MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις: 5 προτάσεις για τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου

Κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές συναντήσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023.

Βουλολίμνα: Προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, συζήτηση και συναυλία στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Monopoli Team

Κινηματογραφικές Προβολές

1. Βουλολίμνα: Προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, συζήτηση και συναυλία στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Την Τετάρτη 12 Απριλίου προβάλλεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων η ταινία «Βουλολίμνα» (2022, 18’) των Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου και Irene Ragusini καθώς και η συνέντευξη του καθηγητή Μιχάλη Δρετάκη (Βιολόγος Ορνιθολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης). Θα ακολουθήσει συζήτηση και συναυλία. Πρόγραμμα: Προβολή της μικρού μήκους “Βουλολίμνα” (2022, 18’) των Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου και Irene Ragusini. (στα ελληνικά, με αγγλικούς υπότιτλους). Προβολή συνέντευξης με τον βιολόγο και ορνιθολόγο Μιχάλη Δρετάκη (Πανεπιστήμιο  Κρήτης). (15’, στα ελληνικά, χωρίς υπότιτλους). Συζήτηση με τις δημιουργούς της ταινίας και το κοινό. Συναυλία του σχήματος Τρεντελίνα με πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια τα οποία μιλούν για ιστορίες γυναικών όπου η φύση γίνεται σύμμαχη στους πόνους και τις χαρές τους.
Μεγάλη Τετάρτη 12/4, 20:00
Εισιτήριο: 5€. Προπώληση: viva.gr
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλ: 213 00 40 496.

Εκθέσεις

2. Truth will not take Care of itself – Μια σειρά από έρευνες, δεδομένα και προφορικές ιστορίες: Οι Forensic Architecture στο State of Concept

Το State of Concept από το 2021 προσκαλεί επιμελητές, καλλιτέχνες και πολιτιστικές συλλογικότητες να επιμεληθούν ένα πρόγραμμα: Φέτος συνεργάζονται για δεύτερη φορά με τoυς Forensic Architecture (FA) και την οργάνωση Forensis με έδρα το Βερολίνο. Οι Forensic Architecture / Forensis παρουσιάζουν την έρευνα σχετικά με τις «Επαναπροωθήσεις στον ποταμό Έβρο/Meriç – Οι υποθέσεις του Fady και του Kuzey», οι οποίες θα βρίσκονται στο State of Concept από τις 12 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2023: Για χρόνια, πρόσφυγες και μετανάστριες που διασχίζουν τον ποταμό Έβρο/Meriç προς την Ελλάδα καταγγέλλουν πως συλλαμβάνονται, υφίστανται σωματική βία και ‘επαναπροωθούνται’ προς τις Τουρκικές όχθες από μασκοφόρους άνδρες. Οι δύο έρευνες που παρουσιάζονται στα πλαίσια της έκθεσης εξετάζουν αυτό το οικοσύστημα, καταδεικνύοντας πως οι επαναπροωθήσεις στον ποταμό Έβρο/Meriç είναι μεθοδικές και διαδεδομένες. Χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που ονομάζεται ‘situated testimony’, οπου η διαδικασία της συνέντευξης και η ίδια η μνήμη υποβοηθούνται από τρισδιάστατα μοντέλα, η Forensic Architecture δημιουργεί μία ψηφιακή αναπαράσταση της υπόθεσης του Fady, ενός Σύριου πρόσφυγα στη Γερμανία, ο οποίος ταξίδεψε νόμιμα στον Έβρο όπου συνελήφθη και απωθήθηκε παράτυπα στην Τουρκία, και αυτής του Kuzey, ενός άνδρα από την Τουρκία που κρατήθηκε, βασανίστηκε και επαναπροωθήθηκε πέντε φορές μέσα σε διάστημα εννιά ημερών. Θα ακολουθήσει δημόσιο πρόγραμμα.
Διάρκεια: 12 Απριλίου 2023 – 6 Μαΐου 2023. Κλειστά από 14-18 Απριλίου 2023.
Ωράριο: Τετάρτη – Παρασκευή: 16:00 – 20:30 | Σάββατο: 12:00 – 17:00
State of Concept Athens, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα. Τηλ: 21 3031 8576. Ε: [email protected]. https://stateofconcept.org/

3. «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου»: Νέα περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει, έως τις 31 Μαΐου 2023, περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου. Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου 2023 έως 31 Μαΐου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα: 08:30-15:30. Τετάρτη-Κυριακή: 08:30-15:30
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα. Τηλ: 2132139500. Email: [email protected].

4. «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος»: Έκθεση στην Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος» στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, έως τις 30 Ιουνίου 2023, σε επιμέλεια της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Μαρίας Γεωργοπούλου και του Σίμου Ζένιου, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο  UCLA. Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), καθώς και έργα μικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού. Το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης, έργο του Μανώλη Χάρου, πλαισιώνεται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 18:00 & Πέμπτη: 12:00 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Σουηδίας 54, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 – 72.10.536.

5. ΚΠΙΣΝ: Οι ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες Guerrilla Girls στο πρώτο «ελληνικό» φεστιβάλ WOW – Women of the World

Guerrilla Girls

Στο πλαίσιο πρώτου φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται τις Guerrilla Girls, μία διεθνώς αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανώνυμων καλλιτέχνιδων ακτιβιστριών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και όλα τα φύλα. Έως τις 20 Απριλίου, στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε επιμέλεια Ερατώς Κουτσουδάκη, η έκθεση με τίτλο «Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς» με 38 έργα συνολικά από όλα τα πρότζεκτ των Guerrilla Girls (αφίσες, δράσεις, αυτοκόλλητα, καρτ-ποστάλ, βίντεο) που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διακρίσεων ευρύτερα και ειδικότερα στον χώρο της Τέχνης. Παράλληλα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος οι Guerrilla Girls θα μιλήσουν για τις φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις καθώς και για τη διαφθορά στον χώρο της Τέχνης αλλά και πέρα από αυτόν. Τόσο η ομιλία όσο και η έκθεση ανιχνεύουν την ιστορία της ομάδας μέσω των παρεμβάσεων και των «Ανακοινώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας» (“Public Service Announcements”) που έχουν κάνει από το 1985 ως το 2015.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου – 20 Απριλίου
Ωράριο: 10.00 – 21.00
Είσοδος ελεύθερη
Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). | Πληροφορίες: https://www.snfcc.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικές προτάσεις για πασχαλινές βόλτες στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b