MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Art Athina 2023: Ανανεωμένη και επετειακή επιστρέφει στο Ζάππειο

Με την ίδια πετυχημένη δομή και με ανανεωμένη ομάδα, η ετήσια φουάρ άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από τα εκθέματα 67 αιθουσών τέχνης.

Michalis Arfaras, Έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Ανανεωμένη και επετειακή, αφού φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια παρουσίας στα εικαστικά πράγματα της χώρας, η Art Athina υποδέχεται το φιλότεχνο κοινό από την Πέμπτη έως και την Κυριακή (14-17.9) στον χώρο που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχει θεωρηθεί «σπίτι» της, το Ζάππειο Μέγαρο, στο κέντρο της πόλης.

Μια διοργάνωση που «ξεκίνησε το μακρινό 1993, με τη συμμετοχή 18 μόλις γκαλερί, έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της πόλης», σημείωσε η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, «ενός μικρού συλλόγου που κατόρθωσε να δημιουργήσει μια φουάρ που μεγαλώνει, αλλάζει και ανανεώνεται διαρκώς».

Πράγματι, στη φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος 67 συνολικά χώροι τέχνης, οι 14 των οποίων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη μακρινή Ουρουγουάη, ενώ την επιμέλεια των επιμέρους εκδηλώσεων έχει αναλάβει μια ομάδα νέων συνεργατών. «Η Art Athina επιστρέφει με την ίδια πετυχημένη δομή και με ανανεωμένη ομάδα», κατέληξε η πρόεδρος του ΠΣΑΤ.

Στη συνέντευξη Τύπου του Art Athina

Στη συνέντευξη Τύπου του Art Athina

Για μια διοργάνωση που έχει «υψηλό επίπεδο και ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα» έκανε λόγο η Μαρίνα Φωκίδη, σύμβουλος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, επισημαίνοντας ότι «κατάφερε να σταθεί στο διεθνές περιβάλλον χωρίς να γίνει ένα ομοιογενοποιημένο προϊόν».

Στη συνέχεια, ο Πάνος Γιαννικόπουλος αναφέρθηκε στις 12 performances, υπό τον τίτλο «Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές», που επιμελείται, οι οποίες θα δώσουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει αθέατες γωνιές του Ζαππείου, αλλά και να αποκτήσει μια εικόνα για τις διαφορετικές κατευθύνσεις της performance στην Ελλάδα και για το πώς ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του παρόντος.

Η Δανάη Γιαννόγλου αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα των ομιλιών («Talks»), σχετικά με το πώς εξελίσσεται το τοπίο των εικαστικών τεχνών με έμφαση τον τομέα της φιλοξενίας, των εκδόσεων και των αναθέσεων νέων έργων τέχνης, ενώ η Ολυμπία Τζώρτζη αναφέρθηκε στους οκτώ διαφορετικούς ανεξάρτητους χώρους τέχνης και στις διαφορετικές προτεραιότητες που δίνει ο καθένας (εκθέσεις, εργαστήρια, residencies, ακαδημαϊκή έρευνα κ.λπ.), που συγκροτούν την ενότητα «Projects».

Ο Άκης Κόκκινος στη συνέντευξη Τύπου του Art Athina, μίλησε για την ενότητα «I miss you more than I remember you»

Ο Άκης Κόκκινος στη συνέντευξη Τύπου του Art Athina, μίλησε για την ενότητα «I miss you more than I remember you»

Τέλος, ο Άκης Κόκκινος, μίλησε, μέσω… βιντεοσκοπημένου μηνύματος, για την ενότητα βίντεο που φέρει τον τίτλο «I miss you more than I remember you», στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Λίβανος, Παλαιστίνη) επιχειρώντας να δώσουν φωνή στις ευάλωτες κοινότητες των παραμελημένων ή εκτοπισμένων ανθρώπων της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAlba: Άνθρωπος και ταύρος σε συριανό λαβύρινθο…12.09.2018

Το πρόγραμμα της φετινής φουάρ συμπληρώνουν ακόμη το «Kids’ Educational Program», για παιδιά και εφήβους από 4 έως 15 ετών, αλλά και δυο παρουσιάσεις αφιερωμένες στο design, η έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, ένα αφιέρωμα στην καρέκλα, και το project «Zappeion Garden x BlueCycle», με έπιπλα κήπου και αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, της ελληνικής κοινωνικής εταιρείας γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας BlueCycle.

