MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαρία Κηλαηδόνη: Ο Λυκαβηττός ήταν χώρος έμπνευσης για τον Λουκιανό

Λίγο πριν ανέβει στο Θέατρο Λυκαβηττού για το μεγάλο αφιέρωμα προς τιμήν του πατέρα της, η Μαρία Κηλαηδόνη θυμάται την πρώτη της ανάμνηση από τον Λυκαβηττό και απαριθμεί όλα εκείνα, για τα οποία “ευχαριστεί” τον Λουκιανό.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 15.09.2023

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που μας “μεγάλωσαν”, όχι μόνο με τη μουσική, αλλά και με τη στάση ζωής του. Όταν έφυγε από τη ζωή, πριν από έξι χρόνια, το πλήγμα ήταν μεγάλο. Κάθε φορά που φεύγει ένας καλλιτέχνης, τόσο αγαπητός και επιδραστικός, είναι σαν να χάνεις ένα κομμάτι σου – πόσο μάλλον όταν αυτός ο καλλιτέχνης είναι σαν τον Λουκιανό, μια αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας και έμπνευσης.

Ακόμα κι αν έχει φύγει, ο Λουκιανός “ζει” ακόμα, μέσα από τα τραγούδια του, τις αξέχαστες συναυλιακές στιγμές που μας χάρισε, το χιούμορ του και φυσικά μέσα από τους καλλιτέχνες κρατούν ζωντανή την κληρονομιά του. Ανάμεσα σε αυτούς και η κόρη του, τραγουδίστρια Μαρία Κηλαηδόνη, η οποία βρίσκεται πίσω από το μεγάλο αφιέρωμα προς τιμήν του, με τίτλο “Σ’ Ευχαριστώ Λουκιανέ”, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού – το αγαπημένο θέατρο του πατέρα της.

Κόρη της Άννας Βαγενά και του Λουκιανού Κηλαηδόνη, η Μαρία Κηλαηδόνη έκανε την εμφάνισή της στα ραδιόφωνά μας το 2016 με το ντεμπούτο της “Τυρκουάζ” – ο φόβος της “σύγκρισης” με τον πατέρα της ήταν ένας από τους λόγους που “άργησε” να κάνει αυτό το βήμα, όπως μας λέει. Μερικά χρόνια αργότερα, έχει διαγράψει τη δική της πορεία στη μουσική, με δύο προσωπικά άλμπουμ που αγαπήθηκαν πολύ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Αν έχει “κληρονομήσει” κάτι από τον Λουκιανό, αυτό είναι σίγουρα η ικανότητα να μετατρέπει κάθε συναυλία στη μεγαλύτερη γιορτή. Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, θα την απολαύσουμε σε ακόμη μία τέτοια συναυλία, όπως πάντα με εκλεκτούς καλεσμένους – καλλιτέχνες που αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από τον Λουκιανό. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για την πορεία της μέχρι σήμερα, το μεγάλο αφιέρωμα που θα δούμε στον Λυκαβηττό και φυσικά για τον πατέρα της, Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Μεγαλώσατε σε μια καλλιτεχνική οικογένεια. Θυμάστε τα πρώτα σας ακούσματα;

Τα πρώτα μου ακούσματα, ή τουλάχιστον αυτά που εγώ θυμάμαι ως πρώτα ακούσματα, ήταν αμερικάνικη 50‘s rock ‘n roll και country μουσική. Ο Λουκιανός αγαπούσε πολύ αυτά τα είδη και μας έγραφε κασέτες τις οποίες παίζαμε στο αυτοκίνητο και στο σπίτι μας.

Πώς νιώθατε ως παιδί δύο τόσο αγαπητών καλλιτεχνών, όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Άννα Βαγενά;

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είμαι παιδί αυτών των δυο τόσο σημαντικών ανθρώπων και αγαπητών καλλιτεχνών. Είμαι βαθιά περήφανη για το έργο τους, αλλά και για την στάση ζωής που κράτησαν στην πορεία τους και οι δύο.

