MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

10+1 περίεργα facts που σίγουρα δεν ήξερες για τον Willem Dafoe

Ένας απ’ τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Willem Dafoe, γιορτάζει σήμερα τα 68α γενέθλιά του κι εμείς συγκεντρώσαμε 10 περίεργα και ενδιαφέροντα πράγματα για εκείνον που μας έκαναν να τον αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ.

author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Είναι ίσως από τους πιο χαρακτηριστικούς ηθοποιούς της γενιάς του και όχι μόνο. Έχει αποδείξει πολλάκις, μέσα από τις ερμηνείες του, πως με τις εκφραστικές και υποκριτικές του ικανότητες μπορεί να υποστηρίξει τα πιο απαιτητικά κόνσεπτ. Συνήθως, τον συνδέουμε με κακούς και σκοτεινούς, άλλοτε με ψυχοπαθείς και σίγουρα σκληροτράχηλους χαρακτήρες. Το χαρακτηριστικό του πρόσωπο και η ευελιξία εκφράσεων που διαθέτει, είναι ένα από τα πολύ δυνατά του χαρτιά. Το σίγουρο είναι οτι αποτελεί έναν από τους πιο χαρισματικούς, αλλά ταυτόχρονα υποτιμημένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Φυσικά, μιλάμε για τον Willem Dafoe.

Σήμερα ο αγαπημένος ηθοποιός γιορτάζει τα 68α γενέθλιά του κι εμείς, μοιραζόμαστε μαζί σας 10 fun facts για εκείνον – που πιθανόν να μη γνωρίζατε έως τώρα.

#1 Ο πολύ “φιλελεύθερος” τρόπος που μεγάλωσε

O Willem Dafoe, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, ανατράφηκε κυρίως από τις πέντε μεγαλύτερες αδελφές του, καθώς οι γονείς του – ο πατέρας του ήταν χειρούργος και η μητέρα του νοσοκόμα – δούλευαν συνεχώς. Το νεότερο παιδί εκ των οκτώ, έχει «καρφώσει» πως οι αδελφές του μιλούσαν ανοικτά και πολύ άνετα για σεξουαλικής φύσεως ζητήματα, από όταν μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό του. Σε ηλικία έξι ετών, γνώριζε τα άπαντα περί ερωτικής ικανοποίησης και των δύο φύλων, πράγμα που του φάνταζε πολύ βρώμικο. Μάλιστα, όταν μοιραζόταν τις πικάντικες γνώσεις του με τους συνομήλικους φίλους τους, εκείνοι τον χτυπούσαν, καθώς τους αηδίαζε. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον τρόπο ανατροφής τους ως ένα ενιαίο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

#2 Αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έφτιαξε μια ερωτική ταινία

Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Όχι ακριβώς, τουλάχιστον. Εντάξει, διαβάζοντας το προηγούμενο fact, βέβαια, δεν μας κάνει και μεγάλη εντύπωση, αλλά σύμφωνα με συνέντευξή του στο Τhe Late Show με τον Steven Colbert το 2018, όταν ήταν ακόμα στο σχολείο είχε φτιάξει μια ταινία για έναν σατανιστη, ο οποίος σύλλεγε ερωτικές ταινίες και… τύχαινε να είναι και γυμνιστής· εξού και το πλήθος γυμνών σκηνών που περιείχε η ταινία του. Ο Dafoe, σκόπευε να κόψει τις ακραίες σκηνές, μιας και δεν ήθελε να εστιάσει σε αυτό. Ένα μεσημέρι άφησε το μη επεξεργασμένο, ακόμα, υλικό στην αίθουσα μοντάζ του σχολείου, για να πάρει το μεσημεριανό του. Για κακή του τύχη όμως, ένα καθηγητής βρήκε το υλικό και το παρέδωσε στον διευθυντή. Με την iconic φράση “Oh, Willy, you’re making pornography!”, ο διευθυντής τον έδιωξε οριστικά από το λύκειο. Ένας επεισοδιακός τρόπος να ξεκινήσεις μία εμβληματική καριέρα.

#3 Έγδαρε πραγματικό ζώο στην ταινία “The Hunter”

Όταν μία ταινία φέρει τον τίτλο «Ο Κυνηγός», δεν περιμένουμε ακριβώς κάτι cruelty-free, ούτως ή άλλως. Στα πλαίσια πάντα της ταινίας, στις σκήνες που προβάλλουν βίαιες συμπεριφορές σε βάρος ζώων, συνήθως πρόκειται για cgi ή ομοιόματα ζώων. Ωστόσο, στο The Hunter, στην κατά τα άλλα τρομερή αυτή ταινία, με μία από τις πιο εκπληκτικές του ερμηνείες, ο Dafoe αναγκάστηκε να γδάρει στην πραγματικότητα ένα αληθινο γουαλάμπι (μικρό κανγκουρό).

