MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις: 7 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιανουαρίου

Κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εκθέσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη το Σαββατοκύριακο, 21-22 Ιανουαρίου 2023.

Το Κορίτσι, της Μάρτα Μεσάρος
Monopoli Team

Κινηματογραφικές Προβολές

1. Γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας: Αφιέρωμα στην Μάρτα Μέσαρος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας -Κινηματογραφικό Αρχείο, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πρωτοπόρο Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Μάρτα Μέσαρος, μία από τις σπουδαιότερες φωνές στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας» θα προβληθούν 12 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της καταξιωμένης δημιουργού. Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με προσκεκλημένο τον Γκιόργκι Ράντουλι, διευθυντή του Εθνικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Ουγγαρίας, ο οποίος θα επισκεφθεί και τις δύο πόλεις για να προλογίσει και να μιλήσει στο κοινό για το έργο και την προσωπικότητα της Μάρτα Μέσαρος. Ο κύριος Ράντουλι θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου. To Σάββατο 21/1 θα δούμε τις ταινίες Ταξική Συνείδηση (1973) και Υιοθεσία (1975), ενώ Κυριακή 22/1 θα δούμε τις ταινίες Ημερολόγιο για τα Παιδιά μου (1984) και Το Κορίτσι (1968).
21/1 στις 19.30 Ταξική Συνείδηση και 21.30 Υιοθεσία
22/1 στις 19.00 Ημερολόγιο για τα Παιδιά μου και 21.30 Το Κορίτσι
Από 19 μέχρι 24 Ιανουαρίου
Εισιτήρια: € 5, € 12 (κάρτα 5 προβολών)
Ταινιοθήκη της Ελλάδος Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός

2. Σινεμά με τον Φρόυντ: Προβολή της ταινίας “Ταξίδι στο Τόκιο” στον Κινηματογράφο Τριανόν

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για έβδομη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ», που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν. Η επόμενη προβολή θα πραγματοποιηθεί με την ταινία: Ταξίδι στο Τόκιο/ Tokyo Story, του Yasujiro Ozu (1953) την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν. Συζητούν οι: Μαρία Παραδείση, ιστορικός κινηματογράφου, Νίκος Λαμνίδης, ψυχαναλυτής. Τη συζήτηση συντονίζει η Λίζα Νικολοπoύλου. Υπόθεση: Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την επαρχία ξεκινά να επισκεφτεί τα μεγαλύτερα παιδιά του καθώς και τα εγγόνια του, τα οποία θα γνωρίσει για πρώτη φορά. Τα παιδιά, μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους, δυσκολεύονται να βρουν χρόνο και χώρο για τους γονείς. Εκείνοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον σκληρό ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Οι γονείς γυρνούν σπίτι. Ένα αναπάντεχο, όμως, γεγονός θα αναγκάσει τα παιδιά να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στο πατρικό τους.
Κυριακή 22/1, στις 17:00
Τιμή εισιτηρίου: 7€ | Προπώληση: viva.gr

Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101

3. #BERGMANNITES: Αριστουργήματα του Μπέργκμαν σε ψηφιακή επανέκδοση στον Κινηματογράφο Ανδόρα

«Το Πάθος»

Αυτό το χειμώνα ο Μπέργκμαν έχει την τιμητική του στον κινηματογράφο «Ανδόρα». Οι λάτρεις του σπουδαίου Σουηδού δημιουργού θα απολαμβάνουν από μία ταινία του κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος #BERGMANNITES που συνεχίζεται μέχρι τις 8 Μαρτίου. Επιπλέον, αποκλειστικά στην Ανδόρα, θα προβληθούν και δυο ταινίες του Μπέργκμαν για πρώτη φορά σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες: «Η Πηγή των Παρθένων» (1960) και το «Πάθος» (1969). Αυτή την εβδομάδα θα προβληθεί, για πρώτη φορά σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια η ταινία «Το Πάθος».
Πέμπτη έως Τετάρτη, στις 22:00
Γενική Είσοδος: 6€. Προπώληση: viva.gr
Κινηματογράφος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αθήνα. Τηλ: 210 6980796

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι: Ο Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη με ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σύγχρονου θεάτρου12.09.2018

Εκθέσεις

4. Μετάβαση: Ατομική έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Η a.antonopoulou.art, από τις 21 Ιανουαρίου 2023 έως τις 11 Μαρτίου 2023, παρουσιάζει την 14η ατομική έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά με έργα από την καινούρια σειρά με τίτλο «Μετάβαση». “Μέσα από τη δουλειά της, η Μανταλίνα Ψωμά έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό ανθρωποκεντρικό ζωγραφικό ύφος, το οποίο αιωρείται μεταξύ παραστατικότητας και εξπρεσιονισμού. Η καλλιτέχνης στην τωρινή της έκθεση επιχειρεί μια διακριτική μετάβαση προς νέες θεματολογικές διατυπώσεις. Παράλληλα όμως, διατηρεί αμετάβλητες τις βασικές τεχνικές προσεγγίσεις της, όπως και τις αφηγηματικές προθέσεις της. Στα έργα αυτά, η μέση ηλικία των “ηρωίδων” της μοιάζει να έχει κάπως αυξηθεί σε σχέση με παλαιότερα, ενώ ως πεδίο δράσης των εν λόγω ηρωίδων φαίνεται τώρα να επικρατεί η πυκνή βλάστηση και το δάσος” αναφέρει ο γνωστός συλλέκτης Κυριάκος Τσιφλάκος, δίνοντας μας μια γεύση από την έκθεση.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 12:00-16:00
Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2023
A.Antonopoulou Art, Αριστοφάνους 20, Αθήνα, Ωράριο: Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 13:00–19:00, Σάββατο: 12:00–16:00

