MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
30
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Η εκδίκηση της Μελιτώς, του Χριστόφορου Χριστοφή στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής επανέρχεται και παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2023 μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο «Η εκδίκηση της Μελιτώς», σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου. 

Γιάννης Λογοθέτης
Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με το βραβείο Κάρολος Κουν 2020-2021 για το Το κάλεσμα του Προμηθέα αλλά και για το σύνολο των έργων του, επανέρχεται και παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2023 μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο «Η εκδίκηση της Μελιτώς», σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου.


«Μήτε μέλι μήτε μέλισσα σε εμένα» τραγουδάει η Σαπφώ και η Μελιτώ του Χριστόφορου Χριστοφή έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας για να μας θυμίσει οικεία κακά και να αναμοχλεύσει τα βάθη του αστικού δράματος.

Εκεί που ο Στρίντμπεργκ συναντιέται με έναν άλλο «γιο της δούλας», τον Ευριπίδη. Η τραγωδία είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη κατάσταση και ο «τραγικότερος των τραγικών» είναι κατ’ εξοχήν τραγικός ήρωας, όχι μόνον εξ αιτίας του μαρτυρικού θανάτου του (πέθανε, καθώς λένε, κατασπαραγμένος από τα σκυλιά), αλλά χάρη στην εξορία του, αμέσως μετά την παράσταση των «Τρωάδων» στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, εκεί που ο μεγάλος διανοητής ετόλμησε να μαλώσει τους Αχαιούς για τις πολεμικές ακρότητες στην Τροία και να ανασκαλέψει τον εφησυχασμένο βούρκο των συνένοχων συνειδήσεων.

Φωτογραφία: Γιάννης Λογοθέτης

Ο Ευριπίδης είναι σύγχρονός μας, όχι για τί γράφουμε όλοι σήμερα για αυτόν, αλλά γιατί γράφουμε σχεδόν εξ ονόματός του. Ο Χριστόφορος Χριστοφής γράφει αυτό το δράμα με πλήρη επίγνωση των ορίων του φαντασιακού, όμως τα υπερβαίνει, γιατί είναι κι αυτός ένας χαμηλόφωνος ήρωας του καιρού μας, ένας μαχητής της αλήθειας, ένας Πνευματικός Άνθρωπος ισοϋψής της αποστολής του. Τεχνίτης της γραφής και της σκηνής, αριστοτέχνης της εικόνας αφουγκράζεται τους ήχους διαστάσεων άλλων, παραλλήλων συμπάντων και κόσμων που δεν έχουν κτιστεί ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις: Η ατζέντα της Τετάρτης 26 Ιουλίου12.09.2018

Γιατί είναι κυρίως Ποιητής, ο Χριστόφορος Χριστοφής, υψιπετής, ακροβατεί ανάμεσα στην καθαρή τραγωδία και στην ηθογραφική τραγικωμωδία σε αυτό του το δράμα, συναγωνιζόμενος τους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως.

Φωτογραφία: Γιάννης Λογοθέτης

Είμαστε τυχεροί που γράφει στα ελληνικά, ενώ υπερτοπικός και υπερχρονικός, πολίτης ενός Παραδείσου που τον θυμόμαστε βαθιά στα κύτταρά μας. Αυτό το «ωκεάνιο συναίσθημα» μας μεταλαμπαδεύει.

Φωτογραφία: Γιάννης Λογοθέτης

Τα πρόσωπα του έργου:

Μελιτώ: σύζυγος Ευριπίδη –
Κανένας: ένας ψαράς – απελεύθερος δούλος –
Αγάθων: θεατρικός συγγραφέας –
Φανώ: γνωστή εταίρα της Αθήνας –
Δάος: πιστός δούλος του Ευριπίδη –

Φωτογραφία: Γιάννης Λογοθέτης

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα για το έργο

«Η Μελιτώ, δεύτερη σύζυγος του Ευριπίδη, είχε την φήμη πως τον εγκατέλειψε και μάλιστα αφού τον απατούσε, πολύ πιθανόν με δούλο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι …εξαφανίζεται .

Ο Ευριπίδης, στα πενήντα του, έβρισκε ως γνωστό, καταφύγιο, στο κτήμα του, στην Σαλαμίνα, όπου στην κορφή ενός λόφου, μια σπηλιά, του προσέφερε καταφύγιο δροσιάς και απομόνωσης το καλοκαίρι, τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Εκεί έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του, πριν αποφασίσει να εξοριστεί στην Μακεδονία. Ο συγγραφέας του έργου, έχει γράψει μια τριλογία με τίτλο : Ευριπίδης Μαινόμενος, βασισμένη στην απόκρυφη , δύσκολη προσωπική ζωή του Ευριπίδη.

