MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Χάρι Μπελαφόντε: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, τραγουδιστής και ακτιβιστής σε ηλικία 96 ετών

Ένας από τους πρώτους μαύρους αστέρες του Χόλιγουντ, ο Χάρι Μπελαφόντε, έφυγε από τη ζωή από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία 96 ετών.

Monopoli Team

Ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και ακτιβιστής έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου, από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο βραβευμένος καλλιτέχνης, έκανε θραύση τη δεκαετία του 1950, ενώ αποτέλεσε έναν από τους πρώτους μαύρους αστέρες του Χόλιγουντ, με επιτυχίες, όπως το Day-O (The Banana Boat Song), Jump in the Line και φυσικά το Matilda, που αποτέλεσε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία και τον έκανε διάσημο ως «βασιλιά της calypso».

Γεννημένος στο Χάρλεμ από Τζαμαϊκανή μητέρα και πατέρα από τη Μαρτινίκας, ο τραγουδιστής και ηθοποιός πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Τζαμάικα πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Εκεί αγάπησε και την τζαμαϊκανή κουλτούρα και μουσική, η οποία τον επηρέασε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Αυτή η τεράστια επιτυχία στο τραγούδι οδήγησε τελικά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε ταινίες όπως το Carmen Jones και το Island in the Sun.

Ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές της γενιάς του, ο Μπελαφόντε είχε κερδίσει δύο Grammy και ένα Βραβείο για την προσφορά του στη μουσική, ένα Tony και ένα Emmy.

Από την αρχή, χρησιμοποίησε τη φωνή και το όνομά του για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν πολύ κοντά στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και σημαντική φιγουρα στο κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60. Υπήρξε πολέμιος του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Είχε μιλήσει δημόσια ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα και της εισβολής των ΗΠΑ στην Γρενάδα. Μάλιστα, είχε επισκεφτεί τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, τον οποίο είχε πολλές φορές επικροτήσει.

Το 2011 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του, “My Song”, σε συνεργασία με τον Michael Shnayerson. Το 2012 είχε κυκλοφορήσει ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, με την υπογραφή της Susanne Rostock και τίτλο “Sing Your Song”.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b