MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

COSMOTE CHRONOS: Μία συναρπαστική βόλτα στην Ακρόπολη την περίοδο της ακμής της, από όλο τον κόσμο

Στην πρωτοποριακή εφαρμογή της COSMOTE, τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα αλλά και 5G, «ζωντανεύουν» την Ακρόπολη και άλλα σπουδαία μνημεία, την περίοδο της ακμής τους.

KEIMENO: Ευδοκία Βαζούκη | 12.06.2023

Είχατε σκεφτεί πώς μία επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο θα μπορούσε να αποκτήσει νέες διαστάσεις βίωσης; Τεχνολογίες AR, VR και AI ενώνονται με τις δυνατότητες του δικτύου 5G και μαζί «βλέπουν» τις νέες δυνατότητες σε μια τέτοια φυσική εμπειρία.

Η τεχνολογία του μέλλοντος φέρνει το σπουδαίο παρελθόν μας στο σήμερα

Κάποια χρόνια πριν κανείς δεν φανταζόταν πώς θα ήταν αν μια μη ανθρώπινη νοημοσύνη μπορούσε να λέει ιστορίες, να συνθέτει μελωδίες, να σχεδιάζει εικόνες, να μάς “ταξιδεύει” παντού χωρίς στην πραγματικότητα να είμαστε εκεί. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την αλματώδη επιστηµονική και τεχνολογική ανάπτυξη, κανείς δεν περίμενε ότι τα εργαλεία και οι τεχνικές εφαρμογές της θα άλλαζαν ριζικά τον τρόπο που δρούμε σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. 

Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο χώρος του Πολιτισμού, όπου η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ενδεχομένως να ήταν η περίοδος της πανδημίας που έδωσε μια παραπάνω ώθηση στον ψηφιακό προσανατολισμό των χώρων του πολιτισμού. Είδαμε τα τελευταία χρόνια πολλές σοβαρές κινήσεις που θέτουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτισμού στο επίκεντρο, με τους πολιτιστικούς οργανισμούς να υιοθετούν νέες, καινοτόμες ευκαιρίες, άμεσα ανταποκρινόμενοι στις νέες ψηφιακές προκλήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στο ρίσκο που πήραν ορισμένοι πολιτιστικοί οργανισμοί, εν μέσω των συνεχόμενων lockdown, ο πολιτισμός κρατήθηκε ζωντανός. Και μπορεί τότε η ψηφιακή παρουσία των οργανισμών να ήταν ακόμη αρκετά άγουρη, όμως έγινε μια καλή αρχή και μπήκαν οι βάσεις για περισσότερα βήματα έτσι ώστε ο άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα να “συνδεθεί” με τον Πολιτισμό και την Τέχνη, όπου κι αν βρίσκεται, ό,τι κι αν συμβαίνει.

Μια πρωτοπόρα εφαρμογή, δωρεάν για όλους, σε όλο τον κόσμο

Σήμερα, έρχεται μια εντελώς καινοτόμα εφαρμογή επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας – αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας – η COSMOTE CHRONOS, η οποία “ταξιδεύει” την πολιτιστική μας κληρονομιά σε κάθε μήκος και πλάτος της γης.

Πώς ήταν άραγε η Ακρόπολη στις μεγάλες δόξες της; Πώς έμοιαζε ο Παρθενώνας τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή; Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να δούμε ψηφιακές αναπαραστάσεις του Ναού Αρτέμιδος Βραυρωνίας και της Χαλκοθήκης, που δεν σώζονται σήμερα, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αλλά και τα μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου; Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS μάς δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε κάθε απορία μας, κάνοντας “επίσκεψη” στα σπουδαιότερα μνημεία της ιστορίας μας και να τα γνωρίσουμε στην εποχή της ακμής τους.

Μια ψηφιακή κιβωτός γνώσης για το μέλλον

Σήμερα, στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας και πάνω στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, δεσπόζει το σπουδαιότερο αναμφίβολα ιερό της αρχαίας πόλης, λαμπρό σύμβολο του Δυτικού πολιτισμού. Μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, τα μνημεία του συμπλέγματος της Ακρόπολης σχετίζονται με τους σημαντικότερους μύθους της αρχαίας Αθήνας, αλλά και με ορισμένα από τα πιο καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία μέχρι και σήμερα, ενώ έχουν καταφέρει να διατηρούν το μεγαλείο τους μέχρι και τόσους αιώνες μετά την εποχή της μεγαλύτερης ακμής τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στη χώρα μας κάθε χρόνο με απαραίτητη στάση στην Αθήνα και επίσκεψη στον Ιερό Βράχο – και όχι άδικα. Φυσικά, για εμάς που ζούμε στην Αθήνα μία επίσκεψη αποτελεί σίγουρα προνόμιο. Όμως δεν είναι για όλους έτσι. Γι’ αυτό και η COSMOTE CHRONOS αποκτά μια ακόμη μεγαλύτερη αξία, εφόσον φέρνει τα σπουδαία μνημεία και την ιστορία τους κοντά σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν εκεί με φυσική παρουσία. Χρησιμοποιώντας τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες AR, VR, ΑΙ και τις δυνατότητες του δικτύου 5G, η εφαρμογή φέρνει στην οθόνη της κινητής συσκευής επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, μαζί με ιστορικές πληροφορίες – κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς όπου κι αν βρίσκεται, στον δικό του χρόνο.

