MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Μητέρα του σταθμού: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη στην Ταινιοθήκη

Οι «αόρατες», γυναίκες που δεν κατέγραψε ποτέ η Ιστορία, πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη «Η Μητέρα του σταθμού», που θα προβληθεί, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο.

Η Μητέρα του σταθμού: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη έρχεται στην Ταινιοθήκη
Monopoli Team

«Η Μητέρα του σταθμού» το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη θα προβληθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στις 18:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ, που φέτος τιμά τις Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, τις Ελληνίδες δημιουργούς που διαπρέπουν και έχουν ξεχωρίσει με το έργο τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό την τελευταία πενταετία, συμπίπτει ημερολογιακά και τιμά την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης η κεντρική συζήτηση με θέμα «Γυναίκες Δημιουργοί στον Ελληνικό Κινηματογράφο», με συζητήσεις Ελληνίδων δημιουργών από όλες τις ειδικότητες.

«Η Μητέρα του σταθμού»: Λίγα λόγια για την ταινία

Οι «αόρατες», γυναίκες που δεν κατέγραψε ποτέ η Ιστορία, πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη «Η Μητέρα του σταθμού», που συγκινεί Φεστιβάλ και θεατές, και εκτός Ευρώπης.

Μετεμφυλιακή Ελλάδα, φτώχεια, ανεργία, η μετανάστευση μονόδρομος για τις χιλιάδες γυναίκες, κυρίως, από τα χωριά της Βορείου Ελλάδας που ερήμωσαν μέσα σε μια δεκαετία. Με τρένα, καράβια και εισιτήριο χωρίς επιστροφή, νέες γυναίκες, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, κάποιες αγράμματες, έφτασαν στις φάμπρικες της Γερμανίας. Οι περισσότερες έχοντας αφήσει πίσω τους την οικογένεια: Τα παιδιά – βαλίτσα που μεγάλωσαν μέσα σε μια συνεχή μετακίνηση, κάποια έμεναν στο χωριό με την γιαγιά, ανάμεσα σε δύο γλώσσες, δύο εκπαιδευτικά συστήματα, δύο πατρίδες. Φτάνοντας στην τρίτη γενιά μεταναστριών, σε εκείνες τις νέες γυναίκες με επαγγελματικά εφόδια που έχουν εξισωθεί πλήρως με την δυναμική των υπόλοιπων Ευρωπαίων γυναικών και επιλέγουν οι ίδιες που και πως θα ζήσουν.

Κωστούλα Τωμαδάκη

Η κάμερα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τις «αόρατες» γυναίκες που κουβάλησαν τις πίκρες και τις χαρές, την ιστορία τους, φωτίζοντας τα κίνητρα της μετανάστευσης, την ανάγκη και το όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο.

Οι αναμνήσεις, οι μαρτυρίες, συνδυάζονται με τα επίσημα αρχεία που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως, αλλά κυρίως τα προσωπικά αρχεία των γυναικών που από μόνα τους αποτελούν ιστορικό αρχείο ανεκτίμητου πλούτου για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ64ο ΦΚΘ: Χρυσός Αλέξανδρος στο Animal της Σοφίας Εξάρχου12.09.2018

Η «Μητέρα του Σταθμού» έκανε πρεμιέρα, τέλος Αυγούστου 2022, ως υποψήφια για βραβείο στο Mumbai International Film Festival στη Βομβάη. Οι «αόρατες» γυναίκες, μετανάστριες του ’60 στις φάμπρικες της Γερμανίας, τρεις φορές αόρατες -αγράμματες, ξένες και γυναίκες- κατάφεραν να συγκινήσουν Φεστιβάλ και θεατές εκτός Ευρώπης.

Έως σήμερα τo ντοκιμαντέρ έχει πάρει μέρος και έχει αποσπάσει βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανάμεσα τους στις πόλεις: Μουμπάι, Μπουένος Άιρες, Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Χόλυγουντ, Αττάλεια, Χιούστον, Σικάγο, Σίδνεϊ, Τζαϊπούρ, Μπογκοτά, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κωστούλα Τωμαδάκη
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Τζίνα Πετροπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Μοντάζ: Στέλιος Τατάκης
Ηχοληψία: Μάνος Ηρακλής- Σωτήρης Λάντας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Σταμπούλος
Post Production: AUTHORWAVE

7ο Φεστιβάλ WIFT GR «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»
Γυναίκες Χωρίς Σύνορα | 23 – 26 Νοεμβρίου 2023

«Η Μητέρα του σταθμού»: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στις 18:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι

Η είσοδος στις προβολές και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b