Στην ταινία υποδυόταν ένα μισθοφόρο, ο οποίος έχει σταλεί από μια οργάνωση για να αιχμαλωτίσει την τελευταία τίγρη της Τασμανίας. “Είχα μόνο μια ευκαιρία, γιατί είχαν μόνο ένα ζώο. Μου είπαν, “Άκου, είναι νεκρό εδώ και καιρό. Τα γαστρικά υγρά έχουν συσσωρευτεί και είναι αρκετά φουσκωμένο. Αν το κάνεις λάθος, θα εκραγεί στα μούτρα σου”. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί χειρουργοί στην οικογένειά μου. Νομίζω ότι είναι στα γονίδιά μου”, είχε πει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓουίλεμ Νταφόε: Είμαι ευχαριστημένος όταν ξέρω το γιατί κάνω μια ταινία12.09.2018

#4 Είναι ένας πολύ άνετος και αστείος τύπος

Για πολλούς  από εμάς – τουλάχιστον στη μικρή μας ηλικία – ο Willem Dafoe μάλλον ανήκε στην ομάδα των πιο ανατριχιαστικών και τρομαχτικών ηθοποιών. Οι ακραίες εκφράσεις του προσώπου, τα μεγάλα γουρλμένα μάτια και το τρομακτικό χαμόγελό του παραπέμπουν σε έναν φαινομενικά άγριο άνθρωπο. Ρίχνοντας μια ματιά και στους ήρωες που έχει υποδυθεί, είναι μάλλον λογικό να μην τον έχουμε στο μυαλό μας ως τον πιο ευχάριστο άνθρωπο στον κόσμο. Ωστόσο, πίσω στην πραγματική ζωή ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Παρακολουθώντας τον σε συνεντεύξεις, σε events και award shows, καταλαβαίνεις αμέσως πως πρόκειται για έναν πολύ άνετο και ευχάριστο τύπο, με άπλετο χιούμορ και ανεμελιά. Δεν χάνει ευκαιρία να πετάξει το αστειάκι του, ενώ αποπνέει μια πολύ ειλικρινή νεότητα. Μπορεί να μην περνούσες ούτε από δίπλα από τον “Green Goblin” ή τον “Bobby Peru”, αλλά με τον Willem δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.

#5 Έκανε κατά 90% τα δικά του stunts στις ταινίες Spiderman

Σαν ένας άλλος Tom Cruise, o Willem Dafoe προς έκπληξή μας, τόσο στο πρώτο Spiderman όσο και στο Spiderman: No Way Home, έπαιξε ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές του Green Goblin, κατά 90%. Ο ίδιος, μάλιστα, επέμεινε, κόντρα στις συστάσεις των συντελεστών, γιατί όπως υποστηρίζει, περνάει πολύ καλύτερα και συνδέεται περισσότερο με τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ειδικά, όταν πρόκειται για ήρωες κόμικ, είναι αναπόφευκτο να μην το θέλει.

#6 Έχει υπάρξει υποψήφιος για το βραβείο χειρότερου ηθοποιού

Ο Willem Dafoe δεν ξέφυγε από τα δίχτυα των βραβείων Golden Raspberry, στα οποία βραβεύονται οι χειρότερες ερμηνείες και ταινίες της χρονιάς. Ο λόγος: Η ταινία του 1997,  Speed 2: Cruise Control. Σε αντίθεση με το πρώτο Speed, το τραγικό sequel, ψηφίστηκε ομόφωνα από κοινό και κριτικούς, ως το χειρότερο sequel όλων των εποχών. Δυστυχώς, η μπάλα πήρε και τον Νταφό, ο οποίος για τους φαν και όχι μόνο, ήταν το μόνο καλό πράγμα στην συγκεκριμένη ταινία. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε υποψήφιος στα εν λόγω βραβεία, αφού ήταν ξανά υποψήφιος το 1993 με το Body of Evidence, στο πλάι της Madonna.

#7 Μιλάει άπταιστα ιταλικά

Ναι, μαζί με όλα τα άλλα, είναι και δίγλωσσος. Μετά την γνωριμία και τον γάμο που ακολούθησε το 2005 με την ιταλίδα ηθοποιό,  Giada Colagrande,  ο ηθοποιός έχει μοιράσει πλέον τη ζωή του ανάμεσα στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Έχει δηλώσει πολλάκις πως αγαπάει να μένει στη Ρώμη, την οποία απολαμβάνει όταν δεν δουλεύει.

