MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ARTENS Cinema Nights: Νέες δωρεάν κινηματογραφικές προβολές με Γκοντάρ και Κούνδουρο

Οι δωρεάν κινηματογραφικές προβολές της Artens επιστρέφουν, στον χώρο της, με δύο αριστουργήματα του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου αντίστοιχα, την «Περιφρόνηση» του Jean-Luc Godard και τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου.

Monopoli Team

Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 19 Μαίου 2023, στις 20:30, την αριστουργηματική ελληνική ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», που προβλήθηκε το 1956.

Πρωτοποριακή για τον μεταπολεμικό ελληνικό κινηματογράφο διασταύρωση φιλμ νουάρ και νεορεαλισμού, η ταινία Ο Δράκος μιλά για τις μνήμες και για το υπόβαθρο μιας χώρας που εξέρχεται από τον Εμφύλιο έχοντας στις φλέβες της την ταξική πάλη, τα φαντάσματα της αρχαιότητας και τον νέο αστισμό. Μια εφιαλτική νύχτα, στο γύρισμα της χρονιάς, με ένα ζεϊμπέκικο, χάνονται όλα τα όνειρα. Όπως και στην Στέλλα του Κακογιάννη (1955), η τραγική κάθαρση έρχεται με το ξημέρωμα.

Η συγκλονιστική πρωτοτυπία της ταινίας άφησε την κριτική και το κοινό αμήχανους, έως και εχθρικούς στην πρώτη προβολή της, με προοπτική όμως να καθιερωθεί διεθνώς σαν μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριό της γράφτηκε από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, συγγραφέα και της Στέλλας, το μοντάζ είναι του Νίκου Κούνδουρου και η εξαιρετική μουσική υπόκρουση και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούν ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Αργύρης, ο Στέφανος Στρατηγός και ο Θανάσης Βέγγος.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Συνέχεια με Godard

Οι δωρεάν κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται την Παρασκευή 26 Μαϊου 2023, στις 20:30, με την αριστουργηματική γαλλική ταινία του Jean-Luc Godard «Η Περιφρόνηση» (Le Mépris), που προβλήθηκε το 1963.

Γνωστή σαν ένα μεγάλο μελόδραμα της Μεσογείου (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια Il Disprezzo), όπως και σαν μια συνάντηση του σκηνοθέτη Godard με το ίνδαλμά του τον Fritz Lang, η Περιφρόνηση παρακολουθεί την αποσύνθεση μιας σχέσης κατά τη διάρκεια των επώδυνων γυρισμάτων μιας ταινίας. Πέρα όμως από τις κινηματογραφικές αναφορές του πρώην κριτικού των Cahiers Du Cinema, είναι ένας σπαρακτικός φόρος τιμής στα δραματικά ερωτικά τρίγωνα του μεγάλου Αυστριακού πρωτοπόρου. Είναι ένα ονειρικό φιλμ νουάρ λουσμένο στον ήλιο της Τυρρηνικής Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPark your Cinema & Park your Cinema Kids: Οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές επιστρέφουν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος12.09.2018

Το σενάριο είναι του ίδιου του Godard, η εκθαμβωτική φωτογραφία του μόνιμου συνεργάτη του Raoul Coutard και η συγκλονιστική μουσική του πολύ μεγάλου Γάλλου μουσικού Georges Delerue. Πρωταγωνιστές η Brigitte Bardot, ο Michel Piccoli, ο Jack Palance και ο ίδιος ο Lang.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: [email protected]

Χώρος: Βουκουρεστίου 40, Αθήνα – 1ος Όροφος. Τηλ: 210 33 17 312. Ε: [email protected] | www.artens.gr

 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b