MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Μερικές δικές μας προτάσεις για θέατρο και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ-ΜΟΥΣΙΚΗ

1. Δόξα Κοινή, του Δημήτρη Μάρλοου στο Θέατρο Πορεία

Η “Δόξα Κοινή“, η παράσταση που διέκοψε βίαια τη διαδρομή της λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, επιστρέφει στο θέατρο Πορεία τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Ένα εξαιρετικό και εν μέρει ανανεωμένο ensemble ηθοποιών και μουσικών, συνομιλεί με τον λόγο των μεγάλων ποιητών μας, που θέτουν στο κέντρο του έργου τους τον έρωτα σε όλες του τις μορφές. Ο Δημήτρης Τάρλοου εμπνέεται από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου “Εις την Οδό των Φιλελλήνων” και προτείνει μια παράσταση, στην οποία η ποίηση μετατρέπεται σε δράση, ο θάνατος σε ηδονή και το σκοτάδι διαλύεται κάτω από το υπέρλαμπρο ελληνικό φως. Υπόθεση: Εις την Οδό των Φιλελλήνων γεννιέται ξαφνικά μια αντιφατική εικόνα: Ιούλιος, μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και την κίνηση του δρόμου διακόπτει μια επικήδεια πομπή. Οι επιβάτες ενός αστικού λεωφορείου, που περιμένουν την πομπή να περάσει, νιώθουν τις αισθήσεις τους να λιώνουν από τον συνωστισμό της σάρκας και τον ανελέητο καύσωνα. Ο ποιητής ταυτίζοντας τις δύο εικόνες, συνειδητοποιεί τη σχέση έρωτα και θανάτου. Αίφνης η ζωή αποκτά άλλο νόημα, αφού ο έρωτας –σε όλες τις εκφάνσεις του– συμβαίνει διαρκώς στα παρασκήνια της καθημερινότητας… Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μάιρα Γραβάνη, Θανάσης Δόβρης, Βίκυ Κατσίκα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λήδα Μανιατάκου, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη, Σίσσυ Τουμάση, Ορέστης Χαλκιάς
Δευτέρα 9/1, 20:30 (Επόμενες παραστάσεις: Τρίτη 10/1 στις 20:30 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023)
12-15€
Θέατρο Πορεία – Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Βικτώρια

2. Τί θα έλεγε ο Φιλοκτήτης, της Ομάδας θεάτρου Σιμουλτανέ στο Θέατρο ΙΣΟΝ

Η παράσταση “Τί θα έλεγε ο Φιλοκτήτης” της Ομάδας θεάτρου Σιμουλτανέ που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στο Θέατρο ΙΣΟΝ, είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο. Πιο συγκεκριμένα ένα αλληγορικό κείμενο, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή. Το κείμενο αυτό αποτελεί μια βάση, ώστε μέσα από το σώμα και τη φωνή να παρουσιαστούν επί σκηνής νέες μορφές έκφρασης και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας. Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα θα ρίξουν φως στον κόσμο των ηρώων. Στην παράσταση τα σημαινόμενα διαφοροποιούνται χτίζοντας από την αρχή ένα νέο γλωσσικό κώδικα. Αφήνεται στην κρίση του θεατή να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει τα σύμβολα μέσα από τη δική του οπτική. Υπόθεση: Ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως “στρατιώτης”, δηλαδή ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον “ξέβρασαν” καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το “νησί” του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί. Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η Ήρα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νεφέλη Κράλλη, Κωνσταντίνα Ράικου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης.
Δευτέρα 9/1, 21:30 (Επόμενη παράσταση: Τρίτη 10/1 στις 21:30)
10-12€
Θέατρο ΙΣΟΝ – Μελενίκου 33, Αθήνα

3. After the End του Dennis Kelly, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βούρνα στο BIOS
Το έργο “After the End” του βραβευμένου βρετανού συγγραφέα Dennis Kelly ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, στην κάτω σκηνή του BIOS. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για τα παιχνίδια του μυαλού που παίζουν οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε αγχωτικές και κλειστοφοβικές καταστάσεις. Υπόθεση: Η Λουίζ ξυπνάει σε ένα καταφύγιο μαζί με τον όχι και τόσο συμπαθή συνάδελφό της, Μαρκ. Το προηγούμενο βράδυ έχει συμβεί μια πυρηνική έκρηξη και ο Μαρκ τής έχει σώσει τη ζωή. Το καταφύγιο είναι δικό του. Πρέπει να συμβιώσουν μέχρι να τελειώσει όλο αυτό και να τους σώσουν. Μόνο όταν βρεθούν σε έναν κλειστοφοβικό κόσμο όπου μεγάλα θέματα –σεξ, πολιτική, εξουσία, έρωτας, φασισμός, ευθύνη, φιλίες, εμπιστοσύνη– έρχονται να επηρεάσουν τη σχέση τους, αρχίζει να αναδύεται ο πραγματικός τους εαυτός. Ποιός είναι ο θύτης και ποιός το θύμα; Πρέπει να επιβιώσουν ως το τέλος και μετά το τέλος. Μπορούμε να ξεφύγουμε πραγματικά από τα σημάδια μιας εμπειρίας που ήρθε να μας καθορίσει; Θα μπορούσα να σου κάνω πολύ κακό, αν ήμουν κακός άνθρωπος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Άρης Κανέλλος και Σοφία Φυτιάνου.
*Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.
Δευτέρα 9/1, 21:00 (Επόμενες παραστάσεις: Τρίτη 10/1 στις 21:00 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2023)
12-14€
BIOS – Πειραιώς 84, Αθήνα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒάκχες: Η performance της ομάδας «κι όμΩς κινείται» για δύο επιπλέον παραστάσεις στο Θέατρο Ροές12.09.2018

