MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ένας διαφορετικός πανηγυρικός στην Ακαδημία Αθηνών, από τον Αλέκο Λεβίδη

Ένας διαφορετικός λόγος θα εκφωνηθεί κατά τη φετινή πανηγυρική συνεδρίατης Ακαδημίας Αθηνώνγια τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Κι αυτό γιατί ο ακαδημαϊκός που είχε την τιμή να αναλάβει αυτή την ομιλία δεν θα είναι ένας ιστορικός ή κάποιος άλλος επιστήμονας, αλλά ο γνωστός ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης, που εξελέγη ακαδημαϊκός, στην έδρα της ζωγραφικής, τον Ιούνιο του 2021,καταλαμβάνοντας τη θέση του εκλιπόντος Δημήτρη Μυταρά.

Η ομιλία που θα παρουσιαστεί κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.00, έχει ένα θέμα που ξεφεύγει από την πεπατημένη: «Μια απίστευτη ειρωνεία γεμάτη πειθώ: Διαβάζοντας το έργο και τη σκέψη του Γιάννη Τσαρούχη για το αλβανικό μέτωπο, την κατοχή και τον εμφύλιο».

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «θα επιχειρήσω μια ανάγνωση του έργου και της σκέψης του Γιάννη Τσαρούχη αναδεικνύοντας κάποιες άγνωστες –ήλιγότερο γνωστές– πτυχές της ζωγραφικής και της προσωπικότητάς του, όπως την πολιτική του οξύνοια, την αντιστασιακή του οντότητα αλλά και το έμφυτα αντιμιλιταριστικό και “αντιηρωικό” του αίσθημα».

Η πανηγυρική συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του μεγάρου της Ακαδημίας επί της οδού Πανεπιστημίου θα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ επίσης θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου: http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20231026

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b