Υπήρξατε κοινωνικός λειτουργός μέχρι το 2015, όταν παραιτηθήκατε για να αφιερωθείτε στη μουσική. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση και τι σας “κρατούσε” μέχρι τότε από το να κάνετε το βήμα αυτό;

Η αγάπη για την μουσική υπήρχε μέσα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από συστολή απέφυγα να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτήν τελειώνοντας το σχολείο και έτσι σπούδασα κοινωνική εργασία. Ευτυχώς στην πορεία πήρα την σπουδαία απόφαση να μην αφήσω τον φόβο να υπερισχύσει και να αφιερωθώ αποκλειστικά σε αυτό που αγαπώ πιο πολύ.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είμαι παιδί αυτών των δυο τόσο σημαντικών ανθρώπων και καλλιτεχνών

Φοβηθήκατε ποτέ την σύγκριση με τον πατέρα σας; Πώς το διαχειρίζεστε σήμερα;

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ασχολήθηκα με την μουσική επαγγελματικά νωρίτερα. Ευτυχώς όσο περισσότερο μεγαλώνω και ωριμάζω προσωπικά και επαγγελματικά ο φόβος αυτός μειώνεται και βλέπω ότι το κοινό με αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο ως ένα ξεχωριστό άτομο και καλλιτέχνη και όχι ως παιδί των γονιών μου.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία του πατέρα σας, που βλέπετε σε εσάς;

Τη μεθοδικότητα, το χιούμορ και την αγάπη για τα όμορφα πράγματα της ζωής.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τον θάνατό του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Τι θα θυμάστε πάντα από εκείνον;

Την γλυκύτητα του, ως άνθρωπο και ως πατέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ιστορικό Θέατρο Λυκαβηττού ξανά κοντά μας μετά από 15 χρόνια – Όσα θα δούμε μέχρι τον Οκτώβριο12.09.2018

Πώς προέκυψε το “Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ”, το αφιέρωμα που έχετε ετοιμάσει για τον πατέρα σας; Μου έχει δοθεί η εντύπωση οτι αυτό δεν είναι ένα απλό αφιέρωμα, αλλά μια “γιορτή”.

Αυτό είναι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Λουκιανό από μια σειρά καλλιτεχνών που τον αγαπούν ιδιαίτερα. Ό,τι έχουμε κάνει για τον Λουκιανό αφότου έχει «φύγει» καταλήγει να είναι μια γιορτή, αφού μέσω των υπέροχων τραγουδιών του συνεχίζει να μας περνάει αυτή την μοναδική αύρα της ψυχής του.

Ο κόσμος αγαπά πολύ τον πατέρα σας. Σας συγκινεί η ανταπόκριση του κοινού όταν τραγουδάτε τα τραγούδια του;

Η αγάπη του κόσμου για τον Λουκιανό είναι πραγματικά συγκινητική και όσο περνάει ο χρόνος μπορώ να πω ότι ίσως και να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Είναι πλέον τρεις γενιές ανθρώπων που τον αγαπούν. Οι συνομήλικοι του, τα παιδιά τους και τα τελευταία χρόνια και τα εγγόνια τους.

Τι θεωρείτε είναι αυτό που κάνει τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη τόσο διαχρονικά και παράλληλα επίκαιρα; Για παράδειγμα, το “Θα κάτσω σπίτι”, που μάλιστα είχατε διασκευάσει, είχε γίνει “ύμνος” κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η φρεσκάδα των στίχων και η πρωτοποριακή σκέψη του Λουκιανού κάνει τα τραγούδια του, γραμμένα πολλά ακόμα και σαράντα χρόνια πριν, να ακούγονται λες και γράφτηκαν στις μέρες μας.

Η αγάπη του κόσμου για τον Λουκιανό είναι συγκινητική και όσο περνάει ο χρόνος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε δώσει επτά συναυλίες στον Λυκαβηττό – και όλες τους άφησαν εποχή. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι σήμαινε το Θέατρο Λυκαβηττού για τον Λουκιανό;

Ο Λυκαβηττός ήταν ο αγαπημένος συναυλιακός χώρος του Λουκιανού. Εκεί έδωσε την πρώτη μεγάλη του συναυλία και εκεί επέστρεψε έξι ακόμα φορές. Ο Λυκαβηττός ήταν ένας χώρος έμπνευσης για τον Λουκιανό, αφού τον αντιμετώπιζε σαν “πλατό” ταινίας. Οι συναυλίες του είχαν πάντα στοιχεία θεάματος και ήταν όλες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους.

