MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν από 197 χρόνια, πεθαίνει ο Πήλιος Γούσης, το πιο παρεξηγημένο πρόσωπο της Επανάστασης του 1821

Η ιστορία του Πήλιου Γούση είναι η επιτομή αυτού που λέει ο θυμόσοφος λαός «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα». Ο αγωνιστής της επανάστασης του 1821 είναι το πιο παρεξηγημένο πρόσωπο της Εθνεγερσίας.

Monopoli Team

Πέρασε στην ιστορία ως συνώνυμο της προδοσίας. Είναι ο άνθρωπος που σύμφωνα με την παράδοση έβαλε τους Τούρκους μέσα στο ηρωικό Σούλι αποκαλύπτοντας στο στρατό του Πασά ένα μυστικό πέρασμα. Το ονοματεπώνυμο «Πήλιος Γούσης» έφτασε στις ημέρες ως… βρισιά. Τα πράγματα, ωστόσο, μόνο έτσι δεν είναι και η ιστορία έστω και μετά από πάρα πολλά χρόνια του «ζήτησε» τη συγγνώμη που του άξιζε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: Όλα όσα θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε τηλεόραση και πλατφόρμες12.09.2018

Ο «προδότης» Πήλιος Γούσης

Πριν το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 ο Γούσης, παρακινούμενος από προσωπικά, πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, συνέπραξε με τον Αλή Πασά και τον γιο του Βελή Πασά προκειμένου να «πέσει» το Σούλι στα χέρια των Τούρκων. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, λοιπόν, το καλοκαίρι του 1803 (και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τρίτη προσπάθεια του Πασά να καταλάβει την κοινότητα) ο Γούσης ήρθε σε συνεννόηση με τον Βελή Πασά που είχε αναλάβει την στρατιωτική διοίκηση της πολιορκίας του Σουλίου και του πρότεινε ένα σχέδιο για την κατάληψη του ηρωικού χωριού.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικές προτάσεις για πασχαλινές βόλτες στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b