MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μόνα Λίζα: Επιστήμονες βρήκαν σπάνια χημική ένωση – Αποδεικνύει τον πειραματισμό του ντα Βίντσι

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα σπάνιο χημικό συστατικό στον εμβληματικό πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το ανήσυχο πνεύμα του σπουδαίου αναγεννησιακού καλλιτέχνη, που τον οδηγούσε σε πειραματισμούς.

Φωτογραφία: THE LOUVRE
Monopoli Team

Η Μόνα Λίζα, ένας από τους διασημότερους και πιο μελετημένους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο, έχει ακόμη αρκετά μυστικά να μοιραστεί…

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρόσφατα ακτίνες Χ για να επιθεωρήσουν τη χημική δομή ενός στίγματος του πίνακα και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μπορεί να πειραματιζόταν με το στυλ του όταν τον ζωγράφιζε.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Journal of the American Chemical Society, η λαδομπογιά που χρησιμοποίησε ο Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης στο βασικό στρώμα της Μόνα Λίζα έχει μια χημική σύνθεση που διαφέρει από τα άλλα έργα του -ακόμη και από εκείνα που φιλοτέχνησαν οι διάσημοι σύγχρονοί του.

Η παρουσία της σπάνιας χημικής ένωσης, που ονομάζεται πλουμπονακρίτης, επιβεβαίωσε μια μακροχρόνια θεωρία μεταξύ των ιστορικών τέχνης ότι ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε σκόνη οξειδίου του μολύβδου για να πυκνώσει και να στεγνώσει τα στρώματα χρωμάτων της Μόνα Λίζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜόνα Λίζα: 10 “μυστικά” για τον πιο διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι12.09.2018

«Ήταν κάποιος που του άρεσε να πειραματίζεται και κάθε πίνακας του είναι εντελώς διαφορετικός από τον άλλον σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε στο Associated Press ο Victor Gonzalez, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και χημικός στο CNRS της Γαλλίας. Οι επιστήμονες του CNRS, ενός εξέχοντος ερευνητικού οργανισμού, συνεργάστηκαν με ιστορικούς τέχνης για το έργο. «Σε αυτή την περίπτωση, είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι όντως υπάρχει μια συγκεκριμένη τεχνική για τη βάση της Μόνα Λίζα», πρόσθεσε ο Gonzalez.

Πηγή: ArtNews

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b