Τέλος, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, που απονέμεται για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία της με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Nil gallery, Simon Buret

Ποιο είναι το προφίλ του επισκέπτη της Art Athina;

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της φετινής φουάρ, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα έρευνας κοινού που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης από την εταιρεία RASS (με εθελοντική συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου από 353 ερωτώμενους), μέσα από τα οποία φιλοτεχνείται το προφίλ του μέσου επισκέπτη της Art Athina.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο Ακρόπολης: Ελεύθερη είσοδος και δραστηριότητες για παιδιά για τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς12.09.2018

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το κοινό της έκθεσης είναι σε μεγάλο βαθμό γυναικείο (64%) και νεανικό (26% μεταξύ 35-44 ετών, 23% μεταξύ 45-54 και 22% μεταξύ 24-34), μορφωμένο (το 50% κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους και το 37% πτυχίο ΑΕΙ), ενώ στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα (31%) ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (26%). Ακόμη, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι κάτοικοι του κέντρου (43%) ή των νοτίων προαστίων (24%), ενώ από τα βόρεια προάστια προέρχεται μόνο το 14%. Ως προς την ιδιότητα, περίπου δύο στους τρεις (61%) απαντούν απλώς «φιλότεχνοι», ακολουθούμενοι από τους καλλιτέχνες (14%).

Mihalarias Art, CHRYSSA

«Κολλημένοι» στον καμβά…

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν τη φουάρ και κατά 63% θεωρούν πως η διοργάνωση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη που επισκέφθηκαν διά ζώσης, ενώ ένα 56% των ερωτηθέντων επισκέφθηκε τις ψηφιακές διοργανώσεις του 2020 και 2021. Η ενημέρωση είναι ο βασικός λόγος για την επίσκεψη (70%), ενώ το εικαστικό ιδίωμα που ενδιαφέρει περισσότερο το κοινό είναι η ζωγραφική (88%) και ακολουθούν η γλυπτική (50%) και η φωτογραφία (46%). Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις (38%), η χαρακτική (22%) και τα βίντεο (19%) φαίνεται να έλκουν λιγότερους, που πάντως απαντούν ότι επισκέπτονται γκαλερί και μουσεία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα (52%) ή 3-4 φορές τον χρόνο (37%).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αποτελούν το κύριο κανάλι ενημέρωσης του κοινού (46%), με τους φίλους και γνωστούς να ακολουθούν στη δεύτερη θέση (30%), ενώ από εφημερίδες και περιοδικά ενημερώθηκε μόνο το 11% και ακόμα λιγότεροι από ραδιόφωνο (4%) και τηλεόραση (2%).

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, το κοινό έμεινε ικανοποιημένο συνολικά από την περσινή διοργάνωση (66% «πολύ», 29% «αρκετά»), τον χώρο (48% και 41%) και την ποιότητα των εκθεμάτων (40% και 45%), αφιερώνοντας 2-3 ώρες για την επίσκεψή της (41%) ή 1-2 ώρες (37%), ενώ το 95% θα πρότεινε και σε κάποιον άλλο να την επισκεφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑArt Athina 2023: Η μεγάλη αθηναϊκή φουάρ επιστρέφει στο Ζάππειο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Art Athina 2023
Ζάππειο Μέγαρο
Διάρκεια: 14-17 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: 12.00-21.00
Είσοδος: 10 €, μειωμένο 7 €

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b