MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Αγκάθα Κρίστι: Τα 10 βιβλία της που αγαπά περισσότερο το αναγνωστικό κοινό

Πριν από 47 χρόνια, ο κόσμος της λογοτεχνίας βίωσε μία μεγάλη απώλεια, αυτή της Αγκάθα Κρίστι, της “βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας”, οι δεκάδες ιστορίες της οποίας διαβάζονται μέχρι και σήμερα φανατικά, με 10 από αυτές να ξεχωρίζουν για την αγάπη που τους δείχνει εδώ και χρόνια το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας.

Αγκάθα Κρίστι
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 12 Ιανουαρίου του 1976, η Αγκάθα Κρίστι, η “βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας”, έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Το βράδυ του θανάτου της, όλα τα θέατρα του West End άναψαν τα φώτα τους, προς τιμήν της γυναίκας που κατάφερε να αλλάξει για πάντα την αστυνομική λογοτεχνία και να αφήσει πίσω της μία μεγάλη και πολύ σημαντική παρακαταθήκη στους σύγχρονους λογοτέχνες και αναγνώστες.

Κατέχοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως η συγγραφέας μυθοπλασίας με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της έχουν πουληθεί παγκοσμίως, η Αγκάθα Κρίστι είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες συγγραφείς του λογοτεχνικού κοινού.

Με την ξεχωριστή πένα της έδωσε ζωή σε 66 ιστορίες, με 30 από αυτές να έχουν μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη. Σε αυτά τα μυθιστορήματα, παρουσίασε στους αναγνώστες αμέτρητους χαρακτήρες, με τον διαβόητο Ηρακλή Πουαρό και την γλυκύτατη Μις Μαρπλ να κερδίζουν την αγάπη όλων και να καταπιάνονται με ένα σωρό περίεργα εγκλήματα.

Στην Ελλάδα, ο μυστηριώδης κόσμος της συγγραφέως ξεδιπλώνεται απλόχερα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση όλα τα έργα της και έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη πιθανή συλλογή για όλους τους βιβλιοφάγους!

Ποια είναι όμως τα 10 βιβλία της Αγκάθα Κρίστι με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Εκδόσεων, τα οποία και μπορείτε να κερδίσετε πατώντας εδώ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗρακλής Πουαρό: Ο θρυλικός ντετέκτιβ μέσα από 5 κορυφαία έργα της «Βασίλισσας του Εγκλήματος», Αγκάθα Κρίστι12.09.2018

1. Και δεν έμεινε κανένας (1939)

Και δεν έμεινε κανένας, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία Εκδόσεις Ψυχογιός

Στην πρώτη θέση της λίστας των 10 πιο ευπώλητων βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι βρίσκουμε το “Και δεν έμεινε κανένας“, η ιστορία του οποίου μας ταξιδεύει στο ερημικό αλλά και κάπως δολοφονικό νησί Σόλτζερ. Εκεί, 10 άγνωστοι προσκαλούνται ξαφνικά για δείπνο σε μια έπαυλη και ανακαλύπτουν ένα απόκοσμο ποίημα που «στολίζει» κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Καθώς μαζεύονται για να δειπνήσουν, ένας δίσκος γραμμοφώνου αρχίζει να παίζει και η φωνή του μυστηριώδη οικοδεσπότη τους κατηγορεί για τα ένοχα μυστικά που κρύβουν. Τότε, οι καλεσμένοι αρχίζουν να χάνονται ένας ένας, και οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρουν τον δολοφόνο, πριν πεθάνουν όλοι.

2. Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (1934)

“Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές”, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία Εκδόσεις Ψυχογιός

Αυτή η υπόθεση δολοφονίας που τελειώνει με μια ικανοποιητική ανατροπή βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού της Ελλάδας, καθώς ένα ταξίδι με το πιο πολυτελές τρένο του κόσμου εξελίχθηκε σ’ ένα αγωνιώδες μυστήριο και σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της Αγκάθα Κρίστι. Μια χιονοστιβάδα σταματά το πολυτελές τρένο Οριάν Εξπρές λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί, ένας άνθρωπος βρίσκεται μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου στην καμπίνα του, η οποία όμως είναι κλειδωμένη από μέσα. Το μυστήριο αυτό είναι γνωστό πως μόνο ο Ηρακλής Πουαρό μπορεί να το λύσει, παρόλο που αποτελεί μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις, ακόμα και για αυτόν.

3. Φόνοι με αλφαβητική σειρά (1935)

Φόνοι με αλφαβητική σειρά, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο βιβλίο “Φόνοι με Αλφαβητική σειρά“, το οποίο είναι και ένα από τα πρώτα παραδείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας που διαθέτουν έναν serial killer, πριν καν αυτός ο όρος καθιερωθεί, ο Πουαρό δε θα καταφέρει να αποτρέψει 3 φόνους που μοιάζουν να μοιράζονται ένα κοινό μοτίβο, καθώς ακολουθούν τα γράμματα της αλφαβήτου. Όταν όμως ο δολοφόνος προσπαθήσει να παίξει μαζί του, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ θα τον κάνει να μετανιώσει το μοιραίο λάθος που έκανε. Και από ότι φαίνεται, η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά θα μπορέσουμε να την δούμε, όπως ο Πουαρό;

4. Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς (1920)

Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Το πρώτο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα, καθώς ήταν αυτό που μας γνώρισε τον δαιμόνιο Βέλγο συνταξιούχο αστυνομικό, με το άκρως επιμελημένο μουστάκι, τον Ηρακλή Πουαρό. Ο Άρθουρ Χέιστινγκς, γυρίζοντας τραυματίας από το μέτωπο, δέχεται μια πρόσκληση για το Στάιλς Κορτ, το πατρικό του παλιού του φίλου Τζον Κάβεντις. Η ήσυχη έπαυλη φαντάζει ιδανικό μέρος για να περάσει την αναρρωτική του άδεια, όμως, κρύβει τελικά πολλά σκοτεινά μυστικά, για την αποκάλυψη των οποίων θα χρειαστεί τη βοήθεια του παλιού του φίλου, του Πουαρό.