5. Embrace II: Έκθεση του Θωμά Τουρναβίτη στην The Virgin Mojito gallery

Η The Virgin Mojito gallery φιλοξενεί την έκθεση “Embrace II”, που παρουσιάζει ο εικαστικός Θωμάς Τουρναβίτης. Ο Θωμάς Τουρναβίτης γράφει για την έκθεση: «Συνθέτω τη πάλη, σύνθεσης και αποσύνθεσης. Συνθέτω πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Η ζωγραφική μου αγκαλιάζει τον άνθρωπο στο κόσμο της κίνησης». Η ενιαία φορά των αντιθέσεων στο χώρο και η ιδέα της συνεχούς αλλαγής της κίνησης, πηγάζουν από το νόμο του σύμπαντος. Στη σειρά EMBRACE, τα παραπάνω αγκαλιάζουν τη χρωματική παλέτα που είναι εκτεθειμένη στο Ελληνικό φως, γεννώντας ευφορική αρμονία. Επιλεγμένες τροχιές και σημεία σχηματίζουν πρόσωπα μέσα στο πρόσωπο, τόπους μέσα στο τόπο, στιγμές μέσα στη στιγμή. Απεικονίζουν τη τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων του ατόμου και αποδίδουν την ποικιλία των διακυμάνσεων της συνείδησης του με μορφές που εντυπωσιάζουν.
Εγκαίνια: Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 19:00
The Virgin Mojito gallery, Πολύκλειτου 7, Αθήνα, Κρατήσεις: Τηλ.: 6972880527

6. Life After Dark: Ομαδική έκθεση στην Pocket Star Gallery

Τζουλιάνα Βασιλάκου, «Vortex» , Λαμαρίνα και τσιμέντο, 70 x 51 x 13 εκ.

H Pocket Gallery Star διοργανώνει εικαστική έκθεση με κεντρικό άξονα αναφοράς τις έννοιες και τις σκέψεις γύρω από τη θεματική “Life after Dark”. Τι είναι αυτό άραγε που μας γοητεύει περισσότερο στους περιθωριοποιημένους αντιήρωες στη λογοτεχνία, ή τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική και θα μπορούσε να μετουσιωθεί προς συνδιαλλαγή και παρουσίαση ανοιχτή προς το κοινό; Είναι η πορεία προς το φως μια μονοδιάστατη αφήγηση που εξασφαλίζει την επιτυχία και την αποδοχή του εκάστοτε ήρωα ή φαινομένου; Είναι μήπως η πορεία αυτή καθαυτή και τα ερείσματα, που ενώ φαινομενικά εξασφαλίζουν την «αποτυχία» μιας δράσης, ταυτόχρονα παροτρύνουν την συνέχιση, την εξέλιξη, το να επιτρέπεται στα πράγματα να συμβαίνουν, που μας συναρπάζει και παράλληλα μας ενεργοποιεί περισσότερο; Αυτές και άλλες σκέψεις γύρω από την προσέγγιση της «μετάβασης» που εμπεριέχεται στην εν λόγω θεματική – life after dark – ή ενός καταληκτικού γεγονότος που θα εξέφραζε αυτήν την αλλαγή, λαμβάνουν χώρα και δράση στο πλαίσιο ενός εικαστικού περιβάλλοντος.
Εγκαίνια: 21 Ιανουαρίου 2023, στις 18.00
Διάρκεια: 21-27 Ιανουαρίου 2023
Pocket Star Gallery, Γεροστάθη 1 Λυκαβηττός, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο, 17.00 – 20.00

Εκδηλώσεις

7. Ημερίδα “Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου” στο ΕΜΣΤ

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ενεργό πεδίο διαλόγου, το ΕΜΣΤ προσκαλεί επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και άλλων επιστημονικών πεδίων σε μια ημερίδα γύρω από τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ένας καλλιτέχνης. Η ημερίδα “Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου” θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο προστασίας του έργου καλλιτεχνών που δεν είναι πια εν ζωή, καθώς και σε εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης και ανάδειξής του. Θα εστιάσει στον ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς.
Θα διερευνηθούν ζητήματα επιμελητικής ανάδειξης, καλλιτεχνικής χρήσης και επανάχρησης καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές o Robert Beavers, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός μαζί με τον Gregory Markopoulos, του Temenos Archive, η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη και η Anna Schäffler, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.
21/1, 13:00-17:30
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αίθουσα Προβολών Μεσοπάτωμα – Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλευσίνα: Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b