MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Που να πάμε το Σαββατοκύριακο: 6 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

6 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου 2023.

Monopoli Team

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

1. Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου στο Θέατρο Άττις

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος παρουσιάζουν την περφόρμανς «Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος», η οποία έχει ως βάση το ομώνυμο κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή, πολιτικού φιλοσόφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Φελίξ Γκουατταρί, στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος. Πρόκειται για ένα οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο που γεννιέται από τις αγωνιώδεις και εξεγερσιακές ζυμώσεις του Μάη ‘68, θέτοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού «το σώμα που παράγει την ίδια του την ελευθερία». Η πρώτη παρουσίασή της παράστασης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης “Εγκλεισμοί”, σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, στο Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α., το Νοέμβριο του 2022. Παίζουν: Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ.
Σάββατο και Κυριακή, 21:00
10€
Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο, Αθήνα

2. Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, του Γιάννη Ρίτσου από τους encardia στο θέατρο Olvio

Οι encardia παρουσιάζουν στο θέατρο Olvio την «Σονάτα του Σεληνόφωτος», του Γιάννη Ρίτσου, σε σύνθεση Μιχάλη Κονταξάκη. Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (1956) αποτελεί έναν σταθμό αλλά και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, όπως και για την ελληνική ποίηση γενικότερα. Σε περίοδο «εγκλεισμού», οι encardia, με την υπογραφή του πολυβραβευμένου κιθαριστή τους Μιχάλη Κονταξάκη, καταπιάνονται μουσικά με το ποίημα, και μάς εκπλήσσουν με μια τελείως καινούργια και διαφορετική πρόταση. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο (κείμενο ζυμωμένο μέσα σε δεκαπέντε μουσικές ενότητες με πρωτότυπα τραγούδια και ιντερμέδια) σε πολλές και ποικίλες διαστάσεις, που έχει οδηγό την αισθητική τους ταυτότητα και ηχητικό περιβάλλον τον σμιλευμένο ήχο του συγκροτήματος. Η μελοποίηση των στίχων του Ρίτσου, άλλοτε ανασύρει μελωδίες και ρυθμούς από τον Ιταλικό Νότο και το ποικίλο ρεπερτόριο των encardia, κι άλλοτε τις χαρακτηριστικές μελωδικές γραμμές της Σονάτας του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν. Επί σκηνής οι πέντε μουσικοί Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Κονταξάκης, Ναταλία Κωτσάνη, Γιώργος Ντάνης και Κώστας Κωνσταντάτος αλληλεπιδρούν με τους χορευτές Παναγιώτη Λαγανά καιΜαρία Παπαχριστοδούλου. Γυναίκα με τα μαύρα: Άννα Θεοδωρίδου.
Σάββατο και Κυριακή, 18:00
Από 10€
Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός

3. Τα Κατά Μάρκον – Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος (Βαμβακάρης) «συναντά» τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρη) στη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα Κατά Μάρκον – Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία», που παρουσιάζεται, στο Θέατρο Τόπος Αλλού, σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου. Η θεατρική-μουσική παράσταση ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο.
Κάθε Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή, 20:30
15€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, άνω των 65), 10€ (ατέλειες, άνεργοι)
Θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17, Αθήνα

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

4. H Luz Casal στο Christmas Theater

H μεγάλη ντίβα της Ιβηρικής, η Luz Casal, με μια εντυπωσιακή ορχήστρα σπουδαίων μουσικών αλλά και με τη συμμετοχή της δική μας συμφωνικής ορχήστρας Φιλαρμόνια, έρχεται στην Αθήνα για δύο μοναδικές συναυλίες, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Christmas Theater. Δύο μελωδικές βραδιές , με τα θρυλικά πλέον «Piensa en mi», «Un Αno de Amor»,«No me importa nada»«Historia de un Amor» και όλες τις μεγάλες επιτυχίες που τόσο αγάπησε το ελληνικό κοινό, σ’ ένα ονειρικά μελωδικό οδοιπορικό με την χαρακτηριστική, λυρική φωνή της Luz Casal σε μια συναυλία που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας.
Σάββατο 11/3, 21:00, Κυριακή 12/3, 20:00
Από 20€
Christmas Theater, Λεωφόρος Βεΐκου 139, Γαλάτσι