5. Πέντε μικρά γουρουνάκια (1943)

Πέντε μικρά γουρουνάκια, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Πριν από δεκαέξι χρόνια, η Κάρολαϊν Κρέιλ πέθανε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δηλητηρίαση του συζύγου της. Τώρα, η κόρη της ζητά από τον Πουαρό να ερευνήσει ξανά τον φόνο γιατί είναι σίγουρη πως το δικαστήριο είχε βγάλει λάθος πόρισμα. Οι υπόλοιποι 5 ύποπτοι, τα “Πέντε μικρά γουρουνάκια”, θα ξανά κληθούν να καταθέσουν για το βράδυ του φόνου, αλλά αυτή τη φορά στον δαιμόνιο Πουαρό, που δεν θα αφήσει τον αληθινό ύποπτο ατιμώρητο.

6. Δέκα ύποπτοι για Φόνο (1949)

Δέκα ύποπτοι για Φόνο, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Στην 6η θέση βλέπουμε το βιβλίο “Δέκα ύποπτοι για φόνο“, το οποίο βέβαια η Αγκάθα Κρίστι θα το έβαζε στην 1η θέση, αφού ήταν το αγαπημένο της. Η υπόθεση του μας συστήνει τον πάμπλουτο Έλληνα επιχειρηματία, Αριστείδη Λεωνίδη, αλλά όχι για πολύ, καθώς ξαφνικά βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του έξω από το Λονδίνο. Ο θάνατός του δεν προκλήθηκε όμως από φυσικά αίτια, και ο φαινομενικά αξιαγάπητος και χωρίς εχθρούς πατριάρχης, τελικά δολοφονήθηκε. Ο Τσαρλς Χέιγουορντ, αρραβωνιαστικός της εγγονής του Αριστείδη, αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση και διαπιστώνει με έκπληξη ότι η λίστα των υπόπτων είναι αρκετά μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε, ενώ η έπαυλη κρύβει πολλά ένοχα μυστικά που μπορούν να αλλάξουν τα μέχρι τότε δεδομένα.

7. Το πτώμα στη βιβλιοθήκη (1942)

Το πτώμα στη βιβλιοθήκη, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο “Πτώμα στη βιβλιοθήκη“, ο συνταγματάρχης Μπάντρι και η σύζυγός του έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς τους περιμένει ένα… πτώμα στη βιβλιοθήκη τους. Είναι μια νέα ξανθιά γυναίκα, με βραδινό φόρεμα κι έντονο μακιγιάζ, την οποία δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους, η τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν. Ευτυχώς για αυτούς, η Μις Μαρπλ, η πάντα γεμάτη περιέργεια ερασιτέχνης ντετέκτιβ της περιοχής, είναι πολύ καλή στο να εξιχνιάζει μυστήρια και δεν λέει ποτέ όχι σε μία καλή πρόκληση.

8. Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ (1926)

Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Στην 8η θέση συναντάμε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι για την άγρια ​​πλοκή και το καθόλου παραδοσιακό στυλ μυστηρίου του, το «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ» είναι ταυτόχρονα και ένα από τα πιο καθηλωτικά μυθιστορήματα της. Όταν μια Αγγλίδα χήρα και ο αρραβωνιαστικός της σκοτώνονται μέσα σε 24 ώρες, ο Πουαρό πρέπει να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι μυστηρίου που οδηγεί στην διαλεύκανση της έξυπνης αλλά και συναρπαστικής αυτής ιστορίας.

9. Πρόσκληση σε Φόνο (1950)

Πρόσκληση σε φόνο, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένατο στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού είναι το “Πρόσκληση σε Φόνο“, μία ακόμα ιστορία της δαιμόνιας Μις Μαρπλ, η οποία παρατηρεί μία περίεργη πρόσκληση στην τοπική εφημερίδα. Η πρόσκληση αυτή ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία και φυσικά, παρόλο που η κοινότητα είναι βέβαιη ότι η πρόσκληση αυτή είναι κάποια φάρσα, η Μις Μαρπλ δεν μπορεί να αντισταθεί και πηγαίνει στην τοποθεσία, για να προλάβει όμως να δει μόνο τα φώτα να σβήνουν, λίγο πριν πράγματι σημειωθεί μία δολοφονία.

10. Έγκλημα στον Νείλο (1937)

Έγκλημα στον Νείλο, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Τελευταίο στη λίστα βρίσκουμε το “Έγκλημα στον Νείλο“, μία ακόμα από τις ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι που έχει αγαπήσει εκτός από το αναγνωστικό κοινό και το τηλεοπτικό, καθώς υπάρχουν δεκάδες εκδοχές της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η υπόθεση του μυθιστορήματος ταξιδεύει εμάς και τον Ηρακλή Πουαρό στην Αίγυπτο, όπου θα κληθεί να πάει μία κρουαζιέρα στον Νείλο, όχι όμως μόνος του αλλά μαζί με ένα νιόπαντρο ζευγάρι, το οποίο φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα, η Λινέτ Ρίτζγουεϊ είναι σίγουρη πως κάποιος από τους φίλους της με τους οποίους μοιράζεται τη χαρά της θα την σκοτώσει και ζητά από τον Πουαρό να τον βρει, ακόμα και αν είναι αργά για την ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Κλεισ’ το και διάβασε»: Οι Εκδόσεις Ψυχογιός μάς καλούν να αφήσουμε το κινητό και να βυθιστούμε στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b