Φωτογραφία: Γιάννης Λογοθέτης

Η Μελιτώ είναι το τρίτο μέρος, όπου περιγράφονται με χιούμορ, ειρωνεία και ποίηση, τα συμβάντα στον οίκο του μεγάλου δραματουργού. Η Μελιτώ, έχει εραστή έναν απελεύθερο δούλο.. τον Κανέναν, στον οποίο προσβλέπει να την βοηθήσει να φύγει από την Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜυστήριο 35 «Πέρσες»: Μια πρωτοποριακή περφόρμανς εν πλω, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević12.09.2018

Όνειρο της, να μπορούσε να ερμηνεύσει ηρωίδες του Ευριπίδη, παρόλο που οι γυναίκες δεν έπαιζαν στο θέατρο εκείνη την εποχή. Απ’ ό,τι μας λέει ο μύθος, έφυγε με την βοήθεια μιας εταίρας και του Κανένα… και έκανε την ζωή της… Μέσα απ’ αυτή την συγκλονιστική γυναικεία προσωπικότητα, περιγράφεται, μια άγνωστη πτυχή της αρχαίας Αθήνας.. ένας κόσμος άγνωστος που ζούσε παράλληλα και σιωπηλά δίπλα στα γνωστά γεγονότα που περιγράφουν Ιστορικοί». – Χριστόφορος Χριστοφής

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εκδίκηση της Μελιτώς 

30 Ιουλίου 2023, 21:00
Θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/i-ekdikisi-tis-melitos-theatro-frynixos/
Γενική είσοδος: 10€

Κείμενο – Σκηνοθεσία :  Χριστόφορος Χριστοφής
Μουσική : Νίκος Ξανθούλης
Παίζουν: Μελιτώ: η Κωνσταντίνα Τάκαλου/Κανένας: ο Γιώργος Χρανιώτης, Φανώ: η Μαρία Παπαφωτίου/ Αγάθων: ο Δημήτρης Σαμόλης, Δάος: ο Δημήτρης Μαύρος
Μουσικός επί σκηνής: Σόνια Χαραλαμπίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη/ τραγούδι: Σοφία Παπουλάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Σπιτάλας
Σκηνογράφος: Αση Δημητρολοπούλου
Συνεργάτης στα σκηνικά και κοστούμια: Σταύρος Μπαλής
Φώτα: Αζάντ Χαραλάμπους
Ηχολήπτης: Νίκος Καραπιπέρης
Δ/ση παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου
Βοηθός παραγωγής: Ερμιόνη Μπερτανη
Φωτογραφίες: Γιάννης Λογοθέτης
Παραγωγή: Τέχνης Πολιτεία

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
O βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke επιστρέφει στη Στέγη
Art & Culture
10 νέοι ηθοποιοί ξανακοιτούν την παράδοση χωρίς εξιδανικεύσεις
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών: Η πρωτοβουλία «Gen 260» φέρνει τη νέα γενιά σκηνοθετών στην Πειραιώς
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026: Δωρεάν μεταφορά του κοινού από την Πειραιώς 260 προς το κέντρο της Αθήνας
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «The Child» της Αφσανέχ Μαχιάν στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου Τέχνης: Θεατρική εκπαίδευση και δημιουργική άσκηση στο Πάρκο Τρίτση
Θεατρικά Νέα
Μήδεια: Νέες ημερομηνίες στην Αθήνα για την παράσταση με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Θεατρικά Νέα
Η “AI-MILIA” ταξιδεύει στη Λαμία: Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης με την Αιμιλία Υψηλάντη
Θεατρικά Νέα
Οθέλλος: Ματαίωση καλοκαιρινής περιοδείας για την παράσταση του Γιάννη Μπέζου
Art & Culture
Όσα έρχονται τον χειμώνα 2026-2027 στο Εθνικό Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Dogville: Ο Άρης Μπινιάρης μεταφέρει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το σκοτεινό σύμπαν του Lars von Trier
Θεατρικά Νέα
Βραβεία Χορν - Μερκούρη με αιχμές προς ΥΠΠΟ: «Η στήριξη να γίνει ουσιαστική»