MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό πλούσιο πρόγραμμα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 24.10.2023

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου και διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα, πολλές παράλληλες δράσεις, εκθέσεις και πάρτι. Το συνολικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε σήμερα και εμείς καταγράφουμε όλα όσα αξίζει να βάλετε στην ατζέντα σας.

Ο Ορέστης Ανδεραδάκης, Καλλιτεχνικός Διεθυντής του Φεστιβάλ

To Φεστιβάλ τιμά την Monica Bellucci

Στα πλαίσια της 64ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ υποδέχεται την Monica Bellucci για να της απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της καριέρας της. Θα παρευρεθεί σε δύο προβολές ταινιών που πρωταγωνιστεί. Οπότε σημειώστε από τώρα πως στις 8 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο Ολύμπιον για την προβολή του υβριδικού φιλμ “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις” των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, για την θεατρική παράσταση όπου η Bellucci υποδύθηκε την κορυφαία σοπράνο. Η προβολή γίνεται με αφορμή του Έτους Μαρία Κάλλας καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της. Ακόμη, η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός θα παρευρεθεί και στην προβολή της ταινίας “Malèna” του Giuseppe Tornatore στις 9 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, τη βραδιά που θα λάβει και το τιμητικό της βραβείο.

"Malèna" του Giuseppe Tornatore

Η Monica Bellucci στην ταινία “Malèna” του Giuseppe Tornatore.

Ταινίες έναρξης και λήξης

Είναι γνωστό εδώ και λίγο διάστημα για το ποιες ταινίες θα ανοίξουν και θα κλείσουν το φεστιβάλ. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ έχει τίτλο “Στη φωτιά” του Γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία μάλιστα κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και η ταινία λήξης έχει τίτλο “Πεσμένα Φύλλα” του Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες. Οι δύο αυτές ταινίες αποτελούν την επίσημη πρόταση της εκάστοτε χώρας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Επίσης, θα κυκλοφορήσουν μέσα στην χρονιά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία “Στη φωτιά” θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη Rosebud.21 στις 9 Νοεμβρίου και η ταινία “Πεσμένα Φύλλα” θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από το Cinobo στις 7 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMonster με πολύτιμη μουσική «καρδιά» στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης12.09.2018

Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο

Ένα από τα αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ, είναι αυτό προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, Τάκη Κανελλόπουλου. Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν εννιά ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, οι οποίες ξετυλίγουν την μοναδική του ματιά, λυρική και ανθρωποκεντρική, αλλά και τον ρόλο που παίζουν η μουσική και το μακεδονικό τοπίο στα έργα του. Επίσης, ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια, θα παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας “Ουρανός” προκειμένου να μιλήσει για το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας και τη σύνδεσή της με την αληθινή ιστορία. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση, σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Μανώλη Κρανάκη, στο κτίριο του Δυτικού Φυλακίου Εισόδου της Πύλης 1 του Λιμανιού, την οποία θα μπορείτε να επισκεφτείτε.

Δείτε αναλυτικά εδώ όλες τις ταινίες του αφιερώματος, ενώ εμείς προτείνουμε να σημειώσετε στη λίστα σας τις ταινίες “Ουρανός” (1962), “Εκδρομή” (1966), “Παρένθεση” (1968) και “Ρομαντικό σημείωμα” (1978).

