MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Κάθε φορά που κάνω μαστογραφία, τρέμω από το φόβο μου…

Είναι αυτός ο λογικός/παράλογος φόβος ότι θα ακούσω ότι έχω καρκίνο του μαστού. Ότι θα αλλάξει η ζωή μου και η ζωή όλης της οικογένειάς μου. Κάθε χρόνο, τον Μάιο, κάνω μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών. Ανελλιπώς.

μαστογραφία καρκίνος του μαστού
author-image Ελένη Δασκαλάκη

– Η μαστογραφία είναι το βασικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
– Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία και να προχωρήσουμε τη ζωή μας.

Άρα: Μαστογραφία = δυνατότητα για θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ο παραπάνω συνειρμός είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει μετά από πολλά χρόνια ενημέρωσης από ειδικούς ως συντάκτρια υγείας. Είναι όμως και αυτό που λέει η λογική. Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Μη φοβάσαι την ψηφιακή μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία πολύ ασφαλής εξέταση σε επίπεδο ακτινοβολίας και είναι μία έγκυρη εξέταση που σε συνδυασμό με την ψηλάφηση από τον μαστολόγο μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα αρχόμενη κακοήθεια. Μην τη φοβάσαι, σε παρακαλώ. Δεν φοβάσαι περισσότερο να μάθεις κάποια στιγμή ότι έχεις καρκίνο του μαστού αλλά αν το είχες βρει πριν από έναν χρόνο η πρόγνωση θα ήταν πολύ καλύτερη;

Δεν μπορώ να το πω πιο στρογγυλά, με συγχωρείς αν σε αναστατώνω. Είναι ακριβώς αυτά τα λόγια που λέω στον εαυτό μου κάθε χρόνο όταν αγχώνομαι και ψάχνω δικαιολογία για να ακυρώσω το ραντεβού μου με τον μαστολόγο. Ευτυχώς δεν το κάνω. Κάθε χρόνο κάνω τις προληπτικές μου εξετάσεις και φροντίζω όσο καλύτερα μπορώ τον εαυτό μου. Και είμαι σίγουρη πως αν κάποια φορά η μαστογραφία δείξει κακοήθεια, θα την έχουμε εντοπίσει έγκαιρα και όλα θα πάνε καλά. Αυτό λέω στον εαυτό μου, αυτό λέω και σε σένα.

Μετά τη μαστεκτομή: Η γυναίκα μέσα από τα μάτια του άντρα

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μας αφορά όλες

Τα παρακάτω στοιχεία από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μας δίνουν μια καλή πρώτη εικόνα για τη νόσο και όσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν.

  • 1 στις 11 γυναίκες στην ΕΕ-27 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 74 ετών.
  • Περισσότερες από 7000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη.
  • Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη έχουν μειωτική τάση χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τις ολοένα αποτελεσματικότερες θεραπείες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση έως και 97%.
  • Δεν γνωρίζουμε τους ενοχοποιητικούς παράγοντες για τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού. Για αυτόν τον λόγο, η δευτερογενής πρόληψη, δηλαδή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα, είναι το βασικό μας εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, για την καλύτερη πορεία της νόσου αλλά και την πλήρη ίαση.
εξέταση καρκίνος του μαστού

Αρκεί η μαστογραφία για την πρόληψη;

Την ερώτηση αυτή έθεσα στον Γιάννη Φύσσα, MD, PhD, Ειδικό Χειρουργό Μαστού – Μαστολόγο.  «Όχι! Η εξέταση μαστών αποτελεί υποχρεωτικό μέρος του προληπτικού ελέγχου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μαστογραφίας. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να πιάσει ένα ογκίδιο του μαστού, μήνες ή χρόνια πριν το πιάσεις εσύ με την αυτοψηλάφηση αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις που δε φαίνεται καθόλου στη μαστογραφία».

Πότε πρέπει να κάνω την πρώτη μαστογραφία;

«Από την ηλικία των είκοσι ετών και κάθε τρία χρόνια, πρέπει να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος μαστών, με ψηλάφηση και υπερηχογράφημα γιατί και στις νέες ηλικίες μπορεί να εμφανιστούν ευρήματα, που παρότι είναι συνήθως καλοήθη, ενίοτε απαιτούν αφαίρεση. Οι μαστογραφίες αρχίζουν συνήθως από τα 35 ή κατ’ άλλους από τα 40. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ο έλεγχος πρέπει να γίνεται 5 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος στη συγγενή. Είναι σημαντικό μια γυναίκα να πηγαίνει σ’ έναν γιατρό που έχει το ακριβές ιστορικό της, από τις πρώτες μαστογραφίες μέχρι τις πιο πρόσφατες, να την παρακολουθεί και να την καθοδηγεί στους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται», εξηγεί ο Δρ. Φύσσας.

Να θυμάσαι ότι όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι καθαρά ενημερωτικές και απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες. Να θυμάσαι ότι μόνο ο γιατρός σου, που γνωρίζει το οικογενειακό και το προσωπικό σου ιστορικό, μπορεί να δώσει εξατομικευμένες συμβουλές. Ρώτησέ τον για κάθε απορία που μπορεί να έχεις, συζήτησε ό,τι σε απασχολεί και κάνε τις προληπτικές εξετάσεις που θα σου συστήσει. Κάνε το σαν δώρο στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου.

Πού μπορώ να κάνω δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία

Εάν δεν έχεις κάνει πρόσφατα μαστογραφία και είσαι 50-69 ετών και διαθέτεις ΑΜΚΑ, δικαιούσαι να την κάνεις δωρεάν με το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά».
Μάθε εδώ περισσότερα και κλείσε σήμερα το ραντεβού σου.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b