Εσείς πώς νιώθετε για την επαναλειτουργία του θεάτρου μετά από 15 χρόνια; Έχετε κάποια αγαπημένη ανάμνηση από τον λόφο του Λυκαβηττού;

Είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη που θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό πολύ ωραίο αφιέρωμα στον Λουκιανό στον χώρο που τόσο αγαπούσε, αλλά και που τα παιδιά μου και οι νεότερες γενιές θα μπορέσουν να γνωρίσουν αυτόν τον “ιστορικό” χώρο. Το Ιούλιο του ’82, στην πρώτη μεγάλη συναυλία του Λουκιανού στον Λυκαβηττό, ήμουν δύο μηνών και η μητέρα μου η Άννα, που ήταν πάντα παρούσα και ενεργή στις συναυλίες του Λουκιανού, με είχε κάτω από τις κερκίδες, με θήλαζε και μετά έτρεχε να βοηθήσει στην οργάνωση. Μπορεί να μην την θυμάμαι συνειδητά αυτή την σκηνή, αλλά σίγουρα έχει εντυπωθεί στην ψυχή μου με κάποιο δυνατό τρόπο!

Παράλληλα με τις συναυλίες αφιερωμένες στον Λουκιανό γεννήθηκε και ο δίσκος “Σ’ευχαριστώ Λουκιανέ” που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου. Πώς νιώθετε για το αποτέλεσμα και την τόσο θερμή ανταπόκριση του κόσμου;

Το όλο εγχείρημα σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας, αφού η συμμετοχή και η αγάπη των καλλιτεχνών ήταν πολύ μεγάλη, και το κοινό το αγκάλιασε με έναν πολύ θερμό τρόπο. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο, και μπορεί κανείς να βρει και να ακούσει τον δίσκο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και να αγοράσει το φυσικό προϊόν στα δισκοπωλεία.

Ο Λυκαβηττός ήταν ο αγαπημένος συναυλιακός χώρος του Λουκιανού. Εκεί έδωσε την πρώτη μεγάλη του συναυλία.

Εσείς, ως κόρη του, για τι θα ευχαριστούσατε τον Λουκιανό;

Για την τρυφερότητα και την στοργικότητα που μας έδειξε ως μπαμπάς, για το χιούμορ του και τις πολύτιμες συμβουλές του. Και για το ήθος που είχε ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης ως το τέλος.

Μερικά επόμενα σχέδιά σας που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αρχικά στα μέσα του Οκτωβρίου, αναμένεται η κυκλοφορία ενός παιδικού βιβλίου που έγραψα με τίτλο «Τα Γενέθλια της Ριρίκας» από τις Εκδόσεις “Πατάκη”, που θα συνοδεύεται από έξι παιδικά τραγουδάκια που έγραψα επίσης εγώ και θα κυκλοφορήσουν παράλληλα με το βιβλίο από την «Minos EMI». Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και χαριτωμένη δουλειά. Επίσης το βιβλίο αυτό θα γίνει και θεατρική παράσταση για παιδιά με πολλή μουσική στο “Θέατρο Μεταξουργείο” από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τέλος, κανονίζω αυτή την περίοδο κάποιες εμφανίσεις μου σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣ’ ευχαριστώ Λουκιανέ: Συναυλία-αφιέρωμα στον Λουκιανό Κελαηδόνη στο Θέατρο Λυκαβηττού12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η συναυλία – αφιέρωμα “Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Εισιτήρια: Προπώληση 15€, Φοιτητές & άνω των 65 ετών 12€, Άνεργοι – Α.Μ.Ε.Α 10€

Προπώληση στο δίκτυο more.com

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b