MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Από το “Mamma Mia” μέχρι το “Two Tickets to Greece”: 10 ταινίες με φόντο την Ελλάδα

Με αφορμή την ταινία “Two Tickets to Greece” που γυρίστηκε στην Ελλάδα και βγαίνει στις αίθουσες στις 13 Ιουλίου, συγκεντρώσαμε 10 ταινίες με φόντο το ελληνικό τοπίο.

"Two Tickets to Greece" του Marc Fitoussi
"Two Tickets to Greece" του Marc Fitoussi
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

H εβδομάδα αυτή επιφυλάσσει την πρεμιέρα της ταινίας “Two Tickets to Greece” -στις 13 Ιουλίου- του Γάλλου Marc Fitoussi. Βλέποντας τον τίτλο και έπειτα την υπόθεση, αναρωτήθηκα πόσες ξένες παραγωγές πρέπει να έχουν γυριστεί στα ελληνικά νησιά που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τον πλέον ιδανικότερο προορισμό για να ξεχάσει τα προβλήματά του ο ήρωας της ταινίας. Ή πόσες φορές το ελληνικό τοπίο πρωταγωνίστησε σε μεγάλες παραγωγές διεθνούς φήμης με τον τρόπο του. Είτε πρόκειται για την κυκλαδίτικη ομορφιά με το άσπρο και το μπλε, είτε για τον Παρθενώνα σε όλο του το μεγαλείο, στην Ελλάδα έχουν γυριστεί κάποιες από τις πιο γνωστές και αξιόλογες ταινίες – με ευρεία γκάμα ειδών, από μιούζικαλ μέχρι δράσης!

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτή η λίστα με τις 10 – ίσως – καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, με τις περισσότερες να προβάλλουν την ομορφιά των νησιών και της καλοκαιρινής ζωής, ενώ άλλες να αναδεικνύουν και λίγο από τα ορεινά, πιο άγρια τοπία.

1. “Two Tickets to Greece” του Marc Fitoussi

Πλοκή: Δύο παιδικές φίλες, η Blandine και η Magalie, ξανασμίγουν και αποφασίζουν να κάνουν αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα που τόσα χρόνια ονειρεύονταν. Μάλιστα, το διαζύγιο της μιας αποτελεί την τέλεια συνθήκη για ένα ραντεβού με τα ελληνικά νησιά.

Φυσικά, η λίστα δεν θα μπορούσε να μη ξεκινήσει με την ταινία αυτή, που βγαίνει στις αίθουσες στις 13 Ιουλίου. Σίγουρα θα είναι ένα οικείο και ανάλαφρο συναίσθημα το να την βλέπει κανείς, αποτυπώνοντας την οπτική που έχουν πολλοί τουρίστες για το τι σημαίνει διακοπές στην Ελλάδα. Τελικός προορισμός: η Αμοργός!

2. “Mamma Mia!” της Phyllida Lloyd

Πλοκή: Λίγο πριν τον γάμο της, η Sophie αποφασίζει να στείλει προσκλήσεις σε τρεις άνδρες, τρεις παλιούς έρωτες της μητέρας της, με σκοπό να ανακαλύψει αν κάποιος από αυτούς είναι ο πατέρας της.

Η κλασική και αναμενόμενη επιλογή ήταν φυσικά το “Mamma Mia!”. Μιούζικαλ με τραγούδια των ABBA στην πανέμορφη Σκόπελο δεν μπορεί να ακουστεί κακή ιδέα. Πόσο μάλλον αν προσθέσουμε και την Meryl Streep να τραγουδάει το “The Winner Takes it All” με φόντο το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμμου ψηλά στον βράχο.

3. “Before Midnight” του Richard Linklater

Πλοκή: Ο Jesse και η Celine πηγαίνουν για διακοπές με την οικογένεια τους στην Πελοπόννησο. Έχουν αλλάξει πολλά στη σχέση τους από την πρώτη φορά που γνωρίστηκαν στο τρένο κι έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια.

Η τελευταία ταινία της τριλογίας “Before”, βρίσκει τους ήρωες με πολλές υποχρεώσεις και προβλήματα, μακριά από την ξεγνοιασιά της νεότητας. Αυτή τη φορά δεν επιλέγεται ένα ελληνικό νησί αλλά το μαγευτικό τοπίο της Μεσσηνίας. Πρωταγωνιστούν η Julie Delpy και ο Ethan Hawke!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦαντάσματα και βαμπίρ “στοιχειώνουν” το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης12.09.2018

4. “The Big Blue” του Luc Besson

Πλοκή: Παρακολουθούμε τη φιλία και τον ανταγωνισμό δύο πρωταθλητών ελεύθερης κατάδυσης, του Enzo και του Jacques.

Η ταινία είναι ένα από τα διαμάντια του σκηνοθέτη της ταινίας “Léon: The Professional” -και στις δύο πρωταγωνιστεί ο Jean Reno. Στα ελληνικά την ξέρουμε ως “Απέραντο Γαλάζιο”, ένας τίτλος συνώνυμο πια με το νησί της Αμοργού, όπου και έγιναν τα γυρίσματα. Η Αμοργός έλαβε τεράστια διασημότητα χάρη στην επιτυχία αυτής της ταινίας. Βέβαια ήταν μια μεγάλη παραγωγή που πραγματοποίησε γυρίσματα και στην Γαλλία, την Ιταλία και την Αμερική.

5. “The Two Faces of January” του Hossein Amini

Πλοκή: Ένας απατεώνας σκοτώνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ και βρίσκεται μαζί με τη γυναίκα του σε κίνδυνο. Στόχος τους είναι να διαφύγουν από την Ελλάδα και μόνη τους βοήθεια είναι ένας άντρας που δεν γνωρίζουν εάν είναι άξιος εμπιστοσύνης.

Μια πιο πρόσφατη ταινία -του 2014- ένα θρίλερ καταδίωξης, γυρίστηκε στα Χανιά, το Ηράκλειο και την Αθήνα -τα πλάνα στην Ακρόπολη είναι άκρως μαγευτικά. Συγκεντρώνει ένα εξέχον cast ηθοποιών όπως ο Viggo Mortensen, η Kirsten Dunst και ο Oscar Isaac. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith -δικά της μυθιστορήματα έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη στο παρελθόν, όπως το “The Talented Mr. Ripley”και το “Strangers on a Train”. 

6. “The Bourne Identity” του Doug Liman

Πλοκή: Μια βάρκα βρίσκει έναν άνδρα γεμάτο με σφαίρες και με απώλεια μνήμης. Όταν ανακάμψει, θα αρχίσει να ψάχνει την ταυτότητά του δίχως να γνωρίζει τους επικείμενους κινδύνους.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία ενός franchise που αποτελείται από ακόμη τέσσερις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Matt Damon στον ρόλο του Jason Bourne -εκτός από την ταινία “The Bourne Legacy” στην οποία δεν εμφανίζεται. Το “The Bourne Identity” ως ταινία δράσης, καλύπτει πολλές διαφορετικές τοποθεσίες από το Παρίσι και την Πράγα μέχρι διάφορα μέρη στην Ιταλία και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα έγιναν γυρίσματα στο νησί της Μυκόνου!

7. “The Sisterhood of the Traveling Pants” του Ken Kwapis

Πλοκή: Τέσσερις κολλητές πρόκειται να περάσουν ξεχωριστά το καλοκαίρι και για να νιώθουν κοντά η μια στην άλλη, αποφασίζουν να μοιραστούν το ίδιο τζιν παντελόνι που χωράει σε όλες παρά τον διαφορετικό σωματότυπο της κάθε μιας.

Στην ιστορία, η μια από τις τέσσερις φίλες πηγαίνει διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην γραφική Σαντορίνη όπου γνωρίζει κι ένα αγόρι. Είναι μια ταινία ενηλικίωσης που καταπιάνεται με πολλά ζητήματα από τους φιλικούς μέχρι τους οικογενειακούς δεσμούς. Συναντάμε την Blake Lively αλλά και τις America Ferrera, Alexis Bledel και Amber Tamblyn.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMission Impossible – Dead Reckoning Part One: Τρία πράγματα που μαθαίνουμε από το τελικό trailer12.09.2018

8. “Boy on a Dolphin” του Jean Negulesco

Πλοκή: Μια γυναίκα βρίσκει έναν πραγματικό θησαυρό στη θάλασσα αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άντρες, με τον μεν να θέλει να τον πουλήσει και τον άλλον να τον δωρίσει στην Ελλάδα.

Κλασική ταινία που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Ύδρα, τη Δήλο, την Μύκονο, την Σαντορίνη, τη Ρόδο, τον Πόρο, τα Μετέωρα και την Κόρινθο. Πρωταγωνιστούν η  Sophia Loren -στο αγγλόφωνο ντεμπούτο της-, ο Alan Ladd και ο Clifton Webb.

9. “Captain Corelli’s Mandolin” του John Madden

Πλοκή: Η αρραβωνιαστικιά ενός Έλληνα ψαρά ερωτεύεται τον Ιταλό διοικητή που έχει έρθει στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γυρισμένη στην Κεφαλονιά όπου διαδραματίζεται και η ιστορία, η ταινία έχει ένα εξέχον cast διεθνούς φήμης ηθοποιών με πρωταγωνιστές τον Nicolas Cage, την Penélope Cruz, τον John Hurt και τον Christian Bale. Επίσης, το cast συμπληρώνουν και πολλοί Έλληνες ηθοποιοί όπως μεταξύ άλλων η Ειρήνη Παππά, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Μιχάλης Γιαννάτος και ο Δημήτρης Καμπερίδης.

10. “For Your Eyes Only” του John Glen

Πλοκή: Ο James Bond έχει αναλάβει την αποστολή του να βρει ένα βρετανικό σκάφος που κουβαλούσε όπλα κρυπτογράφησης πριν πέσουν σε εχθρικά χέρια.

Η δωδέκατη ταινία του franchise με ήρωα τον μυστικό πράκτορα James Bond είναι γνωστό πως ανάμεσα στις πολλές τοποθεσίες που έγιναν γυρίσματα, γυρίστηκε και στην Κέρκυρα και τα Μετέωρα. Τον μυστικό πράκτορα 007 τότε είχε αναλάβει να ενσαρκώσει ο Roger Moore.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b