4. Βάκχες, από την ομάδα «κι όμΩς κινείται» στο Θέατρο Ροές

Η δημοφιλής ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών «κι όμΩς κινείται» καταπιάνεται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα και δημιουργεί μια σύγχρονη performance διονυσιακής τελετουργίας με βάση τις «Βάκχες» του Ευριπίδη και το «Σπαραγμό» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, στο Θέατρο Ροές. Υπόθεση: Η ανάγκη του ανθρώπινου σώματος-πνεύματος, να υποτάξει τη σκέψη μέσω της σωματικότητας, παραμένει ίδια, με όποιον τρόπο κι αν εκφράζεται σωματικά, στοχεύει, πάντα, στην ουτοπία της έκστασης, της φυγής από το «εδώ και τώρα», του χρόνου, του τόπου και του πραγματικού. Πέντε πρόσωπα υπάρχουν σ ένα σκηνικό χώρο από χαρτί και σίδερα. Προσπαθώντας να διατηρήσουν την παρούσα κατάσταση ως σταθερή. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ποτέ ίδια. Είναι τα ίδια τα πρόσωπα που προκαλούν την αλλαγή της παρούσας κατάστασης. Είναι τα ίδια τα πρόσωπα που επιθυμούν να διατηρήσουν τα πράγματα ως έχουν. Το έργο αποτυπώνεται στη μεταμόρφωση του σκηνικού χώρου. Ο μυστικισμός, το άφατο μπορεί να αποκαλυφθεί και να βιωθεί μέσα από την πιο δεδομένη πράξη. Η έκσταση μπορεί να αποκαλυφθεί και να βιωθεί μέσα στην πιο βαθειά Σιωπή. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νώντας Δαμοπουλος, Θοδωρής Λαμπρόπουλος, Νίκος Μάνεσης, Ιλεάνα Παππά, Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Δευτέρα 9/1, 21:00 (Επόμενες παραστάσεις: Τρίτη 10/1 στις 21:00 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023)
10€ – 12€
Θέατρο Ροές – Ιάκχου 16, Αθήνα

5. Κατάστρωμα Α΄: Η μουσικοθεατρική παράσταση του Γιάννη Κότσιρα στο Θέατρο Ακροπόλ

Το φετινό χειμώνα ο Γιάννης Κότσιρας παρουσίασε τη μουσικοθεατρική παράσταση “Κατάστρωμα Α’” στο θέατρο Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και κείμενο Οδυσσέα Ιωάννου, η οποία φτάνει στο τέλος της την επόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Υπόθεση: Μέσα από την ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που γνωρίζονται τυχαία στο κατάστρωμα ενός πλοίου της γραμμής, ξεδιπλώνεται η μουσική πορεία του Γιάννη Κότσιρα, με τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο καθώς και τραγούδια από τη σπουδαία κληρονομιά των μεγάλων μας δημιουργών. Μια ιστορία για την ελπίδα, πως στο τέλος κάθε ταξιδιού υπάρχει πάντα κάποιο λιμάνι να μας περιμένει. Μαζί του συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιώργος Γάλλος, Άρης Τρουπάκης και Νάνσυ Μπούκλη και οι μουσικοί Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (Πλήκτρα-ενορχηστρώσεις), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι), Κώστας Μιχαλός (κιθάρες), Ηρακλής Παχίδης (τύμπανα), Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο), Δήμητρα Μπουλούζου (τραγούδι/βιολί)
Δευτέρα 9/1, 21:00 (Επόμενη και τελευταία παράσταση: Δευτέρα 16/1 στις 21:00)
15-30€
Θέατρο Ακροπόλ – Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHot or Not #45: Όσα μας άρεσαν και όσα μας «χάλασαν» αυτή την εβδομάδα12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b