"Εκδρομή" του Τάκη Κανελλόπουλου

“Εκδρομή” του Τάκη Κανελλόπουλου

Αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη

Ακόμη έναν σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη, τον Νίκο Περάκη, τιμά φέτος το Φεστιβάλ με ένα αφιέρωμα αλλά και με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της καριέρας του. Θα προβληθούν πέντε ταινίες του, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το έργο του ως σκηνοθέτης αλλά και ως production designer. Ακόμη, θα διοργανωθεί από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (EMEKT) του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ μια ημερίδα με ομιλητές από τον ακαδημαϊκό κλάδο. Αναλυτικά θα προβληθούν οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος Περάκης: “Bomber & Paganini” (1976), “Άρπα Colla” (1982), “BIOS + Πολιτεία” (1987) και “Ψυχραιμία” (2007). Η πέμπτη ταινία του αφιερώματος αφορά τη δουλειά του ως production designer και είναι το “Ταμπούρλο” (1979) του Volker Schlöndorff.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦ ΝΤΑΣΜ ΤΑ: Τέσσερις εμβληματικοί καλλιτέχνες κι ένας νέος φωτογράφος στο εικαστικό αφιέρωμα του 64ου ΦΚΘ12.09.2018

Προβολές στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου και της Μαίρης Χρονοπούλου

Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005, με μια ταινία ενός αγαπημένου του δημιουργού, Το πνεύμα του μελισσιού” του Βίκτορ Ερίθε στις 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημοσιογράφους Βένα Γεωργακοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη και τον κριτικό κινηματογράφου Χρήστο Μήτση.

Ακόμη, θα τιμηθεί και η μνήμη της εμβληματικής ηθοποιού του ελληνικού κινηματογράφου, Μαίρης Χρονοπούλου, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, με την προβολή της ταινίας “Το Παρελθόν μιας Γυναίκας” του Γιάννη Δαλιανίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης12.09.2018

Φαντάσματα: Το μεγάλο αφιέρωμα

Το φετινό μεγάλο αφιέρωμα έχει τον τίτλο “Φαντάσματα” και το επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου, Ντένις Λιμ. Εξερευνώνται μέσω αυτής της θεματικής τα φαντάσματα με τις διάφορες μορφές που έχουν πάρει στον κινηματογράφο, κρύβοντας συμβολισμούς και αλληγορίες.

Με αφορμή το συγκεκριμένο αφιέρωμα εμπνέεται και η φετινή εικαστική έκθεση της διοργάνωσης, η οποία θα φιλοξενήσει έργα τεσσάρων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα που δεν βρίσκονται πια εν ζωή, των Νίκου Κεσσανλή, Βλάση Κανιάρη, Σίλειας Δασκοπούλου και Ιάσονα Μολφέση. Η έκθεση έχει τίτλο «Φ ΝΤΑΣΜ ΤΑ», υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη, και θα μπορείτε να την επισκεφτείτε στο Glass House, στην προβλήτα 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης), από τις 3 έως τις 12 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

"Inland Empire" του Ντέιβιντ Λιντς

“Inland Empire” του Ντέιβιντ Λιντς

Δείτε εδώ τις ταινίες του αφιερώματος κι εμείς με τη σειρά μας προτείνουμε τις “Ουγκέτσου Mονογκατάρι” (1953) του Κέντζι Μιζογκούτσι, “Οι Κυνηγοί” (1977) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “D’ est” (1993) της Σαντάλ Ακερμάν και “Inland Empire” (2006) του Ντέιβιντ Λιντς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMonster με πολύτιμη μουσική «καρδιά» στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης12.09.2018

Οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων

Τα καθιερωμένα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν και φέτος τις νέες ενδιαφέρουσες ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, οι οποίοι διαγωνίζονται για τα μεγάλα βραβεία. Τα τρία τμήματα του φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors+ και >>Film Forward) περιλαμβάνουν από 11 ταινίες το καθένα και το τμήμα Immersive περιλαμβάνει 8 ταινίες. Μπορείτε να τις ανακαλύψετε όλες εδώ.

Αυτά κι ακόμη περισσότερα σας περιμένουν στο φετινό 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -ας μη ξεχνάμε τα τμήματα podcast και σειρών αλλά και όλα όσα διοργανώνει η Αgora κάθε χρόνο. Η στιγμή να τα ανακαλύψουμε από κοντά πλησιάζει…

…έως τότε δείτε το τρέιλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου:

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b