκια, τις μπαλίτσες, τα παράφωνα κάλαντα, τις παραγεμισμένες γαλοπούλες, τις ψεύτικες ευχές, τους μπαγιάτικους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα με σοκολάτα, τις φουσκωμένες κοιλιές, τις παγιέτες, τα περιττά δώρα, το συγγενολόι, τα φωνακλάδικα παιδάκια-ανιψάκια- βαφτιστηράκια, ίσως νιώσετε λιγότερο μόνοι και μόνες σε μια πρωτότυπη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης που φτιάχτηκε ειδικά γι’ αυτές τις μέρες και ειδικά για εσάς. Και μπορεί να ακούσετε πολλές γνωστές χριστουγεννιάτικες «επιτυχίες», όμως δε θα παρακολουθήσετε «μια μουσικοχορευτική παράσταση για τη μαγεία των Χριστουγέννων», ούτε «μια πλούσια εορταστική υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια», ούτε καν «μια μεταμοντέρνα χριστουγεννιάτικη ιστορία». Αυτή είναι μια παράσταση για όλους τους ανθρώπους που τέτοιες μέρες αισθάνονται ότι ταυτίζονται κάπως με τον Σκρουτζ. Τουλάχιστον, πριν τον «καταλάβει το πνεύμα των Χριστουγέννων».
Από 18/12 έως 6/1. Δείτε τις μέρες και ώρες παραστάσεων αναλυτικά εδώ
14-16€€
Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠέντε + παραστάσεις που θα θυμάμαι από το 202312.09.2018

Συναυλίες

4. Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημοφιλή έργα, ύμνους και κάλαντα, σε μια εορταστική και πολυαναμενόμενη συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Σολίστ η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη και ο βιολίστας Ηλίας Λιβιεράτος. Τη Χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Παπαπέτρου.
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 20:30
4-12€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Βασ. Σοφίας 68 και Κόκκαλη, Αθήνα

5. «Από τη μεγάλη λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη με όχημα τη μεγάλη μουσική» στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, τρεις τέχνες συνομιλούν και συγκινούν μεταφέροντας νοητά τους ακροατές σε κόσμους φανταστικούς, κρυφούς και μαγικούς. Soundtracks από μεγάλα έργα της λογοτεχνίας που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο θα ερμηνεύσει το δημοφιλές Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Metallon, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Στο πιάνο και τα electronics ο γνωστός συνθέτης Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, ενώ το τραγούδι αναλαμβάνει η ηθοποιός Ελένη Μπούκλη. Παρουσιάζει ο Γιάννης Νιάρρος. Στο πόντιουμ, ο Νίκος Χαλιάσας. Θα ακουστεί μουσική από τις ταινίες: Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών, Χάρι Πότερ, Ο Νονός, Breakfast at Tiffany’s, Η μελωδία της ευτυχίας, Μαίρη Πόππινς, Forest Gump, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δόκτωρ Ζιβάγκο, Χορεύοντας με τους λύκους, Το φάντασμα της όπερας και Αλέξης Ζορμπάς.
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 20:30
5-10€
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

6. Μάριος Φραγκούλης και Γιώργος Περρής στο Christmas Theater

Οι οικοδεσπότες της πιο λαμπερής γιορτής επιστρέφουν το 2023 μ’ ένα μαγευτικό χριστουγεννιάτικο γκαλά. Με ολοκαίνουργιο πρόγραμμα, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες μάς υπόσχονται αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από τον καθένα: να ταξιδέψουν όλη την οικογένεια στη μαγεία και την ζεστασιά των Χριστουγέννων. Με αφορμή τα 100 χρόνια ταινιών της Disney, οι δύο εξαιρετικοί ερμηνευτές ενώνουν τα γιορτινά τραγούδια της πιο ωραίας εποχής του χρόνου με τραγούδια από συναρπαστικά παραμύθια, ταινίες και μιούζικαλ που αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές παιδιών. Τους δύο Έλληνες διεθνείς σταρ συνοδεύει 12μελής ορχήστρα.
Δευτέρα 18, Τρίτη 19 και Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 20:30
15-75€
Christmas Theater, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧαιρώνεια: Ένα “ταξίδι” στον χρόνο με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης12.09.2018

Εκθέσεις

7. «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας, τη μάχη της Χαιρώνειας που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου, προσεγγίζει η νέα έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 και εντάσσεται στη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων» και παρουσιάζεται στο Μέγαρο Σταθάτου και στην Πτέρυγα Νεοφύτου Δούκα, υπό την επιμέλεια των Επιστημονικών Διευθυντών του Μουσείου Δρων Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, και Ιωάννη Φάππα, Επίκουρου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. περιλαμβάνει 240 αρχαιότητες και ιστορικά τεκμήρια προερχόμενα από 27 Μουσεία και Ιδρύματα του εσωτερικού και τέσσερις ιδιωτικές συλλογές, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά. Παρουσιάζονται επίσης δύο μαρμάρινες προτομές από το Μουσείο Chiaramonti του Βατικανού ενώ μεγάλος «Απρόσμενος Επισκέπτης» είναι το έργο «Μέγας Αλέξανδρος» (1981) του Andy Warhol από το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Δευτέρα, Τετάρτη έως Σάββατο: 10:00 – 17:00, Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00 – 17:00
15€ & 12€ μειωμένο * Εισιτήριο ξενάγησης: 18€ (15€ μειωμένο)
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Μέγαρο Σταθάτου, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b