MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο John Carpenter γίνεται 75: Οι καλύτερες ταινίες με τις ωραιότερες συνθέσεις του

Ο John Carpenter εκτός από εκπληκτικός σκηνοθέτης, είναι και ταλαντούχος συνθέτης. Καθώς σήμερα γίνεται 75, είναι ευκαιρία να ανατρέξουμε στις καλύτερες ταινίες του, που συνδυάζουν σκηνοθεσία και μουσική από τον ίδιο.

John Carpenter
John Carpenter
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, ο John Carpenter, ο σπουδαίος σκηνοθέτης ταινιών τρόμου, κλείνει τα 75! Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με το έργο του, θα γνωρίζουν πως πέρα από την σκηνοθεσία, αναλάμβανε και την σύνθεση -αποκλειστικά ή και σε συνεργασία με άλλους συνθέτες- των μουσικών θεμάτων (“film scores” στα αγγλικά) των περισσότερων ταινιών του με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, και αυτήν την καλλιτεχνική πλευρά του “Master of Horror”.

H επιδραστική συνεισφορά των συνθέσεων του John Carpenter

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός πως ο πατέρας του ήταν δάσκαλος μουσικής έπαιξε μεγάλο ρόλο στο ενδιαφέρον που ανέπτυξε για την μουσική. Ο Carpenter ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν την μουσική με synthesizer, μέσα από τα μουσικά θέματα των ταινιών του τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Άθελά του επηρέασε πολλούς μουσικούς και καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής. O σημαντικότερος συνεργάτης του υπήρξε ο συνθέτης Alan Howarth, ο οποίος θα αναλάμβανε το πιο τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας και ο Carpenter την σύνθεση της μουσικής. 

Έχει κυκλοφορήσει συνολικά τέσσερα άλμπουμ με τους τίτλους “Lost Themes” (2015), “Lost Themes II” (2016), “Anthology: Movie Themes 1974–1998” (2017) και “Lost Themes III: Alive After Death” (2021). Μετά την κυκλοφορία του πρώτου, κατάφερε να κάνει την πρώτη του περιοδεία ως μουσικός!

“Halloween” (1978)

Φυσικά, ο Carpenter δεν έγραψε μουσική μόνο για ταινίες που σκηνοθέτησε ο ίδιος αλλά και για άλλες. Ξεκινώντας με την σκηνοθεσία και την σύνθεση για την πρώτη ταινία “Halloween”που ξεκίνησε το 1978 αυτό το τεράστιο franchise- ενεπλάκη ως συνθέτης σε πολλές από τις ταινίες που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένων των τριών πρόσφατων ταινιών “Halloween” (2018), “Halloween Kills” (2021) και “Halloween Ends” (2022). Ξεχωριστή θέση κατέχει το κομμάτι με τίτλο “Chariots of Pumpkins” του “Halloween III: Season of the Witch” (1982) που έγραψε σε συνεργασία με τον Howarth.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈτερος Εγώ – Νέμεσις: Η πρεμιέρα του συγκλονιστικού τρίτου κύκλου έρχεται στην COSMOTE TV12.09.2018

Οι καλύτερες ταινίες με τα ωραιότερα μουσικά θέματα του John Carpenter

“Halloween” (1978)

Πλοκή: Ο Michael Myers βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια κλεισμένος σε ένα ινστιτούτο ψυχικής υγείας ύστερα από τη βραδιά του Halloween που σκότωσε την αδερφή του. Θα καταφέρει να δραπετεύσει και ενώ πάλι γιορτάζεται το Halloween, εκείνος είναι έτοιμος να σκοτώσει ξανά…

“The Fog” (1980)

Πλοκή: Εκατό χρόνια μετά το μυστυριώδες ναυάγιο ενός πλοίου κοντά σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, μια παράξενη ομίχλη απλώνεται παντού αναπάντεχα.

“Escape from New York” (1981)

Πλοκή: Όταν, το 1997, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Μανχάταν, το οποίο είναι πια μια υψίστης ασφαλείας φυλακή, ανατίθεται σε έναν καταδικασμένο ληστή να τον απελευθερώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Τζέιμς Κάμερον για την τεράστια επιτυχία του Avatar 2 στο Box Office: «Φτάνει πια με το streaming!»12.09.2018

“Christine” (1983)

Πλοκή: Ένας νεαρός αγοράζει ένα καινούργιο αμάξι, το οποίο ονομάζει Christine και το οποίο εν αγνοία του έχει μοχθηρές προθέσεις που δεν θα τον αφήσουν ανεπηρέαστο.

“Prince of Darkness” (1987)

Πλοκή: Μια ομάδα φοιτητών και επιστημόνων συγκεντρώνεται σε μια εκκλησία για να μελετήσει ένα παράξενο, πράσινο υγρό που βρέθηκε σε ένα δοχείο στο υπόγειο και εικάζεται πως είναι το πνεύμα του σατανά.

“They Live” (1988)

Πλοκή: Ο Nada ανακαλύπτει ένα ζευγάρι γυαλιά που του αποκαλύπτουν την αλήθεια γύρω του. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες βρίσκονται υπνωτισμένοι κάτω από την κυριαρχία μιας ελίτ εξωγήινων που κανείς δεν αναγνωρίζει. Ύστερα από αυτή την ανακάλυψη, αποφασίζει να αναλάβει δράση για να σώσει την ανθρωπότητα.

“In the Mouth of Madness” (1994)

Πλοκή: Ένας ερευνητής ασφαλίσεων ανακαλύπτει σιγά σιγά πως τα βιβλία τρόμου ενός συγγραφέα έχουν μεγάλη και αληθινή επιρροή στους θαυμαστές του.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b