#8 Τον απέλυσαν από ταινία, επειδή γέλασε στο σετ

Στα γυρίσματα της ταινία “Heaven’s Gate” του 1980, ο 25χρονος τότε Dafoe, στα πρώτα βήματα της καρίερας του, έκανε ένα μοιραίο λάθος. Στο περίπου. Σε μία στιγμή πλήρους ησυχίας, μία κοπέλα απο το crew του είπε ένα ανέκδοτο στο αυτί, κι αυτός ο καημένος τι να έκανε; Γέλασε. Το γέλιο αυτό, του κόστισε τον μικρό ρόλο που είχε κερδίσει στην ταινία με μία απλή, λακωνική φράση εκ μέρους του σκηνοθέτη, Michael Cimino: “Willem είσαι εκτός.”. Ο ηθοποιός, αργότερα θυμάται πως εκείνη η στιγμή ήταν καθοριστική για τον ίδιο και του άνοιξε τα μάτια, όσον αφορά την σκληρή βιομηχανία του Χόλιγουντ. Τον συγκεκριμένο ρόλο, τον είχε κερδίσει προσποιούμενος οτι μιλούσε άπταιστα γερμανικά, ενώ ήξερε μόνο τα στοιχειώδη.

#9 Το 1/3 των χαρακτήρων που έχει υποδυθεί πεθαίνει

Ο ταλαντούχος Dafoe έχει πάρει μέρος σε περισσότερες απο 100 ταινίες μέχρι σήμερα. Οι 29 εκ των 100 χαρακτήρες του πεθαίνουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Τις περισσότερες φορές, ενώ οι ρόλοι του είναι κυρίως εκείνοι του κακού, του αντιήρωα, βρίσκουμε τον εαυτό μας να στενοχωριέται όταν πεθαίνει. Είναι αυτοί ακριβώς οι villains που αγαπάμε να μισούμε. Πριν πέσετε να με φάτε, τεχνικά, το παρόν fun fact δεν είναι spoiler. Θα μπορούσε, όμως, να αποτελεί challenge. Κάντε έναν μαραθώνιο στις ταινίες του, για να ανακαλύψετε σε ποιες ταινίες ο χαρακτήρας του πεθαίνει και σε ποιες όχι!

#10 Έμεινε για έναν μήνα σε στρατιωτικό αναμορφωτήριο για την ταινία “Platoon”

Έκαστος στο είδος του και ο Willem στο method acting. Σαν ηθοποιός θέλει να γίνεται ένα, να ενσαρκώνει τον χαρακτήρα που αναλαμβάνει στο 100% και να χάνεται μέσα σε αυτόν. Μεταξύ πολλών ομοίων περιπτώσεων, ξεχωρίσαμε εκείνη την φορά που παρέμεινε έναν ολόκληρο μήνα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στρατιωτικό αναμορφωτήριο, για χάρη των γυρισμάτων της ταινίας “Platoon”. Μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του Charlie Sheen, Johnny Depp και Forest Whitake, υποβλήθηκαν σε σκληρή εκπαίδευση απο βετεράνους του Βιετνάμ. Με περιορισμένη ποσότητα φαγητού και νερού καθημερινά και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.

…+1 Τυφλώθηκε για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Τελευταίου Πειρασμού του Χριστού”

Άλλη μια -πολύ ακραία- περίπτωση που ο Dafoe τερμάτισε το method acting, ήταν στα γυρίσματα του αριστουργηματικού “The Last Temptation of Christ” του Martin Scorsese. Ο ηθοποιός, προκειμένου να αποτυπώσει άριστα τα μεγάλα μάτια και το γαλήνιο βλέμμα του Ιησού, έκανε υπερβολή χρήση σταγόνων για τα μάτια. Ο συδυασμός της μεγάλης ποσότητας του υγρού των σταγόνων και του καυτού ηλίου του Μαρόκο, όπου λάμβαναν χώρα τα γυρίσματα, αποδείχθηκε αυστηρά ακατάλληλος. Ο Willem, κοιτώντας για μια στιγμή κατάματα τον ήλιο, έχασε το φως του, το οποίο ευτυχώς ξαναβρήκε έπειτα απο τρει ημέρες. Έχει και το ταλέντο το τίμημά του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Γουίλεμ Νταφόε και η ελληνική περιπέτεια του «Inside»12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b