5. Unorthodox 3B: Το Duo YūGEN σε μια ανατρεπτική συναυλία μουσικής δωματίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Το δυναμικό Duo YūGEN του Λαέρτη Κοκολάνη και της Ελένης Νταφέκα, κλείνοντας φέτος μια δεκαετία κοινής μουσικής πορείας, έρχεται με ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου, το Σάββατο 11 Μαρτίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Κόντρα στο αναμενόμενο της φράσης Τρία B’s, που υποδηλώνει την πρωτοκαθεδρία των Bach, Beethoven, Brahms, η «ανορθόδοξη» επιλογή των Bartok, Bacewicz, Bloch σίγουρα εξερευνά σπάνια ακούσματα. Από τα έθνικ μοτίβα του Bartok, στην ιδιοφυή μουσική ταυτότητα της Πολωνίδας βιολονίστας Grażyna Bacewicz, θα καταλήξουν στην πιο μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός πραγματικά ανορθόδοξου «ποιήματος» του Bloch, που συνδυάζει εβραϊκά θέματα με το Γρηγοριανό Μέλος.
Σάββατο 11/3, 20:30
15€ (διακεκριμένη ζώνη), 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

6. Μαρί-Πιερ Λανγκλαμέ: Η σημαντικότερη αρπίστρια της Ευρώπης συναντά την Underground Youth Orchestra στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η διακεκριμένη σολίστ, Μαρί-Πιερ Λανγκλαμέ (Marie-Pierre Langlamet), θα συναντηθεί με την «The Underground Youth Orchestra» για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η διακεκριμένη σολίστ, η οποία έχει εμφανιστεί με μερικούς από τους κορυφαίους μαέστρους και ορχήστρες του κόσμου, θα συμπράξει με την «The Underground Youth Orchestra» υπό την διεύθυνση του Mirian Khukhunaishvili και σολίστ στο φλάουτο τον Στάθη Καραπάνο, την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το πρόγραμμα θα ανοίξει με το έργο του Laurent Petitgirard «Dilemme» για άρπα, φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων -σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Η συνέχεια δίνεται με τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής εργογραφίας, το Κοντσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα σε Ντο Μείζονα του W. A. Mozart και την «Ιταλική» Συμφωνία Αρ. 4 σε Λα Μείζονα Op.90 του Felix Mendelssohn.
Κυριακή 12/3, 20:30
20€, 16€, 8€ φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

7. H Μαρίνα Σάττι στο VOX

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής για άλλη μια φορά με τα νέα της τραγούδια «Πάλι», «Πόνος Κρυφός», «Σπίρτο και Βενζίνη» αλλά και με την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ “YENNA”, η Μαρίνα Σάττι ανεβαίνει για μία ακόμη εμφάνιση στη σκηνή του VOX. Εκεί, θα ακούσουμε ζωντανά όλα τα τραγούδια του πρώτου δίσκου της, με τον καθόλου τυχαίο τίτλο, που δηλώνει την πρόθεσή της να αποτυπώσει συμβολικά τη δημιουργική διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα: τον ενθουσιασμό, τον φόβο, την ανασφάλεια, τον πόνο και τελικά τη στιγμή της έλευσης στον κόσμο και, ως εκ τούτου, την αλλαγή. Τραγούδια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Γκάιντα και beats. Νταούλια και 808. Μια γιορτή –με τη δύναμη να ενώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε γενιάς–, όπου το σύγχρονο συναντάει το παραδοσιακό, για να εκφραστούν μέσα από την πιο άμεση γλώσσα: τη μουσική. Μαζί της η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Θανάσης Βασιλόπουλος (κλαρίνο).
Κυριακή 12/3, 20:00
VOX, Ἱερά Ὁδός 16, Αθήνα 

Εισιτήρια ορθίων: 15€, Α’ εξώστης καθήμενοι: 25€, Β’ εξώστης καθήμενοι: 20€

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b