MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις: Η ατζέντα της Τετάρτης 26 Ιουλίου

Οι δικές μας προτάσεις για θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου.

Photo Credits: Aris Messinis
Monopoli Team

1. Ναμπούκκο: Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο Ηρώδειο την εμβληματική όπερα του Βέρντι

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2022/23 με τον «Ναμπούκκο» του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Η εντυπωσιακή παραγωγή –η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2018– επιστρέφει για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου 2023 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του τίτλου. Ο Ναμπούκκο θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Σε προσωπικό επίπεδο ανέδειξε τον Βέρντι ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η όπερα είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή. Εκτός όμως από το πασίγνωστο χορωδιακό, η όπερα περιλαμβάνει μουσικά και ερμηνευτικά απαιτητικούς ρόλους για τον βαρύτονο, την υψίφωνο και τον βαθύφωνο.
26-30 Ιουλίου στις 21:00
15-100€
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα 

2. Αίας, του Γιάννη Ρίτσου στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η παράσταση «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου, καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, για την περίοδο 2022-23, ταξιδεύει σε επιλεγμένα Φεστιβάλ στην Αθήνα (26/7, Κηποθέατρο Παπάγου, 27/7, Θέατρο Βράχων “Άννα Συνοδινού”). Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το θεατρικό αφηγηματικό μονόλογο «Αίας», στα χρόνια της εξορίας του στη Λέρο και τη Σάμο (1967-1969). Πρόκειται για έναν από τους δεκαεπτά μονολόγους που συγκροτούν το μείζον έργο του «Τέταρτη Διάσταση» (1956-1975). Οι ήρωες αυτών των μονολόγων, σχεδόν όλοι πρόσωπα των αρχαίων μύθων ή της τραγωδίας, βρίσκουν συχνά τη θέση τους στη θεατρική σκηνή. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ενώ ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκης.
Τετάρτη 26/7 στις 21:30
Από 15€
Κηποθέατρο Παπάγου, Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου), Παπάγου

3. Ιππόλυτος, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Σχολείον Ειρήνης Παπά

Μετά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε με επιτυχία ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κι έναν πολυπληθή θίασο συνεχίζει το ταξίδι του στο Υπαίθριο Θέατρο στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά. Το έργο παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σε μια τολμηρή παράσταση που αναδεικνύει το άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων.
Τετάρτη 26/7 στις 21:00 *για τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες εδώ
10-18€
Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, Λεωφ. Αθηνών Πειραιώς 52, Νέο Φάληρο

4. Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Θέατρο Άλσος

Ο Κωστής Μαραβέγιας έρχεται για μια καλοκαιρινή συναυλία στο Θέατρο Άλσος μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ “Portofino”. Με τα παλιά και τα νέα τραγούδια του άλμπουμ “Portofino”, που ήδη έχουν αγαπηθεί συστήνοντας έναν ανανεωμένο ήχο, ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει στην καρδιά της Κυψέλης, για μία μοναδική εμφάνιση. Μαζί με την Ξένια Ντάνια και την μπάντα του, υπόσχονται μια βραδιά δροσιάς στη θερινή νύχτα της Αθήνας, τριγυρισμένοι από τα δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
Τετάρτη 26/7 στις 20:30
10-40€
Ευελπίδων 4, Πεδίον του Άρεως, Αθήνα

5. Ελευσίνα Mon Amour: Το ΕΜΣΤ “αναζητά τον Τρίτο Παράδεισο” στην Ελευσίνα

Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την διεθνή ομαδική έκθεση “Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο”, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από εννέα χώρες, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δημιουργήσει νέα έργα για την έκθεση. Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο “Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics” (2008) της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης.
Τετάρτη 26/7 στις 17:00 – 21:00 *για τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες εδώ.
Είσοδος ελεύθερη
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b