Περιήγηση στην Ακρόπολη από κάθε σημείο του κόσμου

Για πάμε όμως να “ανοίξουμε” μαζί την εφαρμογή και να πλοηγηθούμε σε αυτή εντελώς δωρεάν από την άνεση του σπιτιού μας – είναι καλή ευκαιρία άλλωστε τώρα που βρίσκομαι εκτός Αθηνών, να βιώσω την όλη εμπειρία της διαφορετικής αυτής “επίσκεψης” και να διαπιστώσω πώς είναι δυνατόν να βρεθώ στην Ακρόπολη, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκομαι χιλιόμετρα μακριά της.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: “Κατεβάζεις” εντελώς δωρεάν την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS στη συσκευή σου, επιλέγεις τη γλώσσα στην οποία θέλεις να επικοινωνήσεις (ελληνικά ή αγγλικά) μαζί της και είσαι έτοιμος! Ο μεγαλειώδης κόσμος της Ακρόπολης των Αθηνών “ζωντανεύει” στο κινητό ή στο tablet σου και κυριολεκτικά… στα πόδια σου.

Με τις τεχνολογίες Augmented & Virtual Reality βλέπεις τα μνημεία και το σημαντικότερο, περιηγείσαι στο εσωτερικό τους και θαυμάζεις όλο τους το μεγαλείο που προσφέρει η ψηφιακή αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος, τις παραστάσεις, τα χρώματα, την αρχαία τους αίγλη. Με την τεχνητή νοημοσύνη και το δίκτυο 5G ρωτάς όλα όσα θα ήθελες να μάθεις και παίρνεις επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις!

Η εφαρμογή αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό βοήθημα που εμπλουτίζει τη φυσική εμπειρία περιήγησης στην Ακρόπολη και ταυτόχρονα ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Κυρίως, όμως, είναι ένα συναρπαστικό “παιχνίδι” γνώσης. Αυξομειώνεις το μέγεθος των μνημείων και με τη βοήθεια της κάμερας της συσκευής σου περπατάς γύρω και μέσα τους με την ιστορία τους να γίνεται… δια μαγείας απλή και κατανοητή.

Σε κάθε μνημείο η εφαρμογή σε ξεναγεί αυτόματα. Μπορείς να απολαύσεις τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης που δεν σώζονται σήμερα, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως αυτή φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και επιλεγμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου.

Η εμπειρία απογειώνεται πάνω στον Ιερό Βράχο

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS έχει κι έναν δεύτερο τρόπο λειτουργίας, που μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή σε περίπτωση που βρεθείς με φυσική παρουσία πάνω στον Ιερό Βράχο καθώς στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα έχεις τη δυνατότητα να δεις το πώς οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του “τότε” έρχονται να “συμπληρώσουν” τα μνημεία στο σήμερα. Πάνω στον Ιερό Βράχο, μάλιστα, η όλη εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Με ξεναγό την Κλειώ!

Καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή ξεναγός η Κλειώ. Εφόσον η φορητή συσκευή υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G – καθώς απαιτεί υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης – η Κλειώ μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει μαζί σου σε πραγματικό χρόνο, έχοντας ήδη τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων, ενώ σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή μόνο αυτοματοποιημένης ξενάγησης.

Η όλη διαδικασία είναι πολύ ευχάριστη και συναρπαστική. Η τεχνολογία του μέλλοντος φέρνει το σπουδαίο παρελθόν μας στο σήμερα κι αυτό είναι πραγματικά καινοτόμο. Καθώς “έπαιζα” με την εφαρμογή από την άνεση του σπιτιού μου σκεφτόμουν πραγματικά την προσβασιμότητα που έρχεται να προσφέρει η εφαρμογή σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στην Ακρόπολη – είτε γιατί βρίσκονται μακριά, είτε γιατί απλώς δεν μπορούν. Και είναι πραγματικά σπουδαίο αυτή η προσβασιμότητα να επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο, έτσι ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να φτάνει σε κάθε μήκος και πλάτος αυτού του πλανήτη!

Πραγματικοί και εικονικοί επισκέπτες βλέπουν ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού της Αθηνάς, στην εποχή της ακμής τους και γίνονται μέτοχοι της ιστορικής γνώσης χωρίς κανέναν αποκλεισμό τους και για κανέναν λόγο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές 2 Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b