MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αντιγόνη: Η ταινία της Εύας Νάθενα που γυρίστηκε στις Φυλακές του Αυλώνα, στο Θέατρο Τέχνης με ελεύθερη είσοδο

Το Θέατρο Τέχνης προβάλει με δωρεάν είσοδο στο Υπόγειο την ταινία της Εύας Νάθενα «Αντιγόνη», που γυρίστηκε στις Φυλακές του Αυλώνα και προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών.

Φωτογραφίες: Έλενα Μαρκοπούλου
Monopoli Team

Το Θέατρο Τέχνης προβάλει με δωρεάν είσοδο στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) αυτή την Κυριακή 08/01/2023 και ώρα 21:00 την ταινία της Εύας Νάθενα «Αντιγόνη», που γυρίστηκε στις Φυλακές του Αυλώνα και προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριό της εντός του σχολείου των φυλακών του Αυλώνα.

Περίληψη

Η ταινία Αντιγόνη του Σοφοκλή -στις φυλακές του Αυλώνα- προέκυψε από την μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριο Εικαστικά / Θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η Εύα Νάθενα, στο σχολείο των φυλακών του Αυλώνα -που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους / ήρωες του έργου Αντιγόνη.

Σημείωμα σκηνοθέτη

“Η ταινία Αντιγόνη, στηριγμένη πάνω στην εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποτυπώνει έναν στίχο- στο στόμα της Αντιγόνης- κάνοντάς τον ουσία του έργου και δημιουργώντας σε μένα την ανάγκη, να τον περάσω με όλους τους τρόπους- εικαστικά, δραματουργικά, θεατρικά- στα παιδιά των φυλακών, με τα οποία δουλέψαμε τόσο δημιουργικά.

Ο στίχος είναι: «Δεν γεννήθηκα να είμαι ένα με το μίσος, Γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη».

Αυτό έγινε ο πυρήνας της συνεργασίας μου με αυτά τα παιδιά, μα και ο πυρήνας της ταινίας”.

-Εύα Νάθενα

Λίγα λόγια για την Εύα Νάθενα

Η Εύα Νάθενα, γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική µε τον Χρόνη Μπότσογλου και σκηνογραφία µε τον Γ. Ζιάκα. Δούλεψε σαν βοηθός του Διονύση Φωτόπουλου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούµια για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις Aρχαίου δράµατος (Αισχύλος, Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αριστοφάνης) & έργων των Σαίξπηρ, Μπέκετ, Στρίντµπεργκ, κ.ά., ενώ έχει συνεργαστεί µε σκηνοθέτες όπως οι Κ. Αρβανιτάκης, Β. Θεοδωρόπουλος, Δ. Καµαρωτός, Γ. Κιµούλης , Δ. Κουρτάκης, Σ. Λιβαθινός, Μ. Λυµπεροπούλου, Μ. Μαρµαρινός, Ν. Μαστοράκης, Δ. Μαυρίκιος, Γ. Μιχαηλίδης, Ρ. Πατεράκη, Jean Rene Lemoine, Ludovic Lagarde, κ.ά.

Έχει εργαστεί για 19 κινηµατογραφικές ταινίες, ενώ βραβεύτηκε τρεις φορές µε το Κρατικό Βραβείο Ενδυµατολογίας για τις ταινίες “Θεατρίνες” του Π. Πορτοκαλάκη, “Νύφες” του Π. Βούλγαρη και URANYA του Κ.Καπάκα. Συνεργάστηκε επίσης µε τον Κώστα Γαβρά στο έργο “All around is Light” στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Την τελευταία δεκαετία, ασχολείται συστηµατικά µε την 3D οπτικοποίηση της δουλειάς της στο πλαίσιο παραστάσεων, εικαστικών δρώμενων (βλ. εγκαίνια του Δηµοτικού Θεάτρου Πειραιά το 2013), ως Art director του video Projection mapping & Εκθέσεων (βλ. «Ολυµπιακοί Αγώνες 1896 – Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλµπερτ Μάγιερ, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, µε το βλέµµα της Εύας Νάθενα» – στο Μουσείο Μπενάκη 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Τέχνης: Συζήτηση για τις έμφυλες διακρίσεις με αφορμή την παράσταση «Photograph 51»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εύα Νάθενα

Παραγωγή: View Master Films

Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης

Μουσική – Sound Design: Νίκος Καραδοσίδης

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης, Τάκης Ποδαρόπουλος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος: Πέτρος Δαμιανός

Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Τζανίδης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμπομπιώτης

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Θεατρική Διδασκαλία: Μαρία Συροπούλου

Κοστούμια: Εύα Νάθενα,

Βοηθός Ενδυματολόγου – Σκηνογράφου: Δάφνη Χρυσή Φωτεινάτου

Φωτογραφίες: Έλενα Μαρκοπούλου

 

Διάρκεια προβολής 12 λεπτά

Διάρκεια εκδήλωσης 1 ώρα

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
66o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: “Αυλαία και πάμε!” με Jim Jarmusch και Indya Moore
Cine News
Το "Little, Big, and Far" έρχεται να μας θυμίσει την ομορφιά του σύμπαντος
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Από το It μέχρι το Final Destination: 10 ταινίες για την απόλυτη Halloween βραδιά
Cine News
Μη γελάτε, θα σας δει ο κόσμος: Ένα τρυφερό ταξίδι γυναικείας αυτοδιάθεσης στο 66ο ΦΚΘ
Cine News
H COSMOTE TELEKOM Μεγάλος Χορηγός του 66ου ΦΚΘ
Cine News
Ατμόσφαιρες στα πόδια μου: Προβολή και ανοιχτή συζήτηση στην Ταινιοθήκη για τη βιωσιμότητα του εδάφους της Γης
Cine News
Gorgonà: Η μεγάλου μήκους ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο 66ο ΦΚΘ
Cine News
ΛΕΞ και Kepler is Free ένωσαν δυνάμεις για τη «Σπασμένη Φλέβα» του Οικονομίδη – Δες το video clip
Cine News
Ο Δικαστής: Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο στον ANT1
Cine News
Το “Rose of Nevada” στο 66ο ΦΚΘ: Ένα διαφορετικό sci-fi μυστήριο – ταξίδι στον χρόνο
Cine News
Ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αξίζει να δεις