MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις: 6 προτάσεις για την Τρίτη 9 Μαΐου

Κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές συναντήσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Τρίτη 9 Μαΐου 2023.

«The data frontier. Investigating mass surveillance in the EU»: Συζήτηση στο State of Concept Athens
Monopoli Team

Κινηματογραφικές Προβολές

1. Φεστιβάλ Λεσβιακού* Φεμινιστικού Κινηματογράφου στον Κινηματογράφο Τριανόν

«Unveiled»

Οι Λεσβίες στα Πρόθυρα οργανώνουν νέα απόβαση και ετοιμάζουν ένα τριήμερο Φεστιβάλ Λεσβιακού Φεμινιστικού Κινηματογράφου, 8-10 Μαΐου, στον Κινηματογράφο Τριανόν. Στο τριήμερο θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν την λεσβιακή* ταυτότητα και εμπειρία. Πολλές από τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεχθεί δεν έχουν προβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Τρίτη 9 Μαΐου: 18.00 «Madhen in uniform» (Girls in Uniform), Leontine Sagan, 1932, Γερμανία. 20.00 «Unveiled» (Fremde Haut), Angelina Maccarone, 2005, Γερμανία – Αυστρία. 22.00 «Bloodsisters: Leather, Dykes and Sadomasochism**», Michelle Handelman, 1995, ΗΠΑ.
8-10 Μαΐου 2023
Εισιτήριο: Από 5€. Full Pass: 20€ | Προπώληση: viva.gr
Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα. Τηλ.: +30 210 8215469. Email: [email protected]. | http://www.trianon.gr/v1/

2. 8ο Horrorant Film Festival  – «Νύχτες Τρόμου» στον Κινηματογράφο Ελιζέ

«Megalomaniac»

Ένα από τα πλέον ανερχόμενα genre κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, το Horrorant Film Festival – «Νύχτες Τρόμου», επιστρέφει για την 8η διοργάνωση του, 4-14 Μαΐου 2023, στον κινηματογράφο Ελιζέ. Όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς, «Φέτος στο πρόγραμμα δεν έγινε καμία “έκπτωση” σε ότι αφορά τις επιλογές. Ό,τι σημαντικό κυκλοφορεί εκεί έξω, θα το δείτε στο ΕΛΙΖΕ. Πρόκειται απλά για το καλύτερό μας πρόγραμμα στα οκτώ χρόνια μας. 26 καινούριες ταινίες παραγωγής 2022-2023 από ολόκληρο το κόσμο, χωρισμένες σε τρεις ενότητες: Διαγωνιστικό Horror (ταινίες τρόμου, τι άλλο;), Panorama (θρίλερ, δράμα, μαύρη κωμωδία, fantasy… κάτι πιο light), First Look (σκηνοθετικό ντεμπούτο – ας ανακαλύψουμε μαζί τον νέο James Wan), 31 ταινίες μικρού μήκους, 3 exploitation ταινίες που θα δούμε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, 3 ταινίες για να υποδεχτούμε τον σπουδαίο Luigi Cozzi».
4-14 Μαΐου 2023 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Εισιτήρια: Ταινία μεγάλου μήκους: 7€ | Προβολές μικρού μήκους: 5€. Ημερήσιο εισιτήριο: 16€ | Full Pass (και για τις 38 προβολές): 50€ | Προπώληση: viva.gr.

Κινηματογράφος Ελιζέ, Νυμφαίου 12, Ιλίσια, Αθήνα. Τηλ:  21 0748 8144.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας: Έρχεται να σημάνει την έναρξη της θερινής κινηματογραφικής σεζόν12.09.2018

Εκθέσεις

3. Πράσινο – Green: Ομαδική εικαστική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το Rainbow project Ουράνιο Τόξο συνεχίζεται στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου και η Τέχνη αποκτά «Πράσινο» χρώμα, έως το Σάββατο, 20 Μαΐου. 41 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν έργα με αφετηρία το πράσινο χρώμα. Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη γονιμότητα. Είναι χρώμα ιδιαίτερα συναισθηματικά δεμένο με την ασφάλεια. Το βαθύ πράσινο συνδέεται με το χρήμα. Το πράσινο έχει εξαιρετική επουλωτική δύναμη. Είναι το πιο γαλήνιο χρώμα για το ανθρώπινο μάτι. Υπονοεί σταθερότητα και υπομονή. Στην εραλδική, το πράσινο υποδηλώνει την ανάπτυξη και την ελπίδα. Το πράσινο αντίθετα με το κόκκινο, δείχνει ασφάλεια. Είναι το χρώμα της ελεύθερης διόδου στον δρόμο.
Διάρκεια έκθεσης: 8 – 20 Μαΐου 2023
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9 μ.μ. και Σάββατο: 12 – 4 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη
Ελληνο – Γαλλικός Σύνδεσμος, Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος Κολωνάκι, Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSNF Nostos 2023: Ενημέρωση, διάλογος και ψυχαγωγία σε ένα τετραήμερο για την ψυχική υγεία12.09.2018

Εκδηλώσεις

4. Μυστήριο 93 Ξυλίκι: Συζήτηση-performance στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας

Η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει τη δεύτερη συνάντηση της δράσης Μυστήριο 93 Ξυλίκι την Τρίτη 9 Μαΐου, 17:00—21:00, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, όπου ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ως άλλος αμφιτρύων καλεί, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και εικαστικούς, με στόχο να αναζητήσουν, συμποσιαζόμενοι, το νόημα της τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, τη λεγόμενη αρχαιολογία της γνώσης και τα σημερινά προτάγματα της τέχνης και του στοχασμού, ιδίως σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και που απαιτεί ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο για να τον δούμε και να τον αναλύσουμε.  Στη συνέχεια, οι Φίλιππος Τσιτσόπουλος και Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνουν μια περφόρμανς βασισμένη σε εδάφια της Βίβλου, του Αριστοτέλη και του Ηράκλειτου. Εκτός από τους βασικούς, καταγεγραμμένους συμμετέχοντες, θα υπάρξουν και έκτακτες (guest) παρουσίες, ενώ θα κληθούν και άνθρωποι από το κοινό να εκφράσουν απόψεις. Το συμπόσιο διανθίζεται με διαλείμματα κλασικής μουσικής.
Τρίτη 9/5, 17:00 – 21:00
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Αγαθού 42, Ελευσίνα.

5. «The data frontier. Investigating mass surveillance in the EU»: Συζήτηση στο State of Concept Athens

To State of Concept στα πλαίσια του προγράμματος «Truth will not take Care of itself, a series of investigations, facts and oral histories» σας προσκαλεί στην συζήτηση «The data frontier. Investigating mass surveillance in the EU» με τους Αποστόλη Φωτιάδη, Luděk Stavinoha και Giacomo Zandonini. Τα τελευταία τρία χρόνια, μια μικρή ομάδα δύο δημοσιογράφων και ενός ερευνητή εργάζεται διασυνοριακά για να αποκαλύψει προγράμματα και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση ορισμένων από τους πιο προηγμένους κανόνες προστασίας δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο επίκεντρο αυτής της αναφοράς ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια, με επικεφαλής αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ισχυρές υπηρεσίες ασφαλείας, να παρακαμφθούν οι εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. *Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά, χωρίς μετάφραση.
Τρίτη 9/5, 18:30
State of Concept Athens, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα. Τηλ: 21 3031 8576. Ε: [email protected]. https://stateofconcept.org/

6. Τα Ρούχα: Μια performance του Ευθύμη Θέου για τη διαχρονικότητα των ενδυμάτων στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών εξαρτημάτων από αργαλειούς, «Τα Ρούχα», σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του παρουσία, που ανεβαίνει για έξι μόνο παραστάσεις σε διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, για περιορισμένο αριθμό θεατών. Η performance θα κάνει μια «περιδιάβαση» σε τρεις διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, εξερευνώντας τα διαφορετικά του περιβάλλοντα με οδηγό πάντα το ρούχο: στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 (6-7 Μαΐου, 20:30), στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 (8 Μαΐου, 18:30 & 20:30) και στο Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.), Πολυφήμου 6, (9 Μαΐου, 18:30 & 20:30). Το έργο αντλεί τα υλικά του από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση» στη Θηρασιά, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.
Τρίτη 9 Μαΐου 2023, 18:30 και 20:30 στο Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο) | Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, η προπώληση θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο ticket.benaki.org.
Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.), Πολυφήμου 6, Αθήνα. Τηλ: 210 347 8792. Ε: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα Ρούχα: Μια performance του Ευθύμη Θέου για τη διαχρονικότητα των ενδυμάτων στο Μουσείο